Anul 2023, în spiritul anilor pre-pandemie, a fost un an care a forțat puțin limitele, uneori în mod voluntar, alteori contextual. La prezentarea tuturor evenimentelor din 2023 de la Reactor au participat peste 50 de artiști colaboratori, 16 artiști rezidenți și 18 artiști invitați, adică peste 80 de artiști din România și din străinătate. Colectivul Reactor de creație și experiment Cluj și-a propus să cerceteze teritoriile de intersecție dintre teatru și film, să testeze cadre de colaborare și de coproducție, a lucrat cu noi finanțatori, a implementat primul său proiect de artă digitală și a răspuns unor propuneri de proiecte de nerefuzat.

Tema viitorului a avut ecou în munca celor de la Reactor și în acest an, lăsând însă loc să se contureze teme noi. Aceștia imaginează, în continuare, viitorurile posibile pe multiple direcții. În același timp, se orientează înspre acțiunile din prezent care pot modela aceste viitoruri dezirabile și înspre grija pentru comunitățile de care aparțin.

„Intrăm în anul care marchează 10 ani de la deschiderea spațiului Reactor. Am resimțit acest prag din 2023, când am început un demers mai amplu de arhivare și de revenire la memoria noastră și a spectatorilor. Un gest care s-a resimțit puternic și în activitatea de zi cu zi. Deși anul acesta timpul s-a accelerat din nou, au fost multe momente în care am putut aprecia valoarea întâlnirilor și ne-am simțit cu adevărat norocoși și norocoase. Pare că viitorul ne aduce încet înapoi în prezent, cu dorința de a investi tot ce s-a asimilat în această călătorie. Dar până atunci, mai privim un pic în spate, la munca de peste an.”, au declarat cei de la Reactor de creație și experiment Cluj.

Prima premieră din 2023, „ Gliese 445”, un spectacol scris și regizat de Raul Coldea, a fost și prima coproducție cu un alt teatru din România, și anume Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe. Spectacolul a avut premiera în martie 2023, simultan în cele două orașe, fiind transmis parțial, video și audio, dintr-un spațiu în celălalt. Este a doua producție din programul cultural multianual „Perspective”, care s-a încheiat în luna mai 2023 cu un Focus în care am revenit la temele principale din program: viitorul relațiilor de iubire și al celor de muncă. Testând limitele comunicării, dar și limitele teatrului, „Gliese 445” este în primul rând o provocare de a reflecta la fragilitatea vieții și la puterea teatrului de a imagina viitoruri posibile.

A doua premieră din 2023 a fost tot o coproducție, de data asta într-un proiect internațional în care cei de la Reactor au fost invitați de către Centrul Cultural Clujean, numit „Stronger Peripheries”. Spectacolul „Punctul Nemo” este rezultatul unor rezidențe de cercetare și de creație care s-au desfășurat în cele trei orașe partenere – în Zagreb (Croația), unde gazda a fost Pogon, în Mondaino (Italia), găzduiți de L`arboreto și în Cluj-Napoca, la Reactor. Conceptul propus de Catinca Drăgănescu și dezvoltat împreună cu echipa spectacolului provoacă publicul la participare și dezbatere, pornind de la un scenariu posibil într-un viitor distopic, menit să îi facă să chestioneze atât propria viziune despre lume și viață, cât și provocările creării unei societăți alternative.

Toamna a început cu premiera spectacolului „Partea 2. Puterea” a doua parte a „Trilogiei Solidarității”, concepută de regizoarea Petro Ionescu, după „Partea 1. Iubirea”. Pus sub tema mare a viitorului, spectacolul reflectează la dinamica unui oraș multicultural în schimbare, care începe să reprezinte o șansă la o viață mai demnă pentru oamenii care ajung în el din alte colțuri ale lumii. Această reflectare se întâmplă printr-un discurs mai amplu despre puterea sub formă de construct social, care poate provoca în egală măsură structură și haos. Împreună cu dramaturga Selma Dragoș, Petro a lăsat loc pentru ambele, într-un spectacol care îmbină aceste teme cu cercetările echipei privind mijloacele teatrale și cele filmice. Producția face parte din programul „Intersecții”, care a fost terenul de joacă al colectivului Reactor din ultimul an și jumătate, pentru a explora zone comune dintre teatru și film.

