Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) va organiza marți, 19 decembrie, începând cu ora 18:00, o întâlnire informală între tinerii implicați în arta stradală, pentru a prezenta proiectul „Asphalt Art Initiative Cluj-Napoca”, concretizat pe Strada Piezișă. Acest eveniment comunitar se va desfășura într-un spațiu informal de pe strada Piezișă, la Booha bar – și are ca scop încurajarea discuțiilor despre importanța proiectelor de artă stradală în oraș.

Proiectul „Asphalt Art Initiative” – pictura stradală de pe strada Piezișă, a fost implementat de Primăria Cluj-Napoca ca urmare a obținerii unui grant „Bloomberg Philanthropies”, prin care arta stradală este utilizată pentru a revitaliza spațiul public. Proiectul a fost depus în cadrul apelului „Asphalt Art”, prin CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică, cu susținerea CCC – Centrul Cultural Clujean și UAD – Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca.

Obiectivul proiectului este întărirea prin artă a colaborării dintre actorii sociali implicați în viața comunității. Strada Piezișă, propusă pentru intervenție, este o stradă intens circulată de către studenții aflați în campusul universitar adiacent, dar și de către ceilalți locuitori și vizitatori ai municipiului Cluj-Napoca.

Tema stabilită pentru acest concurs de design a fost „Educație, cunoaștere, tineri. 2023 – anul competențelor” și se încadrează pe direcțiile europene green, digital, resilient. Regulamentul concursului de idei a stabilit criterii clare pe care concurenții le-au respectat în pregătirea proiectelor lor. În această toamnă a fost realizată pictura stradală de către echipa câștigătoare desemnată de un juriu mixt, în urma unui concurs de idei derulat de către Primăria Cluj-Napoca. Proiectul câștigător poartă denumirea de „Ilustrație optică 3D” și a fost realizat de către echipa formată din artiștii Ocu și Kero, în zona pilot a proiectului – strada Piezișă.

Din inițiativa „Asphalt Art” mai fac parte mari orașe europene precum Milano sau Amsterdam, dar și orașe americane ca San Diego sau Miami. Organizația „Bloomberg Philanthropies” investește în 700 de orașe și 150 de țări, concentrându-se pe cinci domenii cheie pentru crearea unei schimbări de durată: arte, educație, mediu, inovație guvernamentală și sănătate publică. Municipalitatea clujeană a implementat recent o serie de inițiative din sfera artei stradale, atât prin procesul de bugetare participativă – „Artă în Curtea Școlii”, cât și prin parteneriate cu organizații locale și orașul înfrățit Nantes – pictura murală „Apropiați spargem zidurile” de pe strada Constanța. De asemenea, reamintim artiștilor locali că au posibilitatea să își exprime creativitatea pe peretele legal din cartierul Mărăști.