Marú sau, pentru prieteni Diana Moraru, a fost, pe rând, cântăreață în aeroporturi pentru a strânge bani de bilete pentru a pleca să vadă lumea, compozitoare și mână dreaptă a lui Smiley și cântăreață fără identitate. Acum, din forțele proprii, Marú a renăscut și își etalează frumusețea glasului pe scene mari ca cea de la Electric Castle 2018. Artista va concerta în curând la Cluj-Napoca, viitorul ei oraș drag. Evenimentar vă prezintă un interviu cu cea care este Marú, un șoricel drăguț în caruselul muzicii.

 

 

 

Evenimentar: Cât timp ai fost plecată în străinătate la studii (de când până când)? În perioada aia ai lucrat ceva, pe lângă studii? Sau ai cântat undeva, în Austria?

Marú: Toate proiectele la momentul respectiv erau de muzica clasica… Well, da. Așa, bani de buzunar făceam cântând pe stradă, aveam un trio pe vremea aia: vioară, chitară, flaut. Viața de student în Austria prespune destul de multe concerte.

Evenimentar: Cine erau ceilalți doi? Colegi de facultate?

Marú: Da, două fete, colege de ale mele de facultate. Vara mergeam mai mult în mici turnee.

Evenimentar: Aveați concerte prin localuri sau doar pe stradă cântați?

Marú: Am concertat în Austria, Italia, Germania, Estonia, Cehia, Grecia în cântări organizate.

Evenimentar: Cum îi zicea trupei?

Marú: Trupa se numea Trivium Trio. Tot ceea ce făceam în facultate erau proiecte de muzică de cameră în variantele: chitară clasică, cu vioară și flaut, chitară clasică cu vioară, chitară clasică cu violoncel, chitara clasică cu saxofon sau acordeon. Aveam multe colaborări de muzică de cameră și cântam în locuri și săli destinate muzicii clasice. Doar că muzica clasică e destul de “low-profile”, nu e foarte mondenă. Ne împrieteneam în Conservator fiindcă eram, cumva, și împinși de la spate, trebuia să ne formăm grupuri de muzică de cameră.

 

 

Evenimentar: Unde ai stat în Austria? în Viena?

Marú: Da, în Viena am stat, acolo făceam cursurile.

Evenimentar: Înainte de facultate ce cântai și pe unde?

Marú: Înainte de facultate eram în București. Aici mergeam la multe concursuri de specialitate. Partea cu compusul și proiectul pe care am reușit să-l dezvolt, în sfârșit, a fost mereu un lucru secundar. Mi-am dorit să fac lucrurile, așa, ca la carte, să învăț muzică, să fiu un bun instrumentist și abia apoi să-mi “dau voie” să devin un compozitor.

Evenimentar: La concursuri mergeai doar cu chitara sau cântai și la pian?

Marú: Pianul a fost prima mea dragoste. Am început muzica cu pianul, la șase ani și, pentru o perioadă lungă, da, mergeam la concursuri, olimpiade… Apoi, mai târziu am inceput, pe de o parte, și chitara. Trecerea s-a produs, cumva, ușor-ușor, pe urmă, astfel încât la liceu am studiat ca și instrument principal chitara clasică. Am început, apoi, să merg la concursuri internaționale, am avut și câteva premii și tot așa.

Evenimentar: Ești din București?

Marú: Da, sunt nascută – crescută în București.

Evenimentar: În ce cartier?

Marú: Ha, ha, ha, nu am știut, exact, niciodată asta. Să îmi fie rușine. Cred că în Balta Albă.

Evenimentar: Când și cum ai ajuns în echipa lui Smiley, de la HaHaHa și care a fost rolul tău acolo?

Marú: La HaHaHa am ajuns super-ușor, ca printr-o minune, o întamplare draguță, prin 2011 – 2012. Eram în vacanță în România, într-o iarnă, și, fiindcă aveam mai multe piese compuse de mine, adunate pe un CD, unchiul meu mă tot bătea la cap să fac ceva ele. Îmi tot zicea să le prezint unui producator, să-și dea cineva cu părerea, că, poate, iese ceva. Așa că el mi-a aranjat o întâlnire la studio la HaHaHa și m-am prezentat acolo cu CD-ul meu.

