La Cluj-Napoca o tânără balerină a deschis o școală de dans din care fac parte o grupă de tineri cu sindrom Down. Aceștia participă la evenimente de dans și au avut un spectacol pe scena Operei Maghiare din oraș, alături de balerini profesioniști.

Daiana Jelescu este o tânără cu suflet mare din Cluj-Napoca care a înființat școala Royal Dance Academy care are și o sceție de terapie prin balet din care fac parte mai mulți tineri cu sindrom Down. Deși echipa Daianei este formată acum patru ani, Royal Dance Academy a fost deschisă oficial în luna septembrie a anului trecut și înseamnă o școală de dans contemporan, modern, acrobatic și balet. Daiana Jelescu este acum studentă la master la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și balerină în Cluj. Tânăra era în anul III atunci când, președinta Asociației „Down Cer (Centrul educațional Raluca)”, îndrumătoarea tinerilor cu sindrom Down i-a propus să o învețe balet pe fiica sa Raluca Avram, acum solistă a trupei sale de dans. La prima oră, alături de Raluca au mai venit alți doi tineri, membrii ai aceleiași asociații.

 

FOTO: Marius Crișan

FOTO: Marius Crișan

 

„Au multă iubire de oferit, foarte multă ambiție și sunt foarte afectuoși„

„Eu nu prea știam ce înseamnă sindromul Down, am căutat pe Internet cu o seară înainte de a o cunoaște pe Raluca. La prima oră cu ei am avut câteva temeri fiindcă aveam destul de puțină experiență în domeniul de predare. În momentul de față suntem singurii care facem asta.”, a declarat pentru evenimentar fondatoarea școlii Royal Dance Academy și a proiectului „Terapie prin balet”, Daiana Jelescu. „Tinerilor cu Down nu le lipsește nimic, atât că fizic arată diferit. Au multă iubire de oferit și foarte multă ambiție. Au foarte multă încredere în ei. Au fost foarte afectuoși, mi-au zis după prima oră că mă iubesc. Eu totdeauna am fost un om care a căutat iubire în jur și de la ei tocmai asta primesc zi de zi„, a mai spus tânăra profesoară de balet.

Tineri cu Down, reporteri ai TVR Cluj

Potrivit tinerei, șansele de a ajunge un dansator bun sunt egale. Cu dansatorii săi are o relație foarte bună, de multe ori aceasta mergând și dincolo de sala de dans. „ Să lucrez cu tinerii mei e o provocare pentru mine. Îmi doresc să-i aduc la un rezultat foarte bun, fiind unica trupă cu sindrom Down din România.”, a povestit Daiana. Soliștii proiectului „Terapie prin balet” sunt Raluca și Mihai, doi tineri cu sindrom Down care sunt și reporteri ai TVR Cluj, în cadrul emisiunii „Fără prejudecăți”, moderată de Ovidiu Damian. Soliștii trupei sunt dansatorii care își dedică cel mai mult timp repetițiilor și care ies în față la fiecare reprezentație.

„Au aceleași șanse cu alți tineri”

„Lecțiile decurg conform unei ore obișnuite de balet, pentru mine toți sunt egali și cred că au aceleași șanse. Facem încălzire la sol, exerciții la bară și momente coregrafice, urmând ca mai apoi să montăm coregrafii noi”, a explicat Daiana. Lecțiile de dans durează, de obicei, 50 de minute, dar perioada repetițiilor crește până la 4 ore, atunci când se pregătesc spectacole mai mari. Trupa de dans a Daianei este una de balet combinat cu acro-dance.

 

 

Banii din spectacole merg spre cauze sociale

Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, acolo unde profesoara lor este la master, susține proiectul Terapie prin balet și le oferă sprijin tinerilor din cadrul proiectului. Echipa Royal Dance Academy onorează și evenimente gratuite, dar majoritatea spectacolelor lor sunt caritabile. Banii din spectacole sunt donați pentru diverse cauze. Recent, echipa școlii a organizat un spectacol cu scop caritabil pentru a susține campania 112. Wheels for life, by Beard Brothers cu scopul de a achiziționa o ambulanță de tip C pentru SMURD Cluj-Napoca, scop atins la două zile după eveniment. Royal Dance Academy recompensează dansatorii după fiecare eveniment, prin ajutorul sponsorilor și al donatorilor prezenți la eveniment. Unul dintre cele mai importante evenimente la care tinerii au dansat a fost spectacolul “Îngerii zilelor noastre”, susținut în vara lui 2018 în cadrul Operei Maghiare din Cluj-Napoca. Aici, aceștia au dansat în fața unei săli pline.

Pe lângă secția de terapie a școlii, Royal Dance Academy are trupe de copii cu vârste cuprinse între 2 și 20 de ani. De aici fac parte și membrii ale altor asociații. Recent, la cursurile școlii au fost inclusă o secție de actorie, unde predă cântăreața Camelia Crișan, studentă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, la secția de „Regie Teatru”.