Evenimentar a publicat o recenzie vizavi de piesa de teatru „Partea 2. Puterea” AICI. [https://www.evenimentar.ro/tema-imigrantilor-din-cluj-napoca-si-romania-inclusa-intr-o-piesa-de-teatru-cu-trei-reprezentatii-in-aceasta-luna-la-spatiul-cultural-reactor-de-creatie-si-experiment/]

Următoarea premieră a reprezentat colaborarea cu „Stagiunea de Teatru Politic”, ai cărei invitați pe postul de coproducători pentru spectacolul „Oameni și arme”, scris și regizat de David Schwartz, au fost actorii clujeni. Acesta spune fascinanta poveste a celei mai mari fabrici de armament din România, care funcționează în Cugir din 1928. Brigada artistică, coordonată atent de David Schwartz, imersează publicul în cele mai importante momente din istoria acesteia. Ajungând la final înapoi în prezent, proximitatea războaielor continuă povestea tragică a relațiilor dintre oameni și arme, care au puterea de a paraliza temporar capacitatea noastră de a ne imagina viitoruri mai bune. 

La începutul lunii octombrie, împreună cu partenerii lor de la „Váróterem Projekt”, cei de la Reactor au mai testat o utopie, în cadrul proiectului „Fágáș. Perspective multiculturale”. Spectacolul „Dincolo de ora de aur” este o coproducție a celor două companii independente de teatru din Cluj, care adresează tema conviețuirii în acest oraș și a relațiilor dintre români și maghiari. Regizorul Ovidiu Caița și dramaturgul Ovidiu Cioclov aduc în aceeași stație de autobuz poveștile mai multor personaje, care captivează prin familiaritatea lor. Din stație, viitorul pare mai aproape și mai palpabil, e în fiecare decizie pe care o poți lua în relație cu celălalt.

Ultima premieră din an a fost cea din proiectul „Drama 5. Ediția a VIII-a”, acest ou Kinder al Reactorului, care surprinde în fiecare an cu ceva bun. Spectacolul „RAȚA!”, pe textul scris de Cleopatra Constantinescu și regizat de Dragoș Alexandru Mușoiu, este un minunat măcăit / strigăt / gest de protest al unui personaj feminin pe nume „Rața”, care își revendică dreptul la propriul corp într-un viitor ce trebuie să devină urgent prezent. Adică exact doza de empowerment necesară pentru un final fericit.

Pe lângă aceste spectacole, colectivul Reactor se bucură mult de rezultatele rezidenților săi din proiectul „Fresh Start. Ediția a VI-a” (Ileana Benec, Mark-Cristopher Demeter, David Drugaru, Alex Gorghe, Dominik M. Iabloncic, Ilinca Petra Meșter, Dragoș Moldovan, Iulia Sinescu, Ioana Beatrice Tănasă), care au creat împreună un spectacol pentru cei care s-au gândit măcar o dată că tot ceea ce fac oamenii e doar pentru că vor să fie plăcuți, să fie iubiți –  „Memoriile unui Lolo ”.

Tot despre dorința de iubire și de autonomie vorbește și spectacolul „Copilul tuturor”, creat de Lucia Mărneanu în cadrul unei rezidențe în cadrul proiectului „Memorii personale. Memorii colective ”.

În același proiect, Ioana Hogman a început să lucreze la podcastul „SONAR: Reactor de reinventare a memoriei”, prin care și-a propus să repereze urme lăsate de contactul cu spațiul Reactor, atât în oamenii care formează publicul său, cât și în artiștii care au lucrat aici, construind, astfel, o arhivă afectivă care spune povestea acestui spațiu de teatru independent şi felul în care s-a format în jurul lui o comunitate. Primele șapte episoade au fost create în conversație cu oameni din public și artiști care au luat parte la procesele și reprezentațiile a șapte spectacole selectate din repertoriul Reactor din perioada 2014 – 2020 și pot fi ascultate pe SoundCloud sau YouTube. Următoarele episoade se vor lansa în 2024, continuând conversațiile despre alte 3 spectacole create în 2021 – 2023 și despre proiectele pilon ale Reactorului.

