UrbanEye Film Festival, festivalul despre arhitectură, oraș și viață urbană revine la Cluj-Napoca cu cea de-a doua ediție, între 25 și 28 mai 2023. Tema ediției actuale este “Pentru cine sunt orașele?”. Timp de patru zile, publicul poate explora subiecte de interes major pentru clujeni, și anume dezvoltarea urbană sau impactul turismului de masă asupra mediului și comunităților. Toate acestea vor putea fi atinse într-o selecție de documentare premiate și filme de arhivă, dar și în dezbateri antrenante cu invitații festivalului UrbanEye, ateliere și tururi ghidate.

Programul de filme, biletele și abonamentele sunt disponibile și AICI.

17 mai, ora 19.00, Cinema ARTA

„Râuri dispărute”  / „Lost Rivers” (r. Caroline Bâcle, 2012, Canada, 72 min, lb. FR, Sub. RO)

Warm-up pentru UrbanEye Cluj

Someșul Mic, râul emblematic care traversează orașul Cluj, a devenit un subiect fierbinte la nivel local. Proiecția „Lost Rivers” / „Râuri dispărute” dorește să dea startul unei seri de discuții cu invitații care se vor alătura evenimentului despre importanța râurilor în viața orașelor, modurilor în care pot fi integrate cât mai bine în peisajul urban și cum pot fi ajutate să prospere.

Nu de mult, aproape fiecare oraș era tranzitat de râuri. De ce au dispărut? Cum au dispărut? Și le putem vedea din nou? Acest documentar încearcă să găsească răspunsuri alături de gânditori urbani vizionari, activiști și artiști din toată lumea legate de trecutul, prezentul și viitorul râurilor urbane uitate.

25 Mai, ora 19:00, Cinema Arta

„Cel mai bun oraș din lume” / „Best in the world” (Director: Hans Christian Post  | 2022), 56 min,  Denemarca, documentar)

Proiecția descoperă privirea de ansamblu despre imaginea fotogrenică a orașului Copenhaga. Capitala daneză este, de multe ori, considerată  unul din cele mai frumoase orașe de trait din lume. Dar nu e tot timpul așa. În urmă cu 30 de ani, Copenhaga era un oraș industrial în prag de faliment. Prin inginerie politică și arhitecturală, orașul a trecut printr-o transformare completă, dar cu ce preț? În ziua de azi Copenhaga este un motor de inegalități atât în granițele sale cât și în zona rurală din jurul său. Cine se bucură, de fapt, de acest nou oraș atât de dorit?

26 Mai, ora 18:00, Cinema Arta

Bucureștiul în perioada interbelică

Selectie de scurtmetraje si documentare din Arhiva Nationala de Film

| 1936-1970 | România | 116’ | lb: RO

Dâmbovița apă dulce (Pietro Benedetti, 1943) – 14 minute

Amintiri bucureștene (Radu Gabrea, 1970) – 71 minute

București (Paul Călinescu, 1936) – 21 minute

Jurnal ONC nr. 83/1941 – 10 minute

26 Mai, ora 21:00, Cinema Arta

„Locuind singuri” / „When we live alone”

„Locuind singuri” explorează felul în care ajungem să trăim singuri în orasele contemporane. Numărul nemaiîntâlnit de locuitori singuri din orașe pune la îndoială ideile preconcepute despre locuințe și ridică întrebări despre cum aceste schimbări în structura socială și modul de viață influențeaza orașele în general. Cauzele acestui fenomen par evidente: valori sociale schimbătoare, flexibilizarea muncii, noi categorii de vârstă, înavuțirea și schibmarea rolurilor tradiționale ale genurilor, însă efectele asupra societății și configurația sa rămân incerte. Printr-o serie de scurte episoade interconectate, filmul pune sub semnul întrebării această nouă condiție urbană, oferind frânturi din viața singuraticilor care trăiesc în case de celibatari și sfera lor domestică. Ei înșisi singuratici, arhitectul Takahashi Ippei și sociologul Yoshikazu Nango conduc spectatorii printr-o serie de spații singuratice din Tokio. Dacă trăitul singur este noua realitate, filmul întreabă: Cum arata aceasta de fapt?

Butohouse

Documentarul este realizat de Beka & Lemoine, artiști, arhitecți și cineaști. Acesta spune povestea de perseverență și speranță din munca lui  Keisuke Oka. El își exprimă rezistența la mașinăria infernală a metropolei Tokio printr-o casă.  Instruit in dansul Butoh, o mișcare avangardistă coreografică din Japonia anilor ‘60, Oka face din arhitectură un spectacol, unul care reflectă propriile sale  lupte ca arhitect. Improvizația sa continuă a atras recunoaștere din partea personalităților culturale din Japonia care laudă stilul său rebel și neconvențional de a construi.

27 mai, ora 11.00, Cinema Arta

„Tigrul albastru” / „Modrý tygr”

27 mai, ora 19:00, Cinema Arta

„Povestea Pereților” / „Walls can talk”

Lăudatul regizor Carlos Saura portretizează evoluția și relația dintre artă și pereții văzuți ca o pânză creativă, de la peșterile preistorice și până la cele mai noi expresii urbane. O călătorie palpitantă și personala în compania personajelor care îi includ printre alții și pe Miquel Barceló – primul artist contemporan care și-a expus lucrărilela „Louvre” sau „Suso 33”, un nume de referință în lumea graffiti-ului și pictorilor murali.

27 mai, ora 21.00, Cinema Arta

„Luptând pentru Berlin” / „Battleship Berlin”  

Director: Nathan Eddy  | 2021 | Lenght: 40 min | Germany | documentar;

„Ikony – Iľja Skoček / Portrete”. – Iľja Skoček

Director: Dano Dekan  | 2020 | Lenght: 26 min | Slovakia | documentar

Patrimoniul stilului brutalist din Berlin este sub asediu. Spitalul Charite vrea sa demoleze faimosul fost centru de cercetare pe animale cunoscut ca Mäusebunker. Dar un grup curajos de galeristi, arhitecti si conservatoristi face demersuri pt a-l transforma in reper turistic si a refolosi aceasta opera arhitecturala unica. Conservarea poate fi brutala.

28 mai, ora 14.30, Cinema Arta

„Marcher sur l’eau” | „Family Time”

2022 | 90 min. |  Franța, Belgia |  r: AÏSSA MAÏGA

28 mai, ora 16.30, Cinema Arta

„Escher: Journey Into Infinity” / „Escher: Călătorie în infinit”

„Escher: Journey Into Infinity”, narată de Stephen Fry este povestea faimosului artist grafic M. C. Escher și este bazată pe peste 1.000 de scrisori, jurnale și prelegeri scrise de acesta în timpul vieții sale. Îl auzim vorbind cu propriile sale cuvinte despre viața sa, fricile lui, îndoieli, politică, munca și uimirea pe care o descoperă din nou și din nou. Filmul călătorește în locurile care l-au inspirat și privește spre moștenirea lui Escher și cum munca lui continuă să inspire benzi desenate, reclame si filme.

28 mai, ora 18.30, Cinema Arta

Selectie de scurtmetraje si documentare din Arhiva Nationala de Film. Programul propune o incursiune în Bucureștiul din perioada socialistă printr-o selecție de scurtmetraje și documentare.

1949-1980 | România || lb: RO – 103 minute;

Orașul nu doarme niciodată (Jean Mihail, 1949) – 23 minute;

Aici, București (Nina Behar, 1959)- 17 minute;

Rădăcinile orașului (Jean Petrovici, 1964) – 11 minute;

Noi unde ne jucam (Florica Holban, 1968) – 9 minute;

După zece ani (Eugenia Guțu, 1971) – 12 minute;

Calea Văcărești (Virgil Calotescu, 1975) – 17 minute;

Pentru strănepoți încă ceva despre București (Paula și Doru Segall, 1980) – 14 minute.

28 mai, ora 20.30, Cinema Arta

„Living in a Postcard”/ „Trăind ca într-o carte poștală”

Director: Christian Nicoletta  | 2021  | Lenght: 52 min | Italy | documentary

Ocaziile de a vizita destinații ce merită să fie cărți poștale sunt din ce în ce mai accesibile. De la Cinque Terre la  Venetia, Londra sau Barcelona și fiordurile norvegiene, filmul explorează destinații turistice celebre și întreabă dacă acesta este sustenabil. Pot destinațiile turistice să balanseze nevoile turistilor cu cele are rezidentilor? Turismul s-a oprit în martie 2020 din cauza pandemiei și problemele lui au dispărut dintr-o dată. Dar pentru cât timp? Sociologul Giovanni Semi și alți experți de la Mișcarea Turism Responsabil vorbesc despre efectele lockdown-ului și la ce a condus.

Prețul unui bilet la proiecții este de 20 lei (15 lei, cu preț redus), iar prețul unui abonament este de 70 de lei (50 de lei redus). Biletele și abonamentele cu preț redus pot fi achiziționate și online.

UrbanEye este o platformă de idei care, pornind de la legătura dintre film și oraș, deschide discuția despre locurile în care trăim. Fiind o sursă inepuizabilă de istorii, orașul este, încă de la apariția cinematografiei, subiectul sau cadrul interogărilor regizorale. În același timp, cinematografia contribuie semnificativ la conturarea percepției noastre asupra mediului construit. De aceea, UrbanEye se dezvoltă în mai multe direcții: Festivalul de Film UrbanEye, organizat de 9 ediții la București, Serile de Film cu UrbanEye, organizate în țară, de-a lungul anului și Festivalul de Film UrbanEye Cluj-Napoca ajuns la cea de-a doua ediție.

Festivalul de Film UrbanEye este un proiect al asociaţiei ARTA în dialog co-finanţat de Ordinul Arhitecţilor din România din timbrul arhitecturii.