Membrii echipei României pleacă cu patru medalii de la Olimpiada Internațională de Matematică, organizată la Cluj-Napoca, dintre care una de aur. Deși s-au clasat pe locul 33 din 110 țări participante, tinerii olimpici din țara noastră au câștigat o medalie de aur, una de argint, două de bronz și două mențiuni de onoare. Pe podium au urcat Statele Unite ale Americii – locul I, Federația Rusă – locul al II-lea și Republica Chineză – locul al III-lea.

Patru dintre cei șase participanți ai echipei României la Olimpiada Internațională de Matematică, din 9 – 14 iulie, de la Cluj-Napoca au primit medalii la finalul probelor de competiție. Ceilalți doi au fost recompensați cu mențiuni de onoare.

În clasamentul pe țări, România a reușit să ocupe locul 33 din 110 și a adunat, în total, 129 de puncte. Primele trei locuri au fost ocupate de Statele Unite ale Americii (212 puncte) Federația Rusă (201 puncte) și Republica Chineză (199 puncte).

Fiul președintelui Siriei, notat cu 0 puncte la patru din cele șase probleme

Vedeta competiției de la Cluj, fiul dictatorului sirian Bashar al-Assad, Hafez al-Assad a adunat doar trei din cele 42 de puncte posibile pentru rezolvarea problemelor date. Patru din cele șase probleme i-au fost punctate cu 0. Hafez a ieșit pe locul 486, la egalitate cu alți 24 de concurenți. Între cei șase din lotul olimpic al Siriei, Hafez s-a clasat pe ultimul loc. Doi din colegii săi au fost medaliați cu bronz. În clasamentul pe țări, Siria a ocupat locul 60.

“Concursul a fost dificil, ca de obicei. Acest an a fost puţin mai dificil pentru mine, a trebuit să trec printr-un bacalaureat, am fost puţin preocupat, dar cel mai important lucru este să te concentrezi pe rezolvarea problemelor, atât cât poţi. Dintr-un anumit punct de vedere, concursul din acest an a fost mai greu pentru mine decât cel de anul trecut, pentru că anumite puncte tari diferă de la concurent la concurent, poate pentru unii a fost mai uşor, dar pentru mine a fost mai provocator”, a spus tânărul de 16 ani, la Cluj, imediat după încheierea celei de-a doua zi de concurs.

Foto: Mediafax

Structura competiției

Fiecare din cei 615 participanți la Olimpiadă au avut de rezolvat șase probleme, câte trei în fiecare din cele două probe de concurs: din 9 și 10 iulie. Pentru fiecare probă au avut la dispoziție câte patru ore și jumătate. Problemele au fost stabilite de liderii delegațiilor țărilor participante, care au fost experți internaționali. Evaluarea lucrărilor și stabilirea notelor finale s-au făcut de către deputy-leaderi, cot la cot cu experții români de la eveniment. Deputy-leaderii au mai avut rolul de a răspunde întrebărilor puse de concurenți înaintea probelor.

Rezolvarea fiecărei probleme dintre cele șase a fost notată cu maximum șapte puncte. Notele s-au acordat în funcție de soluțiile propuse de olimpici. Cu cât acestea au fost mai ingenioase și mai bine explicate, cu atât punctajele primite au fost mai mari.

Medaliile s-au oferit în funcție de punctajele obținute individual. Au existat patru intervale de puncte, cărora le-au coincis cele trei feluri de medalii și mențiunile de onoare: între 31 și 42 puncte– medalii de aur, între 25 și 31 puncte – medalii de argint, între 16 și 25 puncte – medalii de bronz, între 7 și 16 puncte – mențiuni de onoare. Cei care au adunat doar 7 puncte nu au primit nici un premiu.

Olimpicii internaționali prezenți la Cluj-Napoca au vârste cuprinse între 14 și 19 ani, iar problemele pe care le-au avut de rezolvat au fost aceleași pentru toți participanții.

Festivitatea de închidere a Olimpiadei Internaţionale de Matematică este programată vineri, 13 iulie, la Sala Sporturilor ”Horia Demian” din Cluj-Napoca, ocazie cu care se vor înmâna și medaliile pentru concurenți.

Olimpiada Internațională de Matematică organizată la Cluj-Napoca a fost la cea de-a 59-a ediție. România este țara care a organizat pentru prima dată această competiție internațională. Țara noastră este, alături de statul vecin, Bulgaria, e singura din lume care a participat, neîntrerupt, la fiecare ediție a Olimpiadei. De-a lungul istoriei competiței, România s-a situat de cinci ori pe Locul I (1959, 1978, 1985, 1987, 1996).

 

Rezultatele celor șase reprezentanți ai României în 2018

Medalie de aur – Ioan-Andrei Nicolae (31 de puncte) – elev la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București. Tânărul mai are în palmares o medalie cu argint la Balcaniada de Matematică din acest an;

Medalie de argint – Ciprian-Mircea Bonciocat (30 de puncte) –  elev la Colegiul „Tudor Vianu” din Bucureşti. A fost medaliat cu aur la Olimpiada Balcanică de Matematică 2018, dar și la Balcaniadele din 2017 și 2016, unde a avut punctaje maxime. În 2016 a mai luat argintul la Olimpiada Internațională de Matematică de la Hong Kong;

Medalie de bronz – Edis Memiș (22 de puncte) – elev la Liceul Internațional de Informatică din Constanța. Este la prima sa participare la Olimpiada internațională, dar în 2018 a obținut medalia de aur la Balcaniada de Matematică, cu punctaj maxim;

Medalie de bronz – Mihnea-Gabriel Doica (21 de puncte) – elev la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti. Are o medalie de argint la ediția de anul trecut a Olimpiadei Internaționale de Matematică, de la Rio de Janeiro și tot o medalie de argint la Balcaniada din 2017;

Mențiuni de onoare – Antonie Ciocan (15 puncte) – elev la Liceul Teoretic International de Informatica din Bucuresti. Tânărul a fost medaliat cu bronz la Balcaniada de anul trecut și a luat aurul cu punctaj maxim la Balcaniada de Matematică pentru juniori din 2014;

Mențiune de onoare – Radu-Alexandru Iacob (10 puncte) – elev la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București.

 

Rezultatele echipei României la Olimpiada internațională, în anii precendenți

2017

– trei medalii de argint, două medalii de bronz și o mențiune;

– locul 24 în clasamentul pe țări;

2016

– cinci medalii de argint, o medalie de bronz;

– locul 21 în clasamentul pe state.

 

Citește și:

Elevii de la Olimpiada Internațională de Matematică, invitați de Klaus Iohannis să facă facultatea în România

Președințele Klaus Iohannis, în vizită la Cluj pentru deschiderea Olimpiadei Mondiale de Matematică

Fiul lui Bashar al-Assad, prezent la Cluj pentru Olimpiada Internațională de Matematică

Cei mai buni olimpici internaționali la matematică se „duelează” la Cluj