Vineri, 31 mai 2024, Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” invită publicul la un concert simfonic dirijat de Andrei Feher, solist Ștefan Cazacu (violoncel), având în program lucrări de Friedrich Gulda – Concert pentru violoncel și orchestră de suflători și Leonard Bernstein – Dansurile simfonice din „West Side Story”. Concertul va avea loc de la ora 19.00, la Colegiul Academic, la Casa Universitarilor / Sala „Auditorium Maximum”.
Despre programul serii
Friedrich Gulda este privit ca unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului XX, printre elevii săi numărându-se Martha Argerich și Claudio Abbado. Celebru pentru interpretarea muzicii lui Beethoven, începând cu anii 1950, Gulda și-a cultivat interesul pentru jazz, cântând cu mulți muzicieni vienezi printre care Alexander Jenner, compunând el însuși piese vocale și instrumentale de gen, combinând jazz-ul și muzica cultă de multe ori în concertele sale. Din vasta sa creație muzicală, melomanii clujeni vor putea audia vineri seară „Concertul pentru violoncel și orchestră de suflători”, în interpretarea tânărului Ștefan Cazacu.
Dansurile simfonice din „West Side Story” este o lucrare compusă de Leonard Bernstein în 1960. Suita orchestrală în nouă mișcări a fost adaptată după anumite părți din musicalul său „West Side Story”. Creația a fost prezentată în premieră la „Filarmonica din New York”, sub bagheta dirijorului Lukas Foss, în 13 februarie 1961.
„West Side Story” este o adaptare muzicală a piesei „Romeo și Julieta”, de Shakespeare. Plasat în cartierul „Upper West Side” din New York, la mijlocul secolului al XX-lea, musical-ul a fost inspirat de tensiunile dintre bandele din oraș, care erau cel mai adesea împărțite pe criterii rasiale. Familiile Montague și Capulet din Romeo și Julieta sunt înlocuite în lucrarea lui Bernstein de două bande: Jets (albi) și Sharks (portoricani), iar cuplul de îndrăgostiți devine Tony și Maria. Musicalul s-a bucurat de un real succes atunci când a fost lansat pe Broadway în 1957. Câțiva ani mai târziu, Bernstein a decis să revină asupra muzicii, selectând 9 fragmente, pe care le-a reunit într-o singură piesă intitulată Dansuri simfonice din West Side Story.
Despre dirijor
Andrei Feher și-a câștigat deja o reputație datorită maturității sale muzicale. La vârsta de 26 de ani, Feher a fost numit director muzical al „Orchestrei Simfonice din Kitchener-Waterloo”, poziție care a intrat în vigoare din august 2018.
După ce a dobândit o experiență timpurie ca asistent al lui Fabien Gabel la „Orchestre Symphonique de Quebec”, la vârsta de 22 de ani Feher s-a alăturat „Orchestrei din Paris” ca dirijor asistent al directorului muzical al acesteia, Paavo Järvi. În perioada respectivă, a colaborat cu dirijori precum Zubin Mehta, Valery Gergiev, Christoph von Dohnányi, Thomas Hengelbrock și Jaap van Zweden. De asemenea, a dirijat în mod regulat orchestra în cadrul popularelor concerte pentru publicul tânăr de la „Filarmonica din Paris”.
Pe lângă angajamentele sale cu „Orchestra Simfonică Kitchener-Waterloo”, printre cele mai importante evenimente recente și viitoare se numără concerte cu „Orchestra Simfonică din Tokyo”, „Orchestra Simfonică din Montréal”, „Orchestra de Cameră Lausanne”, „Orchestra Simfonică din Quebec”, „Orchestra Filarmonicii din Monte-Carlo”, „Orchestra Națională Ile de France”, „Orchestra Metropolitană Montreal” și „Orchestra Națională Radio din România”.
Un susținător puternic al muzicii contemporane, Feher a prezentat recent lucrări de Eric Champagne, Pierre Mercure, George Dimitrov, Ciprian Pop și Abigail Richardson, precum și premiera mondială a operei pentru copii „Les Zoocrates de Thierry Besancon” cu „Opera din Lausanne”. În noiembrie 2015, Feher a dirijat premiera mondială „Soleil Noir de Pierre Jodlowski” cu „Orchestra de Pau-Béarn”, ceea ce a dus la o invitație imediată de a dirija lucrarea la Toulouse în noiembrie 2016.
