Muzee din zeci de țări europene își deschid porțile în această noapte. Anul acesta, evenimentul este sărbătorit în toată Europa, în data de 13 mai. Cluj-Napcoa își așteaptă vizitatorii cu 18 muzee deschise în miez de noapte.Pe lângă cele 8 muzee prezentate de Evenimentar în primul calup, alte 10 locații îi așteaptă pe curioși în cadrul Nopții Muzeelor de la Cluj-Napoca.

Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a 19-a ediție.

Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca. Muzeul de Mineralogie

Expozitia temporară „150 de ani de învățământ geologic universitar la Cluj” și Expoziția temporară „Calcit. Calcar. Marmură”

Odată cu înființarea Universității din Cluj, în 1872, s-au pus bazele învățământului geologic la nivel universitar din capitala Transilvaniei. Timp de 150 de ani, studiul științelor geologice la Cluj s-a desfășurat neîntrerupt, în ciuda diverselor schimbări administrative sau politice, școala clujeană de geologie fiind în prezent una dintre cele mai importante și moderne din țară.

Calcitul, un mineral format din carbonat de calciu, este constituentul a două tipuri de roci, calcarul și marmura, ambele prezente adesea în jurul nostru. Principala diferență dintre aceste roci este modul lor de formare. Calcarele sunt roci sedimentare, formate prin depunerea resturilor de carbonat de calciu (cochilii, scoici etc.), a nisipului și mâlului carbonatic pe fundul mărilor și solidificarea lor în timp. Marmurele sunt roci metamorfice, formate prin recristalizarea calcarelor la temperatură mare, în diferite procese geologice. În cadrul expoziției, vor fi prezentate diferite tipuri de calcare și marmure, în special din Transilvania, dar nu numai, cu aspecte și caracteristici diferite.

Orar: 18:00–24:00

Adresă: Universitatea Babeș-Bolyai – sediul central, parter, str. M. Kogălniceanu 1 (intrarea din str. Brătianu), Muzeul de Mineralogie, Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, Universitatea Babeș-Bolyai

Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie

Expoziție temporară: „150 de ani de învățământ geologic universitar la Cluj”

Expoziția își propune prezentarea principalelor momente din istoria învățământului geologic universitar clujean, inclusiv prin prezentarea celor care au avut contribuții majore de-a lungul celor 150 de ani (precum Antal Koch, Gyula Szádeczky, Gh. Munteanu-Murgoci, Ion Popescu-Voitești, Victor Stanciu, Emil Stoicovici și mulți alții). Vor fi expuse documente din viața academică, precum lucrări de diplomă, publicații științifice, fotografii etc., dar și exponate (minerale, fosile) ce vor evidenția descoperirile importante ale geologilor universitari clujeni.

Orar: 18:00–24:00

Adresă: Str. M. Kogălniceanu nr. 1, Cluj-Napoca (cu acces din curtea interioară dinspre str. I. Brătianu), Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie, Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, Universitatea Babeș-Bolyai

Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. Muzeul memorial David Prodan

Istorie și bandă desenată: Românii și comoara lui Decebal

Persoanele interesate au ocazia de a vizita gratuit locuința istoricului David Prodan, în care se păstrează biblioteca sa, documente inedite și efecte personale care i-au aparținut în ultima parte a vieții. Muzeul expune și diplome primite de către David Prodan de-a lungul carierei sale, fotografii din diverse etape ale vieții, precum și autografe primite din partea altor personalități de marcă din România și din străinătate.

Cu ocazia Nopții Muzeelor 2023, Muzeul Memorial „David Prodan” oferă publicului șansa întâlnirii cu banda desenată istorică produsă în România. Profesorul Gabriel Rusu expune în premieră povestirea grafică Românii și comoara lui Decebal, aflată la intersecția ficțiunii cu istoria. Subiectul narațiunii exploatează un filon documentar care se regăsește în scrierile lui Dio Cassius sau Gheorghe Șincai, interpretat într-un mod inedit atât din punct de vedere narativ, cât și vizual.