Mihai Păcurar a dezvoltat în cadrul proiectului spațiu public virtual platforma de artă digitală dedicată investigării modelelor alternative de locuire din Cluj-Napoca, numită „LOC”.  „LOC ” își propune să creeze un spațiu urban virtual accesibil prin intermediul unei aplicații mobile care poate fi descărcată de aici. Publicul poate explora și interacționa cu instalațiile de realitate augmentată din platformă, fie din puncte prestabilite din spațiul urban, fie din propria locuință. Pentru prima instalație lansată pe platformă – „Orașul viitorului”, o echipă formată din artiști și specialiști în ecologie a lucrat împreună cu 8 copii din cadrul Școlii Generale „Octavian Goga”, în cadrul unui „workshop” interactiv, în care au explorat împreună tema locuirii în viitor. Timp de patru zile, ei și-au imaginat împreună locuința și apoi comunitatea unui viitor posibil, explorând relația cu mediul, cu resursele și cu principiul conlocuirii. Rezultatul „workshop”-ului, o machetă virtuală a orașului imaginat de copii, a fost translatat într-o instalație de realitate augmentată pe care vă invităm să o descoperiți cu ajutorul „LOC”.

La începutul anului a avut loc atelierul de film coordonat de regizorul Radu Jude și directorul de imagine Marius Panduru, care i-a ghidat pe participanți în dezvoltarea unor exerciții de teatru și film, cu rezultate surprinzătoare!

În timpul verii, împreună cu partenerii noștri de la „Para Film & Teater” din Norvegia, a fost organizat un atelier de creație teatrală cu regizorul de teatru și film, actorul și profesorul de actorie Gianluca Iumiento, de la Școala Națională de Film Italiană din Roma și un atelier de management cultural cu regizorul și producătorul din Bosnia și Herțegovina Ishak Jalimam, la care au participat membri ai echipei proiectului de la Reactor și Váróterem Projekt, alături de Tranzit House, Shoshin Theatre Association, Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca și Asociația LaPătrat².

Înainte de revenirea din toamnă, Reactor a reușit să adune 10 reprezentante ale organizațiilor culturale Tranzit House, ZIZ – Art and Social Area, Asociația LaPătrat², Create.Act.Enjoy, NON Centru de Arte Performative, Colectiv A Cluj, la Călățele, pentru un atelier de cultură organizațională coordonat de Zenkő Bogdán.

Preocuparea pentru viitor s-a transpus și în autoreflecția vizavi de cadrele de muncă și de scena artistică locală. S-a simțit că impactul anilor de pandemie a lăsat urme pe care nu au avut timp să le evaleze în profunzime. Pentru a putea proiecta o revenire comună, e nevoie reconectarea și să ne reîntâlnirea. Acest demers a fost dezvoltat prin colaborarea cu Miki Braniște, care a curatoriat și aceste două dezbateri pe care vă recomandăm să le ascultați:

Scena artistică independentă, de la rădăcini la ramuri

Hibridizări și colaborări durabile pentru scena artistică inter-dependentă  


Duba Reactor și-a făcut și ea treaba!  A reușit să fie prezentă și în 2023  la festivalurile care i-au dat prilejul an de an să arate munca Reactor în alte orașe din țară:

Festivalul de Teatru Nou, Arad

New Wave Theatre Festival, Reșița

Festivalul Internațional de Teatru Oradea, Oradea

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Sibiu

Gala Hop, Alba Iulia

Festivalul de Teatru de la Piatra Neamț, Piatra Neamț

Festivalul dráMA 13, Odorheiul Secuiesc

25 De Ore De Teatru Non Stop, Timișoara

Festivalul Național de Teatru, București

Festivalul Tânăr, Sibiu

Festivalul Invizibil, Timișoara

Festivalul Caleido, Timișoara

2023 rămâne un an al încercărilor de apropiere și de colaborare, deși s-au exersat, ca în fiecare an, și desprinderi, necesare uneori pentru creșterea în alte direcții.