Născut în România într-o familie de muzicieni, Feher și-a început educația muzicală ca violonist în orașul natal Satu-Mare, înainte de a-și continua studiile la Conservatorul din Montreal, când părinții săi s-au mutat în Canada.
Despre solist
Ștefan Cazacu – Născut în anul 1994, și-a început la doar 6 ani formarea muzicală, alături de tatăl său, cunoscutul violoncelist Marin Cazacu. A urmat studiile de licență și de master la „Universitatea Națională de Muzică București”, la clasa unui alt important violoncelist român: Răzvan Suma. Grație bursei Erasmus oferite de Uniunea Europeană, și-a completat studiile de master la „Universitatea de Muzică din Viena” („Universität für Musik und darstellende Kunst Wien” / „University of Music and Performing Arts Vienna”), una dintre cele mai importante instituții de gen din lume. A participat, de asemenea, la cursuri de perfecționare susținute de apreciați violonceliști pe scena muzicală internațională, ca Reinhard Latzko, Wolfgang Boettcher și Frans Helmerson.
Ștefan Cazacu se bucură de o carte de vizită ce constituie baza unei cariere de succes. A primit de timpuriu o educație complexă într-o celebră familie de muzicieni, a urmat studii muzicale universitare la București și la Viena, a obținut premii în diverse competiții naționale și internaționale și a fost apreciat – în ipostază solistică sau ca membru al „Orchestrei Române de Tineret” – în țări ca Olanda, Germania, Austria, Spania, Portugalia, Franța, Elveția, Italia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Norvegia, Luxemburg, Belgia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia, Republica Moldova, Turcia, Israel, Emiratele Arabe Unite, Vietnam, China, Statele Unite ale Americii.
În recitaluri sau concerte – în ipostază solistică sau ca membru al „Orchestrei Române de Tineret” – Ștefan Cazacu a fost aplaudat pe scene europene importante, precum „Musikverein” și „Konzerthaus” – Viena, sala „Filarmonicii din Paris”, „Konzerthaus” și „Sala Filarmonicii din Berlin”, „Elbphilarmonie Hamburg”, „L’Auditorium Parco della Musica” – Roma, sălile filarmonicilor din Skopje, Sofia, Belgrad. De asemenea, a cântat pe scenele din România, ca „Ateneul Român”, „Sala Radio”, „Sala Palatului”, „Opera Națională București” și în sălile filarmonicilor din țară.
A participat la evenimente ca „Festivalul Mahler de la Toblach” – Italia, „Festivalul Orchestrelor de Tineret de la Milano”, „Festivalul de la Ravello”, „Festivalul Young Euro Classic” – Germania.
A colaborat ca solist cu toate orchestrele simfonice din România – inclusiv cu „Filarmonica George Enescu”, „Orchestra Națională Radio” și „Orchestra de Cameră Radio” – dar și cu „Filarmonica din Chișinau” (Republica Moldova) sau cu „Orchestra de Tineret din Alicante” (Alicante Youth Orchestra) – Spania ș.a. Printre dirijorii care l-au acompaniat se numără Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Cristian Măcelaru, Camil Marinescu, Theo Wolters.
Talentul său a fost răsplătit prin numeroase distincții obținute de-a lungul timpului, printre care se numără și premiul I la „International Danube Festival” – Donaufest (Ulm, Germania – 2022) și premiul al III-lea la „Concursul Internațional George Enescu” (București, România – ediția 2020-2021).
Pe lângă activitatea sa solistică, în ultimii ani Ștefan Cazacu a ales să se dedice în paralel și pedagogiei, dăruind mai departe din experiența sa, pentru a contribui la formarea tinerilor muzicieni. Astfel, Ștefan Cazacu predă (din 2020) la „Universitatea Națională de Muzică București” și la „Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti” și a susținut o serie de masterclass-uri.
Cel mai recent atelier de măiestrie este cel prezentat în cadrul „Festivalului Internațional CellEAST” – primul festival de violoncele din România (2022), eveniment în cadrul căruia a fost invitat și ca solist, evoluând alături de „Orchestra Română de Tineret”.
Povestea sa în lumea muzicii se scrie având ca partener de drum un violoncel de colecție, pe care Ștefan are privilegiul de a cânta de la vârsta de 15 ani. Instrumentul său a fost creat în urmă cu peste 100 de ani, în 1917, la Torino (Italia), de către lutierul Georg Ullman.
Biletele online la concert costă între 50 și 100 de lei și se pot achiziționa online, de AICI, sau de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.