Muzee din zeci de țări europene și nu numai își aprind luminile și își deschid porțile în aceeași noapte. Anul acesta, evenimentul este sărbătorit în toată Europa, în data de 13 mai. Cluj-Napcoa își așteaptă vizitatorii cu 18 muzee deschise în miez de noapte. Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a 19-a ediție.

Evenimentar vă prezintă, în două calupuri, toate muzeele din Cluj-Napoca care își deschid porțile pentru insomniacii iubitori de artă, În primul dintre ele se numără 8 locații din oraș:

Muzeul Militar Național

Muzeul Militar „Mareşal Constantin Prezan”, Filială Cluj-Napoca a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, invită publicul la o  Noapte Militară!

Cei care vor alege să treacă pragul muzeului vor putea admira armuri antice şi medievale, piese de armură, arme albe din preistorie până în perioada contemporană, o colecţie impresionantă de uniforme militare, unele aparţinând unor personalităţi militare marcante pentru istoria militară a Transilvaniei şi României (Constantin Prezan, Nicolae Dăscălescu, Gheroghe Avramescu), arme de foc medievale, moderne şi contemporane şi o colecţie deosebită de medalii româneşti şi străine.

În acelaşi timp, în mod inedit, în expoziţia se regăsesc şi aspecte legate de activitatea Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, a unităţilor subordonate ei, precum şi a misiunilor acesteia în teatrele internaţionale de operaţii.

Orar: 12:00 – 24:00

Adresă: Piaţa Ştefan cel Mare, Nr. 1-3, Cluj-Napoca

Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Galeria Națională, expoziția permanentă a muzeului prezintă, o bogată selecție de lucrări valoroase, aflate în patrimoniul național, care ilustrează evoluția artelor plastice pe actualul teritoriu al României (pictură, sculptură), din secolele XVIII – XIX și până în modernitate, la mijocul secolului XX. Nucleul de bază al expoziției este constituit de moștenirea colecției Virgil Cioflec, cu lucrări ale artiștilor Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza ș.a.

Expoziția personală „Horia Paștina. Unul dintre cei mai importanți artiști contemporani ai României” va fi oaspetele muzeului cu lucrările sale, oferind publicului ocazia de a vedea creația unui pictor care si-a construit, într-o activitate de mai multe decenii, un mod propriu de exprimare, apreciat la nivel național și internațional;

Expoziția de grup „Ars Sacra” prezintă opere din creația mai multor artiști contemporani, având ca motiv comun inspirația și aspirația spirituală;

Expoziția de grup „Din mormânt, viață (pictură, sculptură, obiect) ”;

Expoziția personală Szekely Anna Mária, artistă stabilită în Ungaria, la Budapeata, care va oferi publicului clujean o selecție din creația sa de pictură contemporană, în strânse conexiuni și filiații  cu curentul suprarealist.

Orar: 19:00 – 23:30

Adresă: Piața. Unirii nr. 30, Cluj-Napoca

Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca

Spectacol de teatru (Teatrul German de Stat Timisoara) în cadrul proiectului „Zilele redutelor culturale din Transilvania si Banat ”;

Expoziție foto documentară în cadrul proiectului „Zilele redutelor culturale din Transilvania si Banat”;

Expoziție de jucării, case de păpuși (interioare reprezentând modul de viață al țăranilor și al micilor meșteșugari), cu miniature. Piese contemporane ale artistei Éva Áment;

Expoziție de pictură „Foc de soare” (pictorul clujean Claudiu Presecan).

Parteneri ai evenimentului dumneavoastră:

Centrul Cultural Reduta Brasov, Teatrul German de Stat Timișoara

Orar: 18:00 – 24:00

Adresă: Memorandumului nr. 21, Cluj-Napoca

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

Expoziția „Istoriile Clujului”; Expoziția „Zei și Muritori din Egiptul Antic”; Expoziția „Incursiuni dacice în spațiul virtual”; Expoziția „Grecii de peste mări” și High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu, episodul 5: In memoriam Constantin Daicoviciu

1. Expoziția „Istoriile Clujului”

Clujul nu are o singură istorie, ci mai multe. Putem vorbi despre istoria locului și istoria oamenilor, despre clădiri și demolări, despre evenimente sau personalități, despre cultură materială sau spiritualitate, despre conviețuire și tensiuni, despre glorie și declin, și despre câte și mai câte.

Organizatorii s-au gândit să aleagă să vorbească despre câteva dintre istoriile acestui oraș printr-o expoziție – „Istoriile Clujului”, activă la etajul 1 al MNIT.

Expoziția reprezintă o prezentare sintetică și clară, în care rezumăm ceea ce se știe și chiar punctăm ceea ce nu se știe despre Cluj. S-au pregătit și câteva noutăți, artefacte descoperite în timpul celor mai recente cercetări arheologice din centru, sau din loturi nepublicate până acum. Această incursiune în trecutul Clujul, din neolitic până astăzi este ilustrată cu bunuri din colecția muzeului, iar temele prezentate sunt alese în funcție de acest patrimoniu.

