Cu 26 de ediții în spate, Festivalului Filmului Francez a început și la Cluj-Napoca, în 17 martie, la cinema Victoria, iar de azi, evenimentul va fi organizat și la Cinema Arta. La Cluj, festivalul prezintă 16 lungmetraje. Mai jos, programul filmelor de azi din festival:
Cinema Victoria – Bd. Eroilor nr. 51 – Ora: 13:00
LE CHÊNE / STEJARUL ȘI LOCUITORII SĂI
Gen: Aventură / Familie
Regizor: Michel Seydoux, Laurent Charbonnier
Țara producție: Franța
Anul: 2021
Durata: 1h20
Sectiune film: Panorama filmelor anului regrupează unele dintre cele mai importante producții franceze recente, aclamate de critici și de publicul francez deopotrivă.
Sinopsis:
A fost odată ca niciodată un stejar de 210 ani, devenit regele pădurii. Acest film spectaculos de aventură reunește o distribuție extraordinară: veverițe, gărgărițe, gaițe, furnici, șoareci de câmp – mica lume vibrantă și zumzăitoare din jurul copacului maiestuos care îi primește, îi hrănește și îi protejează pe toți, de la rădăcini până în vârf. O odă poetică adusă vieții și expresiei naturii.
Festivaluri și premii: Nominalizat la secțiunea „Cel mai bun documentar” la Premiile César.
Cinema Victoria – Bd. Eroilor nr. 51 – Ora: 15:00
MES PETITES AMOUREUSES / MICUȚELE MELE IUBITE
Gen: Drama
Regizor: Jean Eustache
Actorii: Martin Loeb, Ingrid Caven, Jacqueline Dufranne, Dionys Mascolo, Maurice Pialat, Caroline Loeb
Țara producție: Franța
Anul: 1974
Durata: 2h04
Sectiune film: Focus Jean Eustache
Sinopsis:
Un studiu despre adolescență, filmul îl are în centrul său pe Daniel, un băiat crescut la țară, în grija unei bunici iubitoare. Atunci când mama sa se mută într-un alt oraș pentru a locui cu iubitul ei, Jose, un muncitor agricol spaniol, Daniel este nevoit să o urmeze. Ar vrea să continue școala, dar mama sa nu-și permite să-l susțină, așa că îl trimite să lucreze ca ucenic într-un atelier mecanic. Daniel își pierde timpul în atelier și învață despre fete de la ceilalți băieți din oraș, imitându-le comportamentul și tehnicile de seducție. Când se întoarce să-și viziteze bunica anul următor, devine evident că s-a maturizat mai repede decât vechii săi prieteni.
Festivaluri și premii: La Biennale di Venezia 2022 – Venice Classics; Locarno 1975; Rotterdam IFF 1975.
Portretul semi-autobiografic al unui tânăr neliniștit invită comparații cu alter-ego-ul binecunoscut al lui Francois Truffaut, Antoine Doinel, iar Mes petites amoureuses – ultimul lungmetraj de ficțiune regizat de Jean Eustache – își merită cu desăvârșire locul în canonul filmelor „coming of age”.
Cinema Victoria – Bd. Eroilor nr. 51 – Ora: 17:30
LA PASSAGÈRE / PASAGERA
Gen: Dramă
Regizor: Héloïse Pelloquet
Actorii: Cécile de France, Félix Lefebvre, Grégoire Monsaingeon
Țara producție: Franța
Anul: 2020
Durata: 1h35
Sectiune film: Competiția tinerelor talente – lungmetraj – propune cinci filme de debut cu un parcurs festivalier impresionant, care vor concura pentru Premiul Publicului, oferit de Institutul Francez. Descoperiţi vocile noi ale cinematografiei franceze!
Sinopsis:
Chiara locuiește pe o insulă de pe coasta atlantică. Și-a construit o viață nouă alături de soțul ei, Antoine, în satul de pescari în care acesta a copilărit. De 20 de ani, cei doi se iubesc și trăiesc fericiți împreună, lucrând cot la cot pe un vas de pescuit. Dar sosirea lui Maxence, un nou ucenic, va tulbura echilibrul și certitudinile Clarei.
Festivaluri și premii: Festival du Film Francophone d’Angoulême 2022
Héloïse Pelloquet
Héloïse Pelloquet a crescut în vestul Franței, pe care l-a părăsit pentru a studia la Paris. După literatură, a continuat să studieze la La Fémis în cadrul secției de montaj. În 2014, a regizat Comme une Grande, scurtmetrajul său de absolvire, apoi L’Âge des Sirènes, în 2016, și Côté Cœur, în 2018, în paralel cu activitatea de montaj (care include filmele Les météorites de Romain Laguna, À l’abordage de Guillaume Brac și Animalia de Sofia Alaoui). La Passagère este primul său lungmetraj ca regizoare.
