Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca invită publiculsâmbătă, 6 iulie 2024, de la ora 19.00, în Studioul Euphorion, la ultima premieră a stagiunii 2023 / 2024: spectacolul „Slujitorii frumuseții”, în regia lui Çağlar Yiğitoğulları. Într-o lume din ce în ce mai secată de sacralitate, dar cu războaie la hotare, performerul de origine turcă Ҫağlar Yiğitoğullari continuă căutarea spirituală din „Cântece Șamanice”/ „The Quest”, cu un spectacol inspirat din poemul filozofic „Bhagavad Gita”, parte a marii epopei hinduiste „Mahabharata”. Spectacolul „Slujitorii frumuseții” este sold out.

«Contopind versurile antice cu ritmuri și linii melodice compuse de Mihnea Blidariu, căutând gestul simbolic grăitor în performața fizică și vocală a tinerilor actori, „Slujitorii frumuseții” ne oferă o oră de răgaz, în care suntem invitați să ne oprim, să ne distanțăm de pedalarea continuă cerută de cotidianul contemporan și să cădem pe gânduri. Ce înseamnă înțelepciunea, atunci când ai de luat decizii grele pentru tine și pentru semenii tăi? Care este drumul pe care trebuie să-l parcurgem pentru a ajunge la răspunsuri și pentru ce ne consumăm energia vitală? Dialogul cu noi înșine și cu divinitatea poate avea deschideri nebănuite pentru fiecare dintre noi.», a spus directoarea artistică Ștefana Pop-Curșeu.

Cu o intuiție a nuanțelor lirice și filozofice perfect racordată la potențialul fizic și psihic al actorilor, performerul de origine turcă Çağlar Yiğitoğulları concentrează poemul hindus „Bhagavad Gita”, parte a epopeii „Mahabharata”, într-un răvășitor dialog muzical despre imposibilitatea și, totodată, necesitatea acțiunii în situații-limită, despre împăcarea cu sine și despre transfigurarea sufletească deseori dureroasă, însă indispensabilă parcurgerii drumului către înțelepciune. Muzica lui Mihnea Blidariu armonizează ritmuri arhaice și contemporane și apropie spiritualitatea românească de cea orientală, construind în acest fel un univers sonor dominat de o sacralitate universală.

Cei șapte interpreți (Mihnea Blidariu, Radu Dogaru, Anca Hanu, Diana-Ioana Licu, Mihai-Florian Nițu, Cristian Rigman și Sânziana Tarța) primesc misiunea de a spune o poveste pe cât de veche, pe atât de rezonantă cu lumea interioară a fiecăruia dintre noi, spectacolul fiind astfel susținut în întregime de energia umană, capabilă să producă lumină în eterna luptă cu întunericul. Esența textului antic își regăsește așadar corespondențe în societatea contemporană, demonstrând permanența dilemelor profund umane care ne leagă de strămoșii și de urmașii noștri. 

În ajunul unei mari bătălii, prințul Arjuna trebuie să ia hotărârea sfâșietoare de a porni la război împotriva propriilor veri, căutând răspunsuri la mentorul său, Krishna, care nu îl ghidează însă spre o decizie, ci spre puterea de a decide. Pentru a răspunde la întrebările zeului, muritorul trebuie să-și sondeze conștiința, să se înțeleagă pe sine și să accepte că orice victorie înseamnă, simultan, și înfrângere. Schimbul de replici dintre cei doi are ritmicitatea unui ritual străvechi, pe parcursul căruia războinicul capătă siguranța răspunsurilor, călătoria sa spirituală culminând cu înțelegerea deplină a propriei mortalități. 

Născut în 1977, la Ankara, Çağlar Yiğitoğulları este un artist preocupat de cunoașterea și forțarea limitelor fizice, spectacolele sale explorând natura umană și pledând pentru o regăsire a spiritualității pierdute. În 2023, a regizat la Teatrul Național Cluj-Napoca spectacolul „Cântece șamanice”/ „The Quest”.

„Slujitorii frumuseții” va mai avea o reprezentație duminică, 7 iulie, de la ora 19.00.


Vârsta recomandată pentru acest spectacol este de 14+.

„Slujitorii frumuseții”

Scenariu de Çağlar Yiğitoğulları, inspirat de Bhagavad Gita;
Traducere de Ramona Tripa;

Regia: Çağlar Yiğitoğulları;
Decorul: Çağlar Yiğitoğulları;
Costumele: Sânziana Tarța;
Muzica: Mihnea Blidariu;
Asistent decor: Cătălin Codreanu;

Distribuţia:
Mihnea Blidariu;
Radu Dogaru;
Anca Hanu;
Diana-Ioana Licu;
Mihai-Florian Nițu;
Cristian Rigman;
Sânziana Tarța;

Regia tehnică: Răzvan Pojonie
Lumini: Mădălina Mânzat, Ionuț Maier
Sonorizare: Marius Rusu
Sufleor: Alina Forna.