Orar: 17:00-21:00

Adresă: str. David Prodan nr.1, Cluj-Napoca

Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. Muzeul Zoologic

În 13 mai, între orele 18:00 și 24:00, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, iubitorii de animale sunt așteptați la Muzeul Zoologic al Universității Babeș-Bolyai, pentru a descoperi cele mai interesante specii din expoziția noastră permanentă. Muzeul Zoologic – UBB găzduiește unele dintre cele mai vechi și bogate colecții din țară, în care se regăsesc o mare parte dintre speciile de animale din fauna țării, precum și multe animale originare din diferite colțuri ale lumii.

Pe lângă expoziția de bază a muzeului, vă invităm să vizitați și expoziția noastră temporară, Zoologia clujeană de altădată. Expoziția respectivă cuprinde piese originale, precum și obiecte și imagini reprezentative pentru trecutul muzeului și al Institutului Zoologic al Universității „Francisc Iosif”, cu accent pe secolul al XIX-lea și începutul secolului XX. Toate acestea vor fi scoase în evidență în cadrul expoziției cu ajutorul panourilor informative, ilustrațiilor, preparatelor microscopice și ghidajelor tematice, invitând astfel vizitatorii la o călătorie în timp în lumea fascinantă a zoologiei.

Orar: 18:00 – 24:00

Adresă: str. Clinicilor nr. 5-7, Muzeul Zoologic, Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca

Experiența Holocaustului în nordul Transilvaniei

Vizitatorii vor avea acces gratuit la colecțiile și expozițiile muzeului și vor primi informații și răspunsuri la întrebări din partea personalului muzeului, în ceea ce privește istoria, cultura și Holocaustul evreilor din această zonă.

Orar: 18:00-24:00

Adresă: Str. Croitorilor nr. 13, Muzeul Holocaustului din Nordul Transilvaniei, Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, Universitatea Babeș-Bolyai

Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. Sala Liviu Vlad

Eveniment 1. „Veneția în linii și culori”; Expoziție 2 de desene inspirate de Holocaust, realizate de elevii Colegiului Tehnic Energetic

1. „Veneția în linii și culori”

Sala „Liviu Vlad” a fost inaugurată la 28 februarie 2020 și adăpostește, sub forma unei expoziții permanente, trei colecții donate de către artistul Liviu Vlad Universității Babeș-Bolyai. De profesie medic chirurg, Liviu Vlad (n. 15 ianuarie 1946) s-a preocupat în paralel și de pictură, după cum mărturisea: „Fiind un peregrin pasionat de istorie, am redat plastic locurile pe care le-am parcurs, revenind adeseori cu gândul și consemnând prin imagine locurile predilecte”.

Vizitatorii care vor trece pragul Sălii „Liviu Vlad” cu ocazia Nopții Muzeelor 2023 vor avea parte de o călătorie inedită prin intermediul codurilor QR, care conduc spre informații interesante despre colecția „Secvențe Venețiene”. De asemenea, cei interesați vor avea ocazia să participe la un atelier interactiv în UBB Art Hall (etaj 3) în care vor descoperi particularitățile tehnicii acuarelă printre lumini și umbre.

Organizatorii ne invită să descoperim Veneția prin ochii artistului, să aflați noi informații despre monumentele redate și să vă bucurați de interacțiunea culorilor la atelierul de creație.

2. Expoziție de desene inspirate de Holocaust, realizate de elevii Colegiului Tehnic Energetic

UBB Art Hall este un spațiu expozițional din cadrul Direcției Patrimoniu Cultural Universitar.

Cu ocazia Nopții Muzeelor, vizitatorii care vor trece pragul UBB Art Hall vor putea vizita o expoziție de desene dedicate istoriei Holocaustului. Lucrările au fost realizate de elevii Colegiului Tehnic Energetic din Cluj-Napoca. Evenimentul a fost organizat cu ocazia împlinirii a 79 de ani de la primele deportări din Cluj către lagărele naziste.

De asemenea, cei interesați vor avea ocazia să participe la un atelier interactiv în care vor descoperi particularitățile tehnicii acuarelă printre lumini și umbre. Vă propunem o selecție de șabloane inspirate din lucrările artistului Liviu Vlad, sub forma cărților poștale, dar și alte surprize.

