„Constelații”, o poveste de iubire între un om de știință și un apicultor, petrecută într-o infinitate de universuri, al căror final este același. Spectacolul reprezintă o amintire adevărată a faptului că fiecare lucru pe care îl facem sau nu îl facem, poate modifica întregul viitor. Piesa, scrisă de Nick Payne se joacă joi, la ora 19.00, la Centrul de Creație Maidan, iar la intrare este sugerată o donație de 30 de lei / persoană.

Piesa „Constelații”, scrisă de Nick Payne, prezintă o poveste de iubire dintre Marianne, un om de știință și Roland, un apicultor, care se desfășoară în multivers. Marianne și Roland s-au întâlnit la un grătar, sau la o nuntă, sau într-o peșteră din Lascaux. Sau poate au fost colegi pe o navetă spațială mov, care nu a ajuns niciodată pe Marte. Sau poate nu s-au întâlnit niciodată… Și fiecare își vede de drumul său. Sau se îndrăgostesc și pleacă împreună. Sau și-ar dori să plece împreună, dar nu pot să o facă.
„Constelații” spune povestea cuplului cu pricina, de la prima seară petrecută împreună până la despărțiri și revederi. Însă aceasta poveste se desfășoară diferit într-o infinitate de universuri diferite, în care fiecare decizie a personajelor atrage după sine o altă variantă de viitor posibilă. Cu toate acestea, finalul este mereu același. Spectacolul nu oferă doar o imagine asupra vieții de cuplu și a modurilor în care aceasta poate să evolueze, ci reprezintă o amintire constantă a faptului că fiecare lucru pe care îl facem sau nu îl facem, poate modifica întregul viitor.

Marianne discută de multe ori despre cosmologie, mecanică cuantică, teoria corzilor și credința potrivit căreia există universuri multiple în care viața oamenilor o ia în alte direcții. Acest lucru se reflectă în structura piesei, unde anumite scene sunt repetate, adesea cu rezultate diferite. Multiversul, la care se face referire, uneori, și cu termenul de „universuri paralele”, este un grup ipotetic de universuri multiple. Împreună, aceste universuri cuprind tot ceea ce există: întregul spațiu, timp, materie, energie etc. Premisa de la care se pleacă în piesa lui Nick Payne este că toate variantele de viitor sunt posibile, iar alegerile pe care le luăm sau nu determină pe care dintre aceste variante de viitor vom ajunge să o trăim. Tot în strânsă legătură cu multiversul, există teoria că în universurile paralele pot exista dubluri ale noastre (dacă există într-adevăr o infinitate de universuri, dar un număr finit de moduri de a aranja particulele în orice univers individual, atunci aceleași modele se vor repeta, în cele din urmă), care duc vieți diferite sau aproape la fel cu ale noastre. De aceea, pentru a susține ideea multiversului, în piesa „Constelații”, anumite scene se tot repetă, rezultatul final fiind mereu altul.

Chiar dacă teoria multiversului poate părea complicată, mesajul piesei este foarte clar: suntem responsabili de deciziile pe care le luăm, deoarece ele determină viitorul nostru. Cu toate acestea, Nick Payne ne reamintește că printre atâtea variabile, există și o constantă: moartea.

„Constelații”

Regia: Mihai Gligan;

Dramaturgia: Vlad Sălbatecu;

Text: după Nick Payne;

Muzica originală: Alexandru Condurat;

Distribuție: Codruța Bonta, Cătălin Florea, Cătălin Mocan, Nicola Zaharia;

Fotografii si Afis: Nicolae Ionut Nistor (IG: @nistor.nicuu);

Spectacol realizat în co-producție cu Facultatea de Teatru și Film din Cluj-Napoca;

Rezervarea biletelor, aici;

Donație recomandată: 30 RON.

FOTO: Nicolae-Ionuț NISTOR