Taxify, cel mai cunoscut serviciu de „ride-hailing” european, s-a lansat la Cluj-Napoca la finalul săptămânii trecute. Intrarea de la Cluj s-a făcut cu reduceri la jumătate de preț pentru clienți. Șoferii colaboratori din orașul de sub Feleac sunt, în mare majoritate, și șoferi-partener ai Uber.

Taxify a intrat oficial și la Cluj-Napoca. Online-ul a făcut marele anunț iar reclame la activarea serviciului companiei au apărut în această săptămână în „feed”-urile de Facebook are clujenilor. Aceștia au fost anunțați că mai au o variantă în plus atunci când au nevoie să circule prin oraș. Astfel, ei au folosit Taxify în număr mare încă din prima zi, timpul maxim de preluare fiind de 5-6 minute în zona centrală și cea apropiată centrului. „Expansiunea în România, inclusiv în Cluj-Napoca, face parte din scopul nostru. Suntem disponibili și aici pentru a oferi cea mai bună modalitate pentru șoferii parteneri de a câștiga venituri suplimentare și avantaje pasagerilor. Numărul curselor Taxify a crescut anul trecut de 10 ori”, a declarat Markus Villig, CEO și cofondator Taxify.

Compania a pregătit o reducere substanțială călătorilor clujeni pentru primele 10 zile de utilizare a serviciului oferit. Astfel, pentru ultimele zile ale lunii, aceștia vor plăti doar 1 leu per kilometru, iar cursa minimă e de 4 lei. Comisionul perceput de Taxify șoferilor parteneri este de de 20 % din încasări.

evenimentar.ro a testat serviciul Taxify încă de joi, din prima zi de lansare, de la Cluj-Napoca, făcând câteva drumuri cu șoferii înregistrați în aplicație. În acest fel, am aflat că, în majoritatea lor au fost sau sunt și în prezent șoferi ai Uber. Unii dintre ei folosesc cele două aplicații în același timp de pe același dispozitiv, comutând între ele pentru a alege să-și ia comenzile. „Cred că o să-mi iau încă un telefon, ca să pot să lucrez cu ambele în același timp. Deocamdată mut de pe una pe alta. Înainte să las clientul ies din aplicație și o schimb cu cealaltă, pentru a lua comanda următoare”, a precizat unul din șoferii Uber+Taxify cu care am călătorit.

Taxify a lansat în România, în urmă cu două luni, un serviciu nou: Taxify Confort. Această categorie le costă mai mult, dar oferă utilizatorilor varianta să circule cu mașini de lux: Audi A6, Mercedes E-Klasse sau BMW Seria 5. Astfel, Taxify se poate bate de la egal la egal cu Uber Select.

La Cluj-Napoca, serviciul de „ride-sharing” Uber împlinește doi ani. Pe lângă acesta, la Cluj există, de trei ani, și varianta de „ride-sharind” Pony, unde îți poți conduce singur mașina. Prețul propus este la minut iar acesta este între 1,2 – 1,5 lei, în funcție de tipul și marca mașinii alese. Serviciul Pony e activ și la București, unde tarifele diferă.

Clever Taxi, contraatacă cu reduceri

Intrarea Taxify în orașul de pe Someș i-a obligat pe reprezentanții Clever Taxi să aplice, la rândul lor, reduceri substanțiale pentru următoarea săptămână. Astfel că, toate cursele din Cluj plătite cu cardul în aplicație costă 0,8 lei/kilometru, adică cu 65 % mai mic. Diferența de până la 2,25 lei/kilometru, tarfix practicat de taxiuri la Cluj, e acoperită de Clever Taxi. „Clujenii sunt extrem de deschiși la tehnologiile moderne de mobilitate urbană. Ne dorim ca plata cu cardul pentru taxi să devină o normalitate, astfel că am decis să o facem și mai accesibilă, prin scăderea tarifului de călătorie la 0,80 lei per kilometru, cel mai mic preț din oraș”, a spus CEO- ul Clever Taxi, Mihai Rotaru. Plata cu cardul, prin serviciul CleverPay a fost introdusă la Cluj în prima lună a anului 2018, iar până acum 100.000 de clujeni au folosit-o.

Înființată de Markus Villig, Taxify s-a lansat în 2013 și a devenit cea mai mare platformă de ride-hailing din Europa și Africa. În prezent, are peste 10 milioane de utilizatori în 25 de țări și 500 de angajați la nivel global. Dintre utilizatori, 5.000 sunt din România, țară care are 100 de șoferi parteneri. Compania estoniană a primit o investiție în valoare de 175 milioane de dolari din partea Daimler, compania din spatele Mercedes-Benz. Aplicația Taxify este disponibilă pe iOS și Android.

„Ride-hailing” vs. „Ride-sharing”

„Ride-hailing” cuprinde o serie de companii și servicii, inclusiv taxiuri tradiționale și servicii de mașini. Ideea principală a unei călătorii este de a lua un șofer care să te ducă la o destinație aleasă, lucru ralizat prin oprirea unui taximetru, în oraș, sau apelarea la un serviciu telefonic sau accesrea unei aplicații pentru a-ți găsi o mașină liberă. „Ride-sharing” este, de obicei, un sinonim pentru „carpooling”, serviciul de călătorie făcut împreună cu un alt pasager, scopul acetuia fiind de a proteja mediul și a reduce costurile.

Tarife de călătorie la Cluj

– Uber: 1,95 lei/km (tarif de bază), cursă minimă de 8,5 lei. Anularea cursei – 6 lei;

– Taxify: 2 lei/km, cursă minimă – 8 lei;

– Nova Taxi, Taxi Climă & Confort, Daniel de Silver, Diesel, The Good Cab, Pritax, Terra Fan, Pro Rapid, Napoca: 2,25 lei – tarif de pornire, 2,25 lei/km – ziua, 2,50 lei/km – noaptea;

– Pony – 1,2 – 2 lei/minut, 30 – 45 lei/oră.