Curatori: Ana-Maria Gruia, Cristian-Aurel Roman

Design expoziție: Török Károly

Fotograf expoziție: Sergiu Odenie

Concept imagine/promovare: Geanina Simion, Ioana Savu-Gruiță

Ilustratori: Radu Oltean, Adrian Barbu

2. Expoziția „Zei și Muritori din Egiptul Antic”

Încă din Antichitate, pentru restul lumii, Egiptul a reprezentat mereu un alt Univers, iar anticii i-au descris pe egipteni ca fiind cel mai religios popor de pe Pământ. Expoziția propusă etalează piesele din colecția egipteană, donate Muzeului Ardelean în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și în prima jumătate a secolului al XX-lea, piesa centrală reprezentând-o o mumie umană în sarcofag de lemn pictat, descoperită la Gamhud, în Egiptul de Mijloc.

Exponatele se grupează în trei categorii – obiecte votive, obiecte de uz cotidian și obiecte funerare. Mumia umană, împreună cu organele mumificate și cu animalele mumificate au fost supuse unor investigații de imagistică medicală, rezultatele extrem de interesante putând fi accesate în cadrul expoziției. Vizitatorii vor putea afla lucruri interesante despre tehnicile de mumificare și despre rolul mumificării în credințele egiptenilor.

Filmul documentar ilustrează fiecare etapă din derularea proiectului, interviurile cu specialiștii oferind informații importante despre piesele expuse. Pentru activitățile de pedagogie muzeală s-a creat un spațiu special, în care se vor desfășura ateliere tematice concepute pentru elevi.

3. Expoziția „Incursiuni dacice în spațiul virtual”

Expoziția a fost realizată în cadrul Proiectului SEE „Când viaţa cotidiană antică devine patrimoniu UNESCO. Scanarea, restaurarea digitală şi contextualizarea artefactelor dacice din Munții Orăștiei” – PA16/RO12-LP10/18.02.2015 şi reprezintă unul dintre obiectivele specifice din cadrul lui.

Expoziția propusă publicului are un caracter mixt, real – virtual. Între artefactele expuse se numără vase ceramice, unelte din fier, obiecte din bronz, din sticlă şi piese din metal prețios. Totodată, vizitatorii vor putea interacționa virtual prin intermediul tehnicii moderne din expoziție cu artefactele și monumentele dacice care au fost scanate și digitizate în cadrul proiectului.

4. Expoziția „Grecii de peste mări”

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei deține o colecție de vase grecești, nu foarte generoasă în ce privește numărul de piese (aproximativ 40 de exemplare), însă semnificativă, spectaculoasă chiar, în ce privește varietatea formelor de vase, a stilurilor decorative și a centrelor de producție. Dintre acestea atrag atenția în mod special vasele cu figuri roșii produse în Etruria și Magna Grecia, în secolele V – III î Chr.

Expoziția pe care o propunem: „Grecii de peste mări. Vase cu figuri roșii din Etruria și Magna Grecia”, se dorește a fi o călătorie în Etruria și sudul Italiei în secolele V-III î. Chr., o incursiune în lumea credințelor și ideilor despre viață și moarte prin intermediul vaselor cu figuri roșii din patrimoniul MNIT și a altor muzee din țară. Expoziția se va încheia cu ecouri peste timp ale artei grecești, ilustrate de vasele ceramice contemporane, cu forme și decoruri inspirate de ceramica grecească antică.

Mesajul central al expoziției: Arc peste timp: Etruria și Magna Grecia secolelor V-III î. Chr. – România începutului de secol XXI d. Chr.

5. „High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu”, episodul 5: In memoriam Constantin Daicoviciu;

Proiectul „High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu” afost lansat în cadrul Nopții Muzeelor 2022, ca un proiect pilot. Succesul acestuuia a determinat ca, după un an, să ajungem deja la episodul 5. Proiectul își propune să se defășoare ca un serial, în cadrul căruia vor avea loc mai multe recitaluri de cameră, implicând artiști de cea mai înaltă ținută din domeniul muzicii clasice. Aceștia vor susține recitalurile în spațiul MNIT, dar nu oricum, ci într-un cadru care va încerca să refacă un salon de epocă, cu piese din patrimoniul MNIT. Practic, fiecare astfel de eveniment va reprezenta o mini-expoziție de obiecte de mobilier, decorative și de uz personal din diverse epoci, în funcție de tema evenimentului/episodului. Artiștii vor interpreta repertoriul ales și el în consecință pentru o astfel de temă, în cadrul special amenajat, fără a atinge piesele expuse.

De această data, episodul va fi construit în jurul figurii lui Constantin Daicoviciu, anul acesta, în luna mai, împlinindu-se 50 de ani de la moartea lui.