 

 

Evenimentar: Cu cine a fost întâlnirea de la studio și cum li s-au părut piesele tale?

Marú: Cu Smiley și cu Șerban Cazan m-am văzut. Lor le-a plăcut și am rămas în contact cu ei. Băieții m-au invitat să compun împreună cu ei. De câte ori veneam în vacanțe în țară mergeam la studio. Petreceam mult timp pe acolo, compuneam pentru diverși artiști.

Evenimentar: Ce piese le-ai prezentat? Ai reușit să le lansezi pe urmă?

 

 

Marú: Nu mai știu exact, erau piese mai vechi, adunate în timp: multe demo-uri, înregistrate, așa, stângaci.

Evenimentar: A fost vorba de o simplă colaborare, nu de un post full-time…

Marú: Eram încă studentă, făceam Masterul la Viena. Mie, personal, mi-a fost destul de greu să fac trecerea asta, aveam încă proiecte de chitară clasică și, cumva, îmi era imposibil să mă dedic 100% noii vieți, cea de compozitor.

Evenimentar: Și din 2013 ai lucrat pe bune la ei?

Marú: Da, am început munca serioasă pe la sfârșitul anului 2013. Atunci m-am întors în țară și am început să lucrăm împreună. În prezent nu mai sunt compozitor la HaHaHa, dar sunt deschisă colaborărilor și compun pentru artiștii care mă contactează și vor să lucreze cu mine.

Evenimentar: Îmi dai câteva nume de artiști pentru care ai compus?

Marú: Păi, am compus pentru Smiley, Andra, Sore, Monica Anghel…

Evenimentar: Ce-mi poți zice de perioada când te numeai, simplu, „Diana” și cântai sub numele ăsta?

Marú: A fost o perioadă de încercări și experimentări. Încercam să găsesc și să descopăr cum mi-ar placea să sune cu adevărat muzica mea. Am colaborat cu mai mulți colegi producatori de la HaHaHa, dar cred că nu am reușit să mă concentrez pe muzica mea fiindcă mai tot timpul eram ocupată să compun pentru alții.

Evenimentar: Ce ai făcut pe urmă?

Marú: De multe ori începeam să simt ușor-ușor că mi se termină inspirația. Și, atunci, am decis să iau o pauză și să mă dedic predatului.

Evenimentar: Ai trecut de acea perioadă?

Marú: La un timp m-am detașat, crezând că, poate, nu o să mai compun niciodată, dar am scăpat și simt că am trecut de perioada „neinspirată”. Lucrurile au început să revină la normal și m-am apucat din nou de compus, dar, de data asta, doar pentru mine.

Evenimentar: Ce a urmat acestei perioade?

Marú: Păi, ușor-ușor, pe lângă compoziție muzicală a aparut ocazia de a preda, lucru pe care îl mai făceam, de altfel, și pe perioada facultății. Și, fără să-mi dau seama, a luat amploare treaba asta, iar acum am și o mica gașcă de copii pe care-i pregătesc în mod constant. Îi învăț să cânte la pian și la chitară.

Evenimentar: Câți copiii ai acum la lecții? Ce vârste au?

Marú: Am în jur de 10 – 15 copii cu vârste curpinse între 5 și 14 ani.

Evenimentar: Lucrezi la vreo școală sau predai în privat?

Marú: Am o școală care fucționează în mod privat, e un concept destul de nou pe care aș vrea să-l dezvolt în anii următori. Este, momentan, un poriect în construcție, la care lucrez.

Evenimentar: Cum se numește sau se va numi?

Marú: Școala se va numi „Ikigai”, și înseamnă “viața trăită cu sens”. Am ales numele ăsta pentru că muzica mi-a dat mie un sens pe lumea asta.

Evenimentar: Cât de greu e să lucrezi cu copiii de la o vârstă așa mică, de la 5 ani?

