Noua ediție Transylvania Open, turneul din Cluj-Napoca votat cel mai bun din lume la categoria WTA 250 doi ani consecutiv, este gata de start. Competiția are loc în perioada 3-11 februarie, în BTarena și începe cu două zile de calificări. Karolína Plíšková (37 WTA), fost lider mondial în circuitul WTA, este favorita numărul 1 a turneului. Sportiva a ajuns pe locul I mondial în 2017 și a ajuns în două finale de Grand Slam la simplu, la US Open, în 2016, și la Wimbledon, în 2021.

Alături de Plíšková, la Cluj vor veni și alte jucătoare de top precum: Tatjana Maria (42 WTA), semifialistă la Wