Cea de-a șaptea ediție a festivalului Opera Aperta promite să spargă granițele clasicului, sub bagheta tehnologiei. În cele patru zile de festival, publicul este invitat să descopere spectacole-vedetă, precum producția „Rigoletto” a Operei clujene, de data aceasta într-o nouă prezentare: prin folosirea inteligenței artificiale, dar și concerte care îmbină jazz-ul și comedia sau instalații spectaculoase în Parcul „Ștefan cel Mare”.

Inteligența artificială preia bagheta în noua ediție Opera Aperta: tehnologii care decodează rolul dirijorului în spectacolul de operă, reprezentații cu invitați din țară și străinătate sparg granițele clasicului și invită publicul la redescoperirea unor capodopere. Piața Unirii, parcul „Ștefan cel Mare”., Sala Mare a Operei sunt spațiile ce vor găzdui, între 22-25 iunie, cea de-a VII-a ediție a festivalului.

Opera Aperta s-a deschis în 22 iunie, în Piața Unirii, la ora 20:30, cu „Innamorato di te”, un concert în care baritonul Florin Estefan și tenorul Eusebiu Huțan, acompaniați de Orchestra Operei Naționale Române Cluj-Napoca și bandoneonistul invitat Giancarlo Palena, au recreat atmosfera intimă și emoționantă a serilor italiene. Intrarea a fost gratuită.

VIDEO: Opera Nationala Română Cluj-Napoca

Vineri, 23 iunie, de la ora 18:30, în Sala Mare a Operei Naționale Române, publicul este așteptat să (re)descopere povestea excentricei familii Addams care, la începutul anilor ’90, cucerea publicul larg prin versiunea cinematografică omonimă. Musicalul Familia Addams este prezentat de Teatrul Excelsior București. Evenimentul este oferit de WENS Travel, iar accesul se face pe bază de bilet.

Tot vineri, 23 iunie, de la ora 21:30, în Piața Unirii va avea loc un concert de jazz, susținut de Dima Belinski & DS Project Orchestra, un proiect inedit de divertisment de înaltă calitate, unde muzica și elementele de comedie se combină într-un mod organic și creează o atmosferă incitantă pe durata întregului spectacol. Evenimentul îl are ca protagonist principal pe Dima Belinski, pianist, compozitor, aranjor și entertainer, care a concertat cu propriul său show numit „It’s More Than Just A Piano Show!” în peste 100 de țări din lume, cu acces gratuit.

Sâmbătă, 24 iunie, de la ora 18:00, „Opera Lounge” își deschide porțile pentru „Note e Parole”, o întâlnire cu maestrul David Crescenzi, unde vei afla câteva dintre secretele bine ascunse, până acum, care stau în spatele spectacolelor puse în scenă de Opera Națională Română.

Tot sâmbătă, 24 iunie, dar de la ora 20:30, pe scena din Piața Unirii va urca Opera Maghiară de Stat din Cluj-Napoca cu al său spectacol dublu „Cavalleria Rusticana / Paiațe”. Sub semnătura regizorală a lui Emese Szabó, această lucrare a devenit unul dintre cele mai îndrăgite titluri ale Operei Maghiare. Această producție îl va titra pe tenorul invitat László Boldizsár, un obișnuit al Operei de Stat din Bratislava și al Teatrului Național Szeged. Intrarea va fi gratuită.

Opera Aperta se va încheia duminică, 25 iunie, cu „Rigoletto”, opera verdiană care face săli pline de fiecare dată. Prezentat de orchestra și soliștii Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, sub conducerea muzicală a maestrului dirijor și director artistic al Operei clujene David Crescenzi, spectacolul va fi pus în scenă de invitați de excepție: tenorul Ovidiu Purcel în rolul Ducele, Simone Piazzola în rolul Rigoletto și soprana Andreea Mădălina Barbu în rolul Gilda.

De data aceasta, spectacolul asigurat de drama bufonului „Rigoletto” va fi completat AI forte de instalația realizată de „Polyhedron”, special dezvoltată pentru a traduce mișcările mânilor dirijorului David Crescenzi, cu ajutorul unei inovații absolute în România. Accesul va fi liber.

Pe toată durata festivalului Opera Aperta,  între 22 și 25 iunie, publicul va putea ocazia să admire și să experimenteze „Interweave – Mapping Visual Polyphonies”, o serie de instalații sculpturale realizate de trei artiști români, Ștefana Hatnean, Liviu Bulea și Tudor Costin, ce vor fi amplasate în parcul Ștefan cel Mare.

Cea de a VII-a ediție a Opera Aperta este realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Consiliului Local Cluj-Napoca, Consiliului Județean Cluj și al Asociației „Opera 2 You”.