Miercuri, 13 decembrie, de la ora 19.00, mini-galeria de artă White Cuib de pe strada pietonală F. D. Roosevelt, nr. 2/1 din Cluj-Napoca invită publicul iubitor de artă la vernisajul expoziției „Le grain”, a lui Matteo Scarpa, pe care o găzduiește.

„Complement al cărții cu același nume publicată în decembrie 2023 la Cluj-Napoca, „Le grain” expune o selecție din arhiva fotografică a lui Matteo Scarpa. Erodate la fiecare pas – de la aparat (Rolleiflex Old Standard, Leica IIIf, ș.a.), la suport (filmul sovietic expirat) și proces (developarea manuală, digitizarea) – în operele lui Scarpa se disting substraturi de sediment, scene domestice, elementul familial, jocul și punerea în scenă, excursia.

Grăuntele ca fenomen (fizic, digital) care creează interferență sau nuanță, poate fi văzut, în funcție de înclinație, ca analog al proceselor visării ori ale memoriei. Pe de altă parte e grăuntele ca esență sau element care străpunge. Cele două sensuri – zgomotul și rezonanța – își găsesc aici o suprapunere fertile.” (Dan Burzo).

Matteo Scarpa (n. 1979, Trento) trăiește și lucrează în Feltre, Italia. A participat la expoziții de grup în Milano (2018), Vermont (2018), Split (2019), și a avut expoziții personale în Catania (2019), Berlin (2020), București (2023). O selecție din arhiva artistului, sub numele „Le grain”, a fost publicată în decembrie 2023 la Cluj-Napoca.