Cel mai nou proiect fotografic expozițional a fost deschis vineri la ora 13.00, la terenul sintetic de lângă Căminul 7, din Campusul studențesc Observator și va dura până seara la 22.00. Este vorba de „Football For All”, o expoziție de fotografie și colaj. Artiștii care expun pentru o zi sunt Ioan-Adrian Șteopoaie (colaj) / Vlad Braga & Moga Marius Dan (fotografie). Fiecare au expus câte patru lucrări.

Prin percepția unui copil cuvântul „fotbal” este asociat cu cuvântul „joc”. Cu toate acestea, în România fotbalul este mai mereu asociat cu fenomenul „ultras”, cu clasa politică și uneori cu cazuri de corupție. Fotbalul este privit ca o formă primitivă de distracție pentru o clasă socială inferioară, ca un fenomen bidimensional, fără volum sau valoare reală, și nu ca un eveniment social, un prilej de întâlnire și de comuniune.

„Pentru mine e o celebrare a sportului frumos, un îndemn către a ne aminti că, înainte de toate, fotbalul e un JOC. Deși acaparat de politică, scandaluri, corupție și asa mai departe, eu cred în continuare în esența jocului și în pasiunea din afara terenului.”, a spus, pentru Evenimentar, fotograful Vlad Braga. Lucrările sale întruchipează stadionul abandonat din Bacău, orașul său de baștină.

FOTO: Vlad Braga

«Cu timpul, sportul frumos și-a pierdut din farmec, mersul la stadion nu mai e o prioritate și este înlocuit de comoditatea de a sta în fața televizorului. Presa care altădată printa avancronici și forma opinii și-a îndreptat atenția spre scandaluri și senzațional sacrificând de bună voie interesul cititorului pentru profit. Sportivii sunt puși sub microscop și sunt sub presiune să performeze la capacități enorme. Și după toate astea ce ne mai rămâne nouă din joc? Un joc care e total polarizat, care e practicat în mare parte de bărbați de vârsta I, care nu mai oferă spectacol și care „cândva oferea alternativa”», spun organizatorii.

Evenimentul „Football For All” explorează ideea de diversitate în fotbal. Fotbalul privit ca joc este al nostru al tuturor. El trebuie privit ca o metodă de relaxare, de distracție, o metodă de conectare cu cei din echipă și de acceptare a adversarului. Fotbalul trebuie privit ca un eveniment social care cheamă la apropiere, la discuții și la caterincă.

«Datoria noastră este de a ne îndrepta privirea și spre elementele prezente înaintea și la finalul jocului, și să respingem orice fel de perturbator care e menit să distrugă spiritul ludic al fenomenului.” », mai spun aceștia