Autorul Voicu Bojan a lansat ieri, la Cluj-Napoca, o carte despre traseul „Via Transilvanica”, pe care echipa „Tășuleasa Social” a realizat-o în țara noastră. Despre „Via Transilvanica. Drumul care unește”, autorul face un rezumat într-o frază: „87.402 cuvinte pentru a vă convinge să porniți pe prima și cea mai lungă potecă de anduranță a României”. Alături de autor, la Cluj au fost și frații Ușeriu, Alin și cunoscutul alergător – Tibi Ușeriu.

Alături de autorul cărții, Voicu Bojan, la lansare au fost prezenți și Alin Uhlmann Ușeriu și fratele său mai mic, cunoscutul Tibi Ușeriu. Lansarea din Cluj a deschis turneul de lansare a cărții, care îi va purta pe cei trei invitați, Tibi, Alin și Voicu, prin Sibiu și Brașov. Ei vor participa la evenimentele de lansare a cărții de la Muzeul ASTRA, în Sibiu, în data de 17 mai, de la ora 18.00, dar și la Cărturești Piața Sfatului, din Brașov, în data de 18 mai, de la ora 18.00.

Cartea  „Via Transilvanica. Drumul care unește” este nu doar o arhivă de emoții și mărturii, ci și o încercare personală de cartografiere a unui vis colectiv, lung de 1400 de kilometri. Între coperte, cititorii vor descoperi reportaje de pe drum, interviuri și povești cu artizanii principali ai proiectului, plus un inventar geografico-istorico-gastronomic al celor șapte ținuturi prin care trece calea.

Echipa din spatele lansării cărții lui Voicu Bojan de la Cluj-Napoca au fost trei persoane, incluzându-l și pe autor:

???? ??????? ??̦???? – Președinte al  „Asociației Tășuleasa Social”, dar și inițiator, coordonator și suflet al acestui drum de lungă distanță numit „Via Transilvanica”. A reușit în ultimii 20 de ani să motiveze mii de voluntari să se implice în diverse cauze sociale. În toamna lui 2022, înainte de lansarea întregului traseu a parcurs întreg drumul pe jos, în 65 de zile. Lupta lui de promovare și întreținere a acestei poteci unice continuă.

„Ideea din spatele Via Transilvanica a venit acum 23 de ani, la un foc de tabără, la munte. Proiectul a costat 1,7 milioane de euro și înseamnă 10.000 de voluntari. Lungimea Via Transilvanica este de 1.400 km”, a declarant Alin Ușeriu.

„Am avut și momente neplăcute, ca o bornă a fost scoasă din pământ cu tot. După momentul ăsta nu am mai putut adormi. Necesarul nostrum este cam 1 milion de euro pe an.”, a mai spus Alin Ușeriu.

???? ??̦????

Este autorul cărții autobiografice „27 de pași”, devenită bestseller și vândută în peste o sută de mii de exemplare. A câștigat de trei ori la rând competiția extremă Arctic Ultra 6633 de la Cercul Polar. A muncit cot la cot alături de fratele său mai bine de cinci ani la darea în folosință a Via Transilvanica. Înainte de lansarea traseului a alergat alături de câțiva prieteni tot traseul în doar 22 de zile.

Tibi Ușeriu a făcut tot acest traseu în alergare, în timp de 19 zile, cu pauze. A făcut cam 65 – 85 de kilometric pe zi, prin satele României. Până atunci nu știa că pot exista magazine de unde să îți cumperi înghețată cu 1,5 lei.  Ghidul Via Transilvanica e.foarte important. În el există atenționări de pericole, cum ar fi câinii de la stânele de pe traseu. Cu toate astea, au fost și persoane singure pe traseu, care nu au pățit nimic.

„Pe 26 august avem Via Transilvanica MaratonTibi, singurul eveniment organizat pe traseul nostru. Din păcate, nu există infrastructura necesară pentru alergat: Nu avem unde să cazăm toți participanții odată, în același loc. E greu la numere mari de oameni să stea la cort.”, a declarat Tibi Ușeriu.

La sfârșitul lunii iunie, voluntarii de la Tășuleasa Social vor avea nevoie de câteva sute de oameni care să ajute la punerea a 70 cm de macadam pe traseu.

????? ?????

A studiat „Litere” iar, de-a lungul vieții, a lucrat ca traducător și editor. Este fondator al platformei de jurnalism PressOne, unde scrie și în prezent. A publicat articole și reportaje în mai multe reviste printre cele mai importante fiind „Esquire”, „National Geographic Romania” sau „Lenswork”, US. A documentat și fotografiat „Via Transilvanica” vreme de șapte ani începând din faza de simplă idee.

FOTO: Oana Dragomir