În premieră pentru orașul de pe Someș, Oana Pellea, alături de Mircea Rusu urcă pe scena Casei de Cultură a Studenților spectacolul în piesa de teatru descrisă ca o comedie romantică „Frumos e în septembrie la Veneția”. Spectacolul, care durează o oră și jumătate, este adus de platforma SpectacolTM din Timișoara. Acesta are loc vineri, 8 februarie 2019, începând cu ora 20:00.

„Frumos e în septembrie la Veneţia” este una din piesele scurte scrise de Teodor Mazilu, o piesă în care personajele întâlnesc realitatea dorită, dar nu ştiu să o recunoască. Visarea e mai confortabilă, conştientă de lipsa-i de responsabilitate şi de implicare. Măştile în spatele cărora se ascunde fiecare dintre noi pentru a se feri de suferinţă ne fac să părem fiinţe complexe şi, în acelaşi timp, paradoxale. Nepotrivirea dintre închipuire şi realitate naşte tragicul şi comicul existenţei. Planurile măreţe întâlnesc realitatea simplă. „Cum ar fi dacă acum nu ar fi aşa, ci altfel?” este întrebarea al cărui răspuns fuge mereu în viitor. O neașteptată poveste de dragoste se dezvăluie acolo unde suntem prea obișnuiți să vedem doar neajunsurile, într-o realitate pe care doar visul pare că o mai face suportabilă. Dar el nu poate și nu trebuie să o substituie, ci doar să-i aducă la lumină profunzimea, sensul și frumusețea.

Romantism, umor, pasiune, candoare – toate acestea, şi chiar mai multe de atât, se regăsesc în februarie pe scena Casei de Cultură a Studenților.

 

 

«„Frumos e în septembrie la Veneţia” este piesa de teatru care nouă ne-a doborât toate recordurile cu privire la timpul de epuizare a  biletelor. De ce? Poate pentru că am avut onoarea de a găzdui premiera piesei la nivel național. Despre piesă putem spune că deși replicile celor două personaje par ridicole, ai surpriza ca, la final, să îți ștergi câteva lacrimi de pe obraz. Principala idee la care te vei gândi multă vreme de acum încolo este: ce e mai important? Îndeplinirea visului sau tânjirea după el? Mai exact, cu ce rămânem după ce am depus eforturile de a ne realiza visul?», a declarat pentru evenimentar PR-ul SpectacolTM, Denisa Balosin.

Cunoscută pentru spectacole precum „Amalia respiră adânc” (Teatrul ACT), „Efectul razelor gamma asupra crăițelor lunatice”, „N(aum)” (Teatrul Metropolis), „Cinci ore cu Mario” (UNTEATRU) sau „Iadul este amintirea fără puterea de a mai schimba ceva” (Teatrul Odeon), regizoarea Mariana Cămărășan montează în 2019, o adaptare a unei piese scrise de dramaturgul Teodor Mazilu.

.

„Frumos e în septembrie la Veneția”

după Teodor Mazilu și Valentin Nicolau

Cu: Oana Pellea și Mircea Rusu

Scenografia: Vladimir Turturică

Light design: Ștefan Vasilescu

Regia și adaptarea: Mariana Cămărășan

„Îndrăgostiți de însuși faptul de a fi îndrăgostiți, milioane de oameni visează Veneția. Adriatica bate cu valurile sale malurile de cărămidă ale insulei. Felinarele se aprind unul câte unul, dintr-un tonomat se aude incredibila muzică a lui Lucio Dalla. Totul e ireal de frumos.  În mirajul romantismului absolut, o femeie și un bărbat se redescoperă, așa cum nu și-au imaginat vreodată că ar putea fi. Realitatea, mijlocită de vis și dincolo de vis, este, de fapt, fabuloasă, iar lucrurile pe care abia îndrăznim să le visăm există deja în sufletul fiecăruia dintre noi. Ele prind viață atunci când … atunci când trăim acea… acel… nu găsesc cuvântul… care e antonimul singurătății?” – Mariana Cămărășan

„Privilegiul de a trăi în preajma lui Mazilu a fost un privilegiu de combatant: cotidianul lui era acela al unui participant la o cruciadă de fiecare clipă împotriva confortului intelectual, certitudinilor, clișeelor.  Aveam impresia că inteligența lui începe acolo unde a noastră obosea, dizlocându-ne cu flacăra ei rece și salutară din cotloanele amăgirilor – în primul rând de sine. A trăit într-o neîncetată exigență față de sine, în refuzul (sau neputința?) compromisurilor. Și cum spunea unul din personajele lui: «Cine nu iubește compromisurile, nu iubește viața.» Dar e vorba de o cu totul altă viață decât cea care a fost, scurtă și mistuitoare, viața lui Teodor Mazilu.” – Ioana Mazilu.

 

 

Piesa „Frumos e în septembrie la Veneția” a mai fost jucată la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, în 4 decembrie 2018 și va avea o reprezentație și în Sala Mare de la ARCUB din Capitală, în 18 ianuarie.

În 1983, Nae Caranfil regizat un film cu același nume, „Frumos e în septembrie la Veneția”. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Dorina Lazăr, Dan Condurache și Florian Pittiș, ca narator.

Spectacolul este adus de platforma SpectacolTM din Timișoara. Acesta are loc vineri, 8 februarie 2019, începând cu ora 20:00 și durează o oră și jumătate.

Biletele la spectacolul care îi are ca protagoniști pe Oana Pellea și pe Mircea Rusu se gasesc in format electronic pe www.iabilet.ro. Acestea costă între 40 și 120 de lei, în funcție de zona de poziționare în sală a locurilor.