Aflat la primul său proiect cinematografic, studentul de la UBB Andrian Împărățel a aflat că filmul său, „Patul lui Procust”, a fost acceptat să concureze într-una din secțiunile Festivalului Internațional de Film de la Locarno, din Elveția. Festivalul este unul dintre cele mai prestigioase evenimente de gen din Europa.

Andrian Împărățel este student în anul II, la secția Cinematografie & Media, Specializarea Regie de Film, din cadrul Facultății de Teatru și Televiziune a UBB Cluj. Are 21 de ani și s-a născut în Bălți, în Republica Moldova, de unde a plecat la București, împreună cu familia sa, la vârsta de patru ani. L-am deranjat când se pregătea să intre în tură, la serviciu. Andrian se află în America, cu „work and travel”, în Peninsula Cape Cod, din Massachusetts. Acolo lucrează, până în octombrie, ca „public cleaner” într-un hotel. „Poate numele jobului meu sună mai rău decât pare: la serviciu am grijă, în mare parte, ca totul să fie la locul lui”, explică tânărul regizor. Andrian a acceptat să stea de vorbă cu evenimentar despre primul său proiect cinematografic, invitat să ruleze în competiția pentru trofeul Pardino d’Oro, de la Festivalul Internațional de Film de la Locarno. Secțiunea în care a fost înscris este „Pardi di domani”.

 

Evenimentar: Poți să-mi povestești puțin despre cum ai primit vestea selecționării scurtmetrajului tău la Locarno?

Andrian Împărățel: Mi-e greu să vorbesc. Cu o zi înainte să mă anunțe cei de la festival, primisem un e-mail cu câteva întrebări aleatorii. M-au întrebat și dacă filmul meu a mai fost prezentat altundeva. Când am aflat că am intrat în competiție, am rămas puțin sceptic, dar m-am simțit ca de Crăciun. Dacă am avut noroc, dacă a fost doar un „one time thing”, asta rămâne de văzut.

Evenimentar: Care e povestea filmului tău, „Patul lui Procust”

A. Î.: Cu greu aș putea să integrez filmul într-o temă anume. Sunt mai multe povesti cu personaje reale, pe care le-am amestecat într-o estetică murdară, amuzantă, deranjantă. Dan, personajul principal, sătul de problemele de acasă, decide să doarmă la o cunoștință mai veche: Ștefan. Este vorba despre interactiunea stranie a celor doi, care au mentalități diferite: unul mai convingător, celălalt mai ascultător, influentabil, care vrea să facă parte din echipă, indiferent care e aceasta.

Evenimentar: Ce a reprezentat acest proiect pentru tine?

A. Î.: Este primul meu scurtmetraj și l-am realizat pentru examenul meu de restanță. Am fost singurul restant la acest examen, deci nu eram pus într-o lumină prea bună. Totuși, am luat nota 10 și cred că ar fi fost amuzant să fi luat mai puțin…

Evenimentar: Ce au spus profesorii tăi despre film când l-ai prezentat?

A. Î.: Profesorii mei, Adrian Sitaru și Radu Jude, care îmi predau la facultate, nu au văzut decât produsul final, însă l-au apreciat destul de mult. Ei m-au ajutat destul de mult și la cursuri dar și acum, după ce au aflat că a fost ales să participe la festivalul din Elveția. Mă ajută cu toata birocrația, cu sfaturi… Sunt extraordinari. Iar, de la început, fără ei nu aș fi trimis filmul la festivaluri.

Evenimentar: La ce festivaluri l-ai mai trimis și ce răspunsuri ai primit?

A. Î.: L-am trimis în mai multe părți și o să continui să îl trimit. Singurele răspunsuri pe care le-am primit au fost de la Quinzaine des Réalisateurs și de la Semaine de la Critique. Răspunsul a fost același peste tot: „Ne pare rău…”. Dar, se pare, a treia dată, înscrierea de la Locarno, a fost cu noroc.