În acest sens, cu părere de rău se anunță că anul acesta s-a încheiat activitatea platformei dedicate publicului tânăr – „MiniReactor”.  „MiniReactor” a fost o dimensiune importantă a muncii trupei din spate de până acum, care i-a conectat la un public minunat, un public considerăm esențial să se investească prin mijloace artistice care contribuie la dezvoltarea și educarea lui. Conexiunea cu el se va face lipsită cu siguranță, dar Reactor va încerca să susțină în continuare demersurile care au acest scop, prin alte mijloace.

Dar orice desprindere lasă loc de reîntâlnire, iar pentru că tradiția acestui bilanț obligă an de an la optimism, echipa poate să asigurăme că viitorul își va urma în mod firesc parcursul.

O reîntâlnire importantă pentru Reactor în acest an a fost cea cu „Asociația Váróterem Projekt”, de care îi leagă amintiri vechi și multe proiecții comune. Proiecția unei stagiuni comune s-a împlinit în acest an, când s-a reușit să co-organizeze un program cultural care să mixeze publicul maghiar și cel român, prin accesibilizarea spectacolelor cu traduceri bilingve. Un câștig de care organizatorii să se bucurăm mult timp de acum încolo.

În numere, 2023 a însemnat:

– 132 evenimente culturale organizate de Reactor;

– 6 premiere;

– 2 spectacole produse în rezidență;

– 25 de reprezentații în turnee și în festivaluri;

 Adică un total de 157 evenimente, pentru un public de peste 9.000 de spectatori.

La prezentarea acestor evenimente au participat peste 50 de artiști colaboratori, 16 artiști rezidenți și 18 artiști invitați, adică peste 80 de artiști din România și din străinătate.

Ce urmează?

În primele luni ale anului, Reactor de creație și experiment face schimbul de spectacole între Reactor și Váróterem Projekt, din proiectul „Fágáș. Perspective multiculturale”, iar spre finalul lunii februarie se pregătește cea de-a doua coproducție româno-maghiară, creată împreună cu regizorul Martin Boross (Ungaria) și dramaturga Alexa Băcanu.

Pentru  luna martie,, luna aniversară , se va pregăti un program special care celebrează cei 10 ani de activitate, și care va avea ecouri tot anul viitor prin diferite acțiuni.

Anul va continua cu noi premiere. Reactor pregătește un nou spectacol în regia lui Mihai Păcurar & dramaturgia Ioana Hogman, primul nostru spectacol de mișcare în regia lui Beatrice Maria Tudor & dramaturgia Petro Ionescu, urmează rezidențele „Fresh Start” și „Drama 5” care își așteaptă noii artiști, iar spre toamnă ne vom reîntâlni cu Irisz Kovacs, fostă rezidentă „Fresh Start ”, care va monta un nou spectacol la Reactor.

În spiritul sloganului acestei stagiuni – „Pune-ți o dorință!” –  sperăm să fie loc pentru cât mai multe dorințe împlinite de-a lungul acestui an!

Reactor de creație și experiment a primit „Premiul Revistei de Artele Spectacolului Scena.ro”, aflat la prima ediție, pentru curajul și perseverența de a susține un demers esențial pentru dezovoltarea scenei românești. „Reactor de creație și experiment a fost premiat pentru programul său complex – incluzând seria rezidențelor „Drama 5”, proiectele „Fresh Start” și „MiniREACTOR” – și pentru capacitatea de fi impus pe scena națională, în 10 ani de existență, un spațiu unic pentru dezvoltarea de proiecte teatrale.”, spun cei din echipa Scena.ro.