Marú: Este mereu ciudat, pentru că nu vorbesc prea multe despre chestia asta. Este o provocare continuă. Copiii din ziua de azi nu au rabdare, trăiesc într-o lume pusă pe repede-înainte, e greu să le menții atenția și concentrarea. Este destul de dificil și să-i faci pe cei mici să înțeleagă faptul că un rezultat bun nu se obține peste noapte.

Evenimentar: Cum s-a născut ideea proiectului Marú? De unde ideea numelui?

Marú: În primul rând are amprenta numelui meu de familie: Moraru. Dacă renunți la literele “o” și “u”, rămâne numele Maru. Îmi doream un nume scurt, memorabil, muzical, ușor de pronunțat în orice limbă și am ajuns la Marú. Mai târziu am aflat că are și o referință “cool”, când o prietenă mi-a spus că înseamnă „cerc” în japoneză.

Evenimentar: Când te-ai gândit că trebuie să revii pe scenă? Cât a durat „coacerea” proiectului Marú?

Marú: Acum aproximativ un an, stând la o cafea cu Helen, care e prietena mea, îi povesteam că m-am reapucat de scris și că simt că îmi revin la viață. Ea, de nicăieri, mi-a spus: “De ce nu încerci să lucrezi cu Viky Red de la Otherside, cred ca v-ați înțelege bine?” Și asta a fost tot. Odată ce l-am cunoscut pe Viky și am început sa lucrăm împreună, totul a decurs super-bine și ușor.

Evenimentar: Pe Helen de unde o știi?

Marú: Împreună cu Helen am compus pentru mulți artiști din main-stream.

Evenimentar: Zi-mi de EP-ul tău. De ce doar o piesă în română?

Marú: Pe mine m-a inspirat mult perioada în care am trăit în Viena. De aici și poveștile pieselor și faptul că piesele sunt în engleză. Pot spune că piesele îmi vin în engleză, fără să mă fortez, cumva, să nu scriu în română.

Evenimentar: Ți-a plăcut perioada studenției din Austria, să înțeleg.

Marú: De câte ori simt că ceva nu merge bine, îmi iau putin timp liber și plec la Viena. Acolo, îmi petrec timpul cu prietenii din studenție, merg la biblioteca facultății, fac tot felul de mici “research”-uri, pentru mine… E modul în care ma deconectez. Cred ca am trăit destul de mult ancorată în viața de acolo.

Evenimentar: Acuma ascult piesa ta cu numele ăsta. 🙂

Marú:„Din alte părți” este o declaratie de dragoste pentru muzică, deși ar putea trece drept o piesă de dragoste romantică pentru o persoană. În piesă cânt despre legătura mea cu muzica, despre dragostea mea pentru muzică, despre locurile prin care m-a purtat, pe unde am pierdut-o și tot așa.

 

 

Evenimentar: Mai lucrezi la piese noi, în timpul ăsta sau te focusezi pe popularizarea proiectului tău nou și a EP-ului?

Marú: Da, împreună cu Viky lucrăm în continuare la piese noi, suntem în lucru cu 2, deja.

 

 

Evenimentar: Ce planuri mai ai pentru viitorul apropiat?

Marú: Un album de vreo 10 – 12 piese și o lansare frumoasă prin toamnă/iarnă.

Evenimentar: Câte piese vrei să ai pe album? Concerte ai început să ai? Te ocupi singură de partea asta?

Marú: Da, au început să apară și concertele, dar, deocamdată, am cântat doar în București și la Electric Castle.

Evenimentar: Despre faptul că ai fost printre câștigătorii de la Own the Stage de la Electric Castle ce poți să spui?

Marú: A fost o mega-surpriză, nu ma așteptam. Eram atât de focusata pe muzică și pe ce aveam de făcut, încât nu credeam că mi se poate întâmpla așa ceva, a fost o super-ocazie.

Evenimentar: Ce muzică românească ascultă Maru?

Marú: Robin and the Backstabbers, Golan, dar și Otherside sau Helen, care sunt prietenii mei.

Evenimentar: De afară cu ce muzică te delectezi?

Marú: Iubesc muzica lui John Mayer.