Competiția tinerelor talente – lungmetraj – propune cinci filme de debut cu un parcurs festivalier impresionant, care vor concura pentru Premiul Publicului, oferit de Institutul Francez. Descoperiţi vocile noi ale cinematografiei franceze!
Cinema Arta – Ora: 18:00
LA LIGNE / LINIA
Gen: Drama
Regizor: Ursula Meier
Actorii: Stéphanie Blanchoud, Valeria Bruni Tedeschi, Elli Spagnolo, India Hair, Dali Benssalah, Benjamin Biolay
Țara producție: Elveția, Franța, Belgia
Anul: 2021
Durata: 1h43
Limba: Franceză
Subtitrare: Română
Sectiune film: Pépites Francophones – Pentru a marca cei 30 de ani de când România este membru al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), secțiunea Pépites francophones prezintă o selecție de filme produse în țări francofone și care au fost proiectate la cele mai importante festivaluri internaționale.
Sinopsis:
După un lung istoric de violență ce culminează cu un episod agresiv față de mama sa, Margaret, în vârstă de 35 de ani, este supusă unui ordin de restricție strict până la proces. Timp de trei luni i se interzice contactul cu mama sa și apropierea la mai puțin de 100 de metri de casă. Dar distanța nu face decât să exacerbeze dorința lui Margaret de a fi mai aproape de familie, așa că se întoarce în fiecare zi la această graniță invizibilă și de netrecut.
Festivaluri și premii: Nominalizat la Ursul de Aur la Berlinale 2022
Pentru a marca cei 30 de ani de când România este membru al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), secțiunea Pépites francophones prezintă o selecție de filme produse în țări francofone și care au fost proiectate la cele mai importante festivaluri internaționale.
Cinema Arta – Ora: 20:30
LES ENFANTS DES AUTRES / COPIII CELORLALȚI
Gen: Dramă
Regizor: Rebecca Zlotowski
Actorii: Virginie Efira, Roschdy Zem, Chiara Mastroianni
Țara producție: Franța
Anul: 2020
Durata: 1h43
Sectiune film: Panorama filmelor anului regrupează unele dintre cele mai importante producții franceze recente, aclamate de critici și de publicul francez deopotrivă.
Sinopsis:
Rachel are 40 de ani și nu are copii. Își iubește viața, cu tot ce are ea de oferit: elevii de la liceul unde predă, prietenii, foștii iubiți, lecțiile de chitară. Când se îndrăgostește de Ali, formează o legătură profundă cu fiica acestuia, Leila, în vârstă de 4 ani. Rachel o îngrijește și o iubește ca pe propria ei fiică, dar să iubești copiii altora poate fi riscant.
Festivaluri și premii: Cea mai Bună Actriță la premiile Lumière, câștigătorul premiului pentru cel mai bun montaj la Festivalul European de Film de la Séville, nominalizat la Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneția 2022, selectat la Sundance 2023, Torronto IFF 2022.
Panorama filmelor anului regrupează unele dintre cele mai importante producții franceze recente, aclamate de critici și de publicul francez.
Cinema Victoria – Bd. Eroilor nr. 51 – Ora: 20:00
SAINT OMER
Gen: Drama
Regizor: Alice Diop
Actorii: Kayije Kagame, Guslagie Malanda, Valérie Dréville
Țara producție: Franța
Anul: 2022
Durata: 2h02
Sectiune film: Panorama filmelor anului regrupează unele dintre cele mai importante producții franceze recente, aclamate de critici și de publicul francez deopotrivă.
Sinopsis:
La tribunalul din Saint-Omer, Laurence Coly, o tânără de origine africană, este acuzată că şi-a ucis bebeluşul de câteva luni, abandonându-l pe plajă în timpul mareei. La proces asistă Rama, o scriitoare care vrea să dedice o carte cazului, într-o reinterpretare actuală a mitului Medeei. Dar, pe măsură ce procesul avansează, cuvintele acuzatei și declarațiile martorilor zdruncină certitudinile lui Rama. Pregătindu-se la rândul său să dea naștere unui copil, ea începe să se îndoiască de adevărul propriei sale experiențe cu maternitatea.
Festivaluri și premii: Cel mai Bun Prim Film la Premiile César, Marele Premiu al Juriului și trofeul Opera Prima “Luigi De Laurentiis” la Festivalul de la Veneţia 2022 și premiile pentru Cel mai Bun Film și Cel mai Bun Scenariu la Festivalul European de Film de la Seville.
Panorama filmelor anului regrupează unele dintre cele mai importante producții franceze recente, aclamate de critici și de publicul francez.
