„Aftertersun” sau povestea unei relații strânse tată – fiică, cuprinși într-o avalanșă de sentimente de neprețuit. Relația celor doi împacă scurta vacanță în Turcia într-un carusel de imagini punctuale pe o mini – cameră de filmat.

„Aftertersun” este povestea unei amintiri dragi a Sophiei (Frankie Corio), o fetiță de 11 ani, dintr-o vacanță modestă în Turcia alături de tatăl său. Calum, jucat de Paul Mescal, cunoscut după rolul din „Normal People”. În tot timpul petrecut de cei doi împreună planează frumusețea zilelor cu bani puțini la mare, cu multe cadre subacvatice. De departe, magnetul filmului este reprezentat de cadrele speciale luate în reflcții, la fel ca cele din ecranul unui televizor stins ori în suprafața unei măsuțe de cafea. Filmul ca tot este format în întregime din pauze cu imagini trase pe mini-camera de filmat a lui Calum, la care el și fiica sa devin din actori, simpli privitori într-o lume a dorului.

Amintind de povestea celor doi e de subliniat că, desi povestea nu sare calul normalității în nici un sens, tatăl lui Sophie e remarcat într-un cadru trist, după ce fiica sa i-a făcut un cadou de ziua lui. Fetița, care trăiește cu mama sa în Scoția, atinge, în câteva dialoguri, puncte sensibile despre relația părinților săi, care locuiesc separat, dar care își spun la telefon că se iubesc, lucru greu de înțeles la vârsta sa.

Peste toate, Sophia petrece timp frumos în vacanță, se împrietenește cu copii de vârsta sa și, cel mai important, își găsește un iubit. În afară de iubirea la vârstă fragedă, rolul fetiței este de a ține puntea între tristețea adunării anilor la vârsta tatălui său și iubirea tată-fiică.

În acest sens, deși stau departe unul de celălalt, Sophia împarte același cer cu tatăl său, lucru care-i face să fie de nedespărțit.

Peste toate lucrurile petrecute, finalul semi-deschis este la fel ca punctul roșu al laserului unei puști automate pe fruntea privitorului.

Printre cele 71 de premii castigate și 157 de nominalizări, „Aftertersun”, a luat, prin scenarista sa, Charlotte Wells, marele premiu la  Bafta  pentru cel mai bun debut. De asemenea, filmul a mai câștigat și „French Touch Prize of the Critics Week Jury” la Cannes, în 2022 și, de asemena, a avut o nominalizare la Oscar.

„Aftertersun” are premiera românească în 3 martie și este distribuit de Bad Unicorn.