Evenimentar: Cât ai lucrat la film?

A. Î.: Filmările au durat două zile: în prima zi am filmat șase ore și în a doua doisprezece ore. Aș fi filmat mai mult, dar nu am reușit din cauza programului fiecăruia, care era diferit.

Evenimentar: Cine a făcut parte din echipa filmului?

A. Î.: Am lucrat cu oameni din facultate sau care au terminat facultatea la care sunt eu acum. Personajul lui Ștefan e jucat de Cosmin Stănilă, actor la Teatrul Național din Cluj, iar Dan a fost jucat de Bogdan Sălceanu, care a terminat anul acesta actoria. Restul sunt colegi de-ai mei de grupă.

Evenimentar: Unde ați filmat?

A. Î.: Filmările le-am făcut la apartamentul unei cunoștințe. Locația a fost un element foarte important în film, ea a creat atmosfera necesară pentru tot ce voiam să transmit. Nu știam despre loc înainte de filmări, am aflat de el de la producător. Când am verificat, am fost uimit de cât de bine se potrivea cu subiectul filmului.

Evenimentar: Ați mai intervenit și voi în vreun fel?

A. Î.: Da, am făcut multă scenografie, ca să realizăm „deranjul” necesar. Am murdarit tot locul, mai pe scurt: Am făcut mizerie prin cameră, pentru că asta era o idee importantă, oarecum, în film. E vorba despre interacțiunea personajului Dan cu murdăria, care nu e doar una fizică.

Evenimentar: Ai avut un buget anume?

A. Î.: Am cheltuit, cred eu, maximum 50 – 100 de lei, ca să luăm saci de gunoi și apă și mâncare pentru actori, cărora le mulțumesc enorm. Am pus mână de la mână iar actorii au lucrat pe nimic… Și nici mâncare nu am avut cine-știe-ce, dar au ramas până la final. Cu echipamentul pentru filmare m-au ajutat directorul de fotografie (DOP) Rareș Tabacu și Raul Stan.

Evenimentar: Când mergi la Locarno și cine din echipa filmului ți se alătură?

A. Î.: La festival voi fi din 3 până în 7 august și merg cu cu producătorul, Todincă Vasile, și cu DOP-ul, Rareș Tabacu. Încă nu am stabilit, dar sper să vină și cei doi actori.

Evenimentar: Ce planuri ai vizavi de cariera ta? Mai ai și alte proiecte pe care vrei să le pui în practică?

A. Î.: Cred că e mult spus „carieră”. Am foarte multe idei pe care le las deoparte și destul de puține care cred, sincer, că merită puse în practică. În momentul de față, am început să prelucrez un scenariu de lungmetraj. Dacă tot am șansa să merg la un festival de prestigiu, poate voi reuși să atrag niste susținători pentru noul meu proiect.

Filmul „Patul lui Procust”, al tânărului student în Cluj-Napoca va fi proiectat în cadrul secțiunii „Pardi di domani”, din competiția pentru trofeul „Pardino d’Oro”.

Premiul cel mare de anul trecut al acestei secțiuni, „Pardino d’Oro” pentru „Cel mai bun scurmetraj internațional” a fost câștigat de Cristina Haneș, absolventă a secției de Cinematografie de la UBB, pentru producția portugheză „Antonio și Catarina”.

În 2011, Adrian Sitaru a plecat de la Locarno cu doi „Leoparzi de Aur”, pentru „Cel mai bun regizor” și „Cel mai bun actor” (Bogdan Dumitrache), pentru cel de-al doilea lungmetraj al său, „Din dragoste cu cele mai bune intenții”, o producție România-Ungaria.

Festivalul Internațional de Film de la Locarno, Elveția este unul dintre cele mai prestigioase evenimente de gen din Europa și a fost înființat în 1946. Festivalul este creditat în top 15 mondial, alături de festivalurile de profil din Cannes sau Berlin.