Orar: 11:00 – 18:00; 19:00 – 24:00

Adresă: str. Constantin Daicoviciu nr. 2, Cluj-Napoca

Photo Romania Festival

Photo Romania Festival este primul și cel mai mare festival de fotografie din țară, inițiat în urmă cu peste 10 ani, la Cluj Napoca. În fiecare an, promovează arta fotografică și artiștii fotografi. Și în acest an, vă invită să cunoașteți fotografi naționali și internaționali, în perioada 6-17 mai 2023. Evenimentul la care îi veți putea întâlni pe fotografii care expun în acest an va avea loc în data de 13 mai, la ”Negative by Grain Lab” (fosta cafenea foto Zorki), în centrul orașului Cluj-Napoca, la adresa str. Ioan Rațiu nr 10.

În ultimii 5 ani, Photo Romania Festival a activat ca membru fondator al proiectului Futures (www.futures-photography.com), cel mai mare proiect fotografic din Europa, în care o rețea de peste 20 parteneri din domeniul artei fotografice, promovează fotografia și artiștii la nivel internațional. În fiecare an, partenerii acestui proiect selectează printr-un proces propriu 5 artiști fotografi, care sunt promovați prin intermediul rețelei. În acest an, artiștii selectați de Photo Romania sunt (în ordine alfabetică): Cristina Gârleșteanu, Claudiu Guraliuc, Luiza Marinaș, Hajdu Tamas și Luciana Vulea. Informații despre munca acestora pot fi găsite pe site-ul Futures (https://www.futures-photography.com/) precum și pe Photo Romania Festival (www.photoromaniafestival.ro).

În cadrul evenimentului din 13 mai, cu ocazia Nopții Muzeelor, vom sărbători fotografii selectați, prin mai multe activități specifice domeniului. Vizitatorii vor putea vedea expuse câteva dintre lucrările artiștilor, precum și proiecții de fotografie și alte surprize. Și, cel mai important, îi vor putea cunoaște personal, pentru a le înțelege mai bine procesul creativ.

Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. Galeria „Paul Sima”

În contextul evenimentului Noaptea Muzeelor – Ediția a XIX-a, 13 mai 2023, Galeria Paul Sima va fi deschisă publicului în intervalul orar 18:00–24:00, pentru a vizita expoziția ”ARTMiND 2”, organizată în cadrul parteneriatului cu Departamentul de Pictură al Universității de Artă și Design – Cluj-Napoca.

Orar: 18:00 – 24:00

Adresă: Str. Emmanuel de Martonne nr. 1, Galeria Paul Sima, Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, Universitatea Babeș-Bolyai

Atelierele Muzeului Alexandru Duma UBB

Muzeul Alexandru Duma le propune vizitatorilor săi să experimenteze și totodată să redescopere una dintre formele de comunicare caracteristice Primului Război Mondial, anume cartea poștală. În cadrul „Atelierului de cărți poștale”, participanții vor fi invitați să redacteze mesaje din perspectiva unei personae, soldat sau civil, pe care războiul a separat-o de cei dragi, utilizând ca suport cărțile poștale inspirate de desenele de pe front ale lui Alexandru Duma. Vizitatorii vor avea opțiunea de a lăsa cărțile poștale la muzeu, pentru a fi expuse pe parcursul anului ca un memento al unei ipostaze umane universale.

De asemenea, vizitatorii vor primi invitații la edițiile de vară ale unei alte activități recurente a muzeului: „Atelierul de gândire critică”.

Orar: 18:00 – 24:00

Adresă: Calea Moților nr. 11, sala 502, Muzeul Alexandru Duma, Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, Universitatea Babeș-Bolyai

Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca. Muzeul de Istorie

În 2023, muzeul va aduce în atenția publicului, printr-o expoziție foto-documentară, un aspect deopotrivă cultural și social al vieții universitare, respectiv presa publicată de către și pentru studenți. Organizatorii și-au concentrat atenția asupra periodicelor (ziare și reviste) editate de studenții Universității din Cluj, atât înainte, cât și după 1919, până în prezent, în format fizic și, mai recent, digital. Multe dintre tinerele condeie care și-au făcut ucenicia în paginile acestui tip de presă au devenit ulterior nume consacrate ale jurnalismului, istoriei literare sau ale spațiului public din România și Ungaria. Expoziția urmărește să evidențieze atât diversitatea tematică, ingeniozitatea și lunga tradiție a presei studențești clujene, cât și activitatea celor mai importante personalități promovate de aceste publicații.

De asemenea, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, ediția 2023, se poate vizita și expoziția Orașul și Academia, organizată de Muzeul de Istorie al UBB și găzduită de Turnul Croitorilor – Centrul de Cultură Urbană, Cluj-Napoca, str. Baba Novac nr. 2. Expoziția oferă o incursiune în Clujul secolului al XVI-lea, când în oraș a fost întemeiată Academia Iezuită, prima instituție de învățământ de nivel superior din Transilvania.

Orar: 18:00 – 21:00

Adresă: Str. Mihail Kogălniceanu nr. 4, parter, Muzeul de Istorie al Universității, Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.