Filmul independent care abordează tema „experimentului Pitești” și reeducarea deținuților va rula deseară la Cinematograful „Florin Piersic”. din Cluj-Napoca, din 19 martie, într-un eveniment caritabil, la ora 19.00. Acesta este primul film făcut vreodată despre ceea ce a fost, conform scrierilor lui Alexandr Soljenitin, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura în 1970, cel mai mare și cel mai agresiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul de Est și „cea mai mare barbarie a lumii contemporane”.

Regizoarea Victoria Baltag a început lucrul la film în 2011. Cercetarea pentru acest lung-metraj istoric a presupus un efort de analiză a arhivelor și interviuri, pe o durată de peste 4 ani. La mai bine de 30 de ani de la căderea regimului comunist, România încă mai are de documentat acest fenomen.

În distribuție, cu o ultimă prezență cinematografică, îl veți putea vedea și pe Ion Caramitru, susținator al acestui proiect. Proiecția lung-metrajului se va desfășura pe durata a 80 de minute, urmată de o sesiune  Q&A cu realizatorii filmului.

Închisoarea Pitești a fost renumită pentru așa-zisele încercări de „reeducare”, făcute sub autorizația autorităților comuniste între 1949 – 1952. Acest experiment poate fi o scuză pentru bătăile și torturile administrate zilnic cu scopul de a reeduca deținuții politici. Vizați erau membri Partidului Național Țărănesc și Partidului Național Liberal sau membri comunităților evreiești din România. Între 1.000 și 5.000 de deținuți au fost incluși în acest experiment.

Despre „Experimentul Pitești” știm că „A fost una dintre cele mai cumplite experiențe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”, așa cum afirmă istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze. Perioada nefastă a istoriei, între 1949-1952, a făcut mii de victime. Scopul a fost crearea omului de tip nou. Cei care aveau o altă convingere politică sau religioasă, alta decât cele agreate de regim, erau supuși reeducării prin tortură. A fost considerat cel mai agresiv program de spălare a minții din Europa de Est.

„Lung-metrajul despre Experimentul Pitesti este un proiect realizat cu suflet, pentru suflet. Vă invit cu drag și sinceritate să urmăriți filmul nostru, să-l așezați cu grijă în inimă, să-l purtați cu demnitatea cu care merită un astfel de subiect și să priviți spre orizonturi deschise, cu mintea limpede, cu gânduri calde, cu puterea și curajul de-a realiza bijuterii în artă, știință, cultură.  Și eu, și  echipa, vă mulțumim fiindcă ați fost mereu lângă noi, fiindcă ne-ați dat putere să mergem mai departe, fiindcă ne-ați susținut când a fost nevoie să facem acest proiect să prindă viață. Împreună creăm lucruri frumoase! Va doresc vizionare plăcută, liniștită, aducătoare de gânduri bune.”, a spus Viorica Baltag.