Orar: 18:00-24:00

Adresă:

Calea Moților nr. 11, etaj 5, Sala Liviu Vlad, Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, Universitatea Babeș-Bolyai (pentru expoziția 1)

Calea Moților nr. 11, etaj 3, UBB Art Hall, Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, Universitatea Babeș-Bolyai (expoziția 2)

Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. Vivarium

Selecția artificială în teraristică – variații cromatice la șarpele de porumb

Expoziție foto și exemplare vii din specia Panterophis gutattus (șarpele de porumb), în multiple varietăți cromatice. Specimenele au fost obținute prin selecție artificială, în condiții de captivitate.

Orar: 18:00–24:00

Adresă: str. Clinicilor 5-7, Vivariu, Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Complexul Acvaristic

Complex Acvaristic USAMV Cluj-Napoca

Spațiul oferă vizitatorilor o experiență recreațională și educațională printr-o colecție de exponate reprezentative zonelor umede și mediilor acvatice, precum și acvarii cu peste 70 de specii de pești, amfibieni și plante, atât din România, cât și din diferite zone geografice ale lumii.

Acvariul central, cu un volum de 20.000 litri găzduiește specii de pești de dimensiuni considerabile regăsite în apele naturale ale României, printre care și specii rare și protejate ca sturionii, precum și specii de pești de cultură, ca peștii planctonofagi și crapii din diferite rase. Peștii exotici de dimensiuni mici din colecție ies în evidență prin abundență, colorit și comportament, populând un număr de 15 acvarii cu volume cuprinse între 200 și 2.000 litri.

Orar: 17:00 – 23:00

Adresă: Calea Mănăștur, Nr. 3-5, Clădirea Rectoratului, Cluj-Napoca

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Muzeul de Anatomie

Muzeul de anatomie comparată USAMV Cluj-Napoca

Spațiul oferă vizitatorilor o experiență recreațională și educațională printr-o expoziție de exponate anatomice. Muzeul de anatomie comparată a animalelor cuprinde piese anatomice provenind de la o mare varietate de specii de animale, atât domestice, dar și animale sălbatice. Este situat în campusul USAMV Cluj-Napoca.

Orar: 17:00 – 23:00

Adresă: Calea Mănăștur nr. 3-5, Clădirea Zootehnie și Medicină Veterinară, etajul 1, Cluj-Napoca

Muzeul Apei din Cluj, „Leonida Truță”

Muzeul e deschis pentru cei care doresc să cunoască o frântură din istoria alimentării cu apă a municipiului Cluj-Napoca și să se familiarizeze cu exponate din întreaga lume. Pentru cei care nu dispun de mijloace de transport, Compania de Apă Someș S. A. pune la dispoziție un microbuz care va asigura transportul către Muzeul Apei din oră în oră, doritorii urmând să fie preluați din Piața Lucian Blaga, din fața Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”. ”Deviza Muzeului amintește de un adevăr universal valabil: ,,Apa este viață!”, astfel cei care îi vor călca treptele vor avea posibilitatea să urmărească, prin vizualizarea exponatelor, istoria alimentării cu apă a municipiului, începând de la darea în folosință a primei surse de apă în 1887, documente de la începuturile funcționării Uzinelor de Apă și Canalizare ale orașului, unelte utilizate în cadrul desfășurării activității specifice de asigurare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, colecția de capace de canal care conține exponate din toată Europa și multe altele”, arată reprezentanții muzeului.

Orar: 18:00 – 00:00

Adresă: Strada Avram Iancu 425, Florești

Muzeelor din lista Evenimentar de Noaptea Muzeelor li se adaugă alte câteva spații expoziționale din oraș, care pot fi vizitate azi cu această ocazie:

Casino Centrul de Cultura Urbană

Turnul Croitorilor – Centrul de Cultură Urbană Cluj

Centrul pentru Tineret Cluj-Napoca

La Cave – Institut français de Roumanie à Cluj,

Institutul de Iudaistică și Istorie Evreiască Dr. Moshe Carmilly,

Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj

Complexul Acvaristic (USAMV Cluj-Napoca)

Muzeul de Anatomie Comparată (USAMV Cluj-Napoca)

Muzeul Mitropoliei Clujului,

„Steampunk Transylvania”

Filiala Cluj-Napoca a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”