O mie de membri și susținători ai comunității LGBTQ din Cluj-Napoca au mărșăluit ieri pe Malul Someșului în cadrul Cluj Pride. Participanții au fost așteptați cu „stickere” și cu un banner cu mesaje anti-homosexualitate. Cu toate acestea, lucrurile nu au degenerat, Jandarmeria fiind la datorie. Evenimentul, aflat la cea de-a doua ediție, s-a ținut sub sloganul „Suntem aici”.
„Înarmați” cu pancarte cu mesaje pro-LGBTQ, steaguri și umbrele multicolore, aproximativ o mie de clujeni au participat sâmbătă seară la marșul Cluj Pride, organizat în zona Sălii Sporturilor „Horia Demian” – Malul Someșului. Înainte de marș, susținătorii comunității gay au participat la câteva discursuri ale mai mulor persoane invitate. „Provenim din medii sociale diverse, avem povești de viață diferite, însă ne regăsim cu toții în același scop. Nu suntem mai mulți ca anul trecut, suntem mai puternici și mai vizibili. Am avut curajul să ieșim din casă și să venim aici”, au fost cuvintele de deschidere ale președintele Cluj Pride, Lucian Dunăreanu.
Personajul principal al evenimentului a fost viceprimarul din Köln, Andreas Wolter, el însuși de orientare gay. Wolter este căsătorit cu partenerul său și au grijă de copiii acestuia dintr-o căsătorie anterioară. Orașul german este înfrățit cu Cluj-Napoca. „E bine că suntem aici și suntem vizibili. Astăzi demonstrăm pentru drepturile oamenilor și respectul fiecăruia, luptând cu discriminarea. Suntem aici pentru că cerem respect și acceptare. Orașele care au probleme economice și nu au o comunitate gay și trupe de muzică rock vor pierde cursa economică”, a rostit în discursul său viceprimarul Kölnului. Pe scenă au mai urcat consulii onorifici ai Franței și Olandei la Cluj-Napoca. Ambii au vorbit despre principala „problemă” din acest an și anume faptul că marșul Cluj Pride nu a fost autorizat pe străzile din centrul orașului.
„Oranjul face parte din culorile curcubeului! Vocea voastră este importantă pentru că schimbarea vine prin voi. Dragostea este pentru toată lumea și nu trebuie să îți fie teamă să iubești. Vă aduceți aminte ce spunea și Armin van Burren la Festivalul Untold: „Cluj, fă gălăgie!”, a încercat să-i anime olandezul pe cei prezenți.
Au mai luat parte la cuvântare, printre alții, președintele Asociației „Accept”, Florin Buhuceanu, liderul grupului de studenți străini LGBTQ din Cluj, Maud Karam, deputatul USR Adrian Dohotaru și fostul senator și consilier prezidențial Peter Eckstein-Kovacs.
Traseul marșului Cluj Pride a fost: Platoul Sălii Sporturilor “Horia Demian” – Splaiul Independenței – Podul Napoca – Bulevardul 1 Decembrie 1918 – Strada Giuseppe Garibaldi – Splaiul Independenței – platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”.
Pe tot parcursul marșului, stâlpii și coșurile de gunoi au fost „tapetate” cu stickere anti-gay, cu mesaje împotriva mijcării LGBTQ: „Clujul nu e Sodoma” și „Strada nu vă aparține”, pe care manifestanții Cluj Pride le-au dezlipit cu ficare ocazie. Marșul a mai fost „deranjat” și de un grup de membrii ai Noii Drepte, care au afișat, pe celălalt mal al Someșului, un banner de mari dimensiuni, cu mesajul „Homosexualitatea dăunează grav sănătății”. Aceștia au fost legitimați prompt de Jandarmi.
În aceeași zi cu Cluj Pride, dar cu câteva ore mai repede, o contramanifestație a fost organizată de Noua Dreaptă în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca. La întâlnire au participat o sută de membri, care au cerut organizarea referendumului pentru ca familia să fie descrisă, în Constituție, ca unuinea dintre un bărbat şi o femeie.
Marșul Cluj Pride s-a terminat la locul de începere, pe Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”, unde a avut loc și un concert muzical. În seara evenimentului a fost organizată, la Cluj Arena, și o petrecere cu tematică „gay”, de unde nu au lipsit cei din comunitate. Marșul a fost organizat sub umbrela festivalului Cluj Pride, organizat în perioada 20-24 iunie. În cadrul evenimentului au avut loc mai multe activități cu rolul de a oferi vizibilitate comunității LGBTQ din Cluj.
GALERIE FOTO
[rl_gallery id=”962″]