Președintele României, Klaus Iohannis, va participa duminică, la Cluj-Napoca, la ceremonia de deschidere a Olimpiadei Internaționale de Matematică. Imediat după, la prânz, Iohannis va face o vizită la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din oraș.
„Preşedintele României, Klaus Iohannis, se va afla duminică, 8 iulie, în municipiul Cluj-Napoca, unde va participa la ceremonia oficială de deschidere a celei de-a 59-a ediţii a Olimpiadei Internaţionale de Matematică. Prin organizarea în ţara noastră a Olimpiadei Internaţionale de Matematică, s-a dorit marcarea simbolică a Centenarului Marii Uniri, anul acesta la Cluj-Napoca fiind prezenţi aproximativ 1.500 de participanţi din peste 100 de ţări, de pe cinci continente”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.
La deschiderea oficială a Olimpiadei Internaționale de Matematică de la Cluj sunt așteptați și mai mulți reprezentanți ai Guvernului, Evenimentul va avea loc duminică, de la ora 11.00, la Sala Polivalentă.
Șeful statului va vizita și Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, unitatea sanitară din municipiu care asigură servicii medicale preventive, curative și paliative în domeniul oncologic și care desfășoară o amplă activitate de învățământ și cercetare. „Prin această vizită, Președintele Klaus Iohannis transmite un semnal de încurajare a investiției în zona sănătății și susține un model de bună practică în domeniul medical, reprezentat de un spital care face performanță.”, mai arată Administrația Prezidențială.
Fiul dușmanului lui Donald Trump, prezent la Cluj
Un alt oaspete de seamă al Olimpiadei de la Cluj este fiul dictatorului sirian Bashar al-Assad. Fiul cel mare al preşedintelui Siriei, Bashar al-Assad, Hafez al-Assad, a ajuns, miercuri, la Cluj-Napoca, împreună cu ceilalţi 10 membri ai delegaţiei olimpice siriene. Între aceștia, cinci sunt elevii care vor concura la Olimpiadă, colegi cu Hafez. Fiul dictatorului sirian a venit cu mai mult de 10 gărzi de corp care să-l păzească pe tot parcursul șederii în România. Delegaţia din Siria a schimbat data sosirii de trei ori din motive de securitate. Hafez al-Assad este cazat, împreună cu ceilalți din echipa lui, la hotelul Victoria, până în 14 iulie. Hotelul este rezervat în întregime pentru olimpici.
Băiatul lui Bashar al-Assad are 16 ani și a fost prezent și la ediția de anul trecut a Olimpiadei. Deși rezultatele lui nu sunt cele mai bine, Hafez al-Assad este un olimpic cu vechime în domeniu. Acesta a participat și anul trecut la aceeași competiție, găzduită de orașul brazilian Rio de Janeiro. Acolo, acesta s-a clasat pe ultimul loc în cadrul echipei țării sale și a terminat competiția pe locul 520 din 615.
„Am trăit întotdeauna ca un copil normal și prietenii mei mă văd ca o persoană normală”, a spus Hafez într-un interviu luat de jurnașiștii O Globo anul trecut, cu ocazia prezenței lui Hafez la Olimpiada de Matematică de la Rio de Janeiro. Hafez poartă numele străbunicului său, conducător al Siriei între 1971 și 2000.
Clujul, Capitala Mondială a Matematicii
Activitățile din cadrul Olimpiadei Internaționale de Matematică au început încă miercuri. Participanții au vizitat zone turistice din județ, dar și din afara Clujului. Ei au participat și la o sărbătoare câmpenească, pentru a cunoaște muzica folcrorică și mâncarea tradițională românească.
În perioada 3 – 14 iulie, Clujul este gazda celei de-a a 59-a ediţii a Olimpiadei Internaționale de Matematică. Deschiderea oficială are loc duminică, 8 iulie 2018, la Sala Polivalentă din oraș, printr-o ceremonie oficială. Concursul propriu-zis se desfășoară în zilele de 9 și 10 iulie. După finalizarea probelor, participanții la Olimpiadă vor avea două zile libere, în care vor face câteva excursii în județ 0 la Salina Turda și în apropiere – la Cetatea din Alba-Iulia. Ceremonia de încheiere va avea loc în data de 13 iulie, de la ora 14.30.
În orașul de pe Someș vin 615 elevi olimpici, din aproape 120 de țări participante. De asemenea, vor fi peste 250 de lideri, deputy-leaderi şi observatori, aproximativ 900 de invitaţi străini și peste 300 de voluntari. La ediția din acest an a Olimpiadei participă concurenți cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani, iar problemele sunt aceleași pentru toate vârstele.
Cele șase probleme de matematică de la cele două probe Olimpiadei sunt stabilite de liderii delegațiilor. Experții internaționali le aleg dintr-un set de probleme și le publică într-o broșură confidențială. Deputy leaderii îi însoțesc pe concurenți și răspund posibilelor întrebări înaintea concursului. Mai mult, aceștia participă la evaluarea lucrărilor concurenților și la stabilirea notei finale, împreună cu experții români.
Toți participanții vor fi cazați în șapte dintre cele mai mari hoteluri din Cluj-Napoca, Ordinea publică și siguranța vor fi asigurate de structurile locale din cadrul MAI. Mai exact, zilnic vor participa 60 de polițiști, 80 de jandarmi și șase echipaje din cadrul ISU Cluj.
Olimpiada Internațională de Matematică a fost lansată de România în 1959, la inițiativa profesorului Tiberiu Roman, secretar general al Societății de Științe Matematice. Primele două ediții s-au desfășurat la Brașov și la Sinaia și au reunit doar state din fostul bloc comunist. Alături de statul vecin, Bulgaria, România e singura țară din lume care a participat, fără pauze, la fiecare ediție a Olimpiadei.
Citește și:
Fiul lui Bashar al-Assad, prezent la Cluj pentru Olimpiada Internațională de Matematică
Cei mai buni olimpici internaționali la matematică se „duelează” la Cluj