Un omagiu pentru artistul clujean Rodion G. A., cunoscut drept “părintele muzicii electronice” a avut loc la noul Spațiu MushuROI, la sfârșituil lunii decembrie 2022. Prin munca și experimentele sale, cel trecut la cele veșnice a reusit sa revolutionize în viața sa muzica electronica. Expoziția este deschisă între 14 și 20 ianuarie 2023.

Prin pionierul muzicii electronice, acest gen de muzică a ajuns, în ani, să fie ascultat permanent atât de generatiile mai vechi, cât si de cele noi și se bucură de intervenția și munca depusă de Rodion.  Omagiul adus reprezintă o colaborare între artiștii Kero Zen, cu graffiti-ul și live-paintingul, Lumilor Romania, cu vopseaua electroluminiscentă nou aparută pe piață, Andrei Cucu, artist berlinez, pe partea de instalație de sunet si Andrei Bucureci, cu live-set-ul muzical prezent la vernisaj.

Kero Zen a pregatit lucrarea și o instalatie anamorfica, ce-l prezintă pe Rodion alături de aparatura sa muzicală, în culori ce vibrează cu stilul muzical ce îl reprezintă. Imaginea este una de tip anamorfică și poate să fie inteleasă perfect doar dintr-un anumit unghi, ce îi dă spatialitatea și valorificarea imaginii în perspectivă. Artistul de graffiti a folosit vopseaua electroluminiscentă de la Lumilor Romania, singurii distribuitori din țară a acestei vopsele ce poate sa fie controlată prin impulsuri electrice, care pâlpâie în funcție de bpm-ul pieselor redate în live-set-ul lui Andrei Bucureci.

„Viitorul e istorie?” – pare să fie întrebarea retorică pusă atunci când ești spectatorul unui astfel de eveniment, la care cu siguranță doar noi putem răspunde. Totul ține de noi să ne apropiem de celelalte culturi europene. Arta trebuie trăită, singura modalitate de supraviețurire a artei este să nu încetăm să visăm. Actiunile și expoziția încurajează inovația și folosirea creativității. Această colaborare între diversele tipuri de exprimări artistice, dar și expoziția în sine luptă spre menținerea și cresterea culturii artistice din România.

Cu evenimentul de după expoziție se vor ocupa membrii Wrong Time Wrong Planet, cunoscuți pentru petrecerile lor  ce gravitează în jurul muzicii electronice, cu playlist-uri care poartă aroma unor peisaje sonore profunde, cu tonuri incisive ale sintetizatoarelor. La fel ca muzica lui Rodion G.A,. care a inspirat și inspiră în continuare prin autenticitate, compoziții excentrice și beat-uri puternice, Wrong Time Wrong Planet dezlănțuie explorarea spre necunoscut și asumarea elementelor sonore care par că vin din timpuri și de pe planete diferite.

Expoziția „The Future is History  | A Rodion G. A. Tribute”. este deschisă între 14 și 20 ianuarie 2023, între 16.00 – 19,00 la spațiul MushuROI Creative Hub, din Piața 1 Mai, nr. 7.

Rodion G. A. (1953 – 2021)

Cunoscut drept „părintele muzicii electronice românești”, Rodion Ladislau Roșca a compus, în anii ‘70 și ‘80 ai regimului comunist, unele dintre cele mai inovative melodii utilizând un magnetofon Tesla B 90, prin supraimprimări succesive, fără niciun sintetizator. Casetele prăfuite au fost readuse la viață în ultimii ani iar muzica ascunsă pe benzile magnetice redă sunetul brut cu tente rock și psihedelic, ca un protest la îngrădirea culturală din comunism. Despre proiectul artistului înființat în 1977– Rodion G.A., se pot spune multe, însă mai grăitoare rămâne muzica lui. Artistul a fost redescoperit în anii 2010 urmând o serie de apariții internaționale, interviuri și noi proiecte, cărora Rodion s-a dedicat în ciuda problemelor de sănătate. Pasiunea pentru compoziția futuristică și experiment a cucerit atât publicul generației vechi cât și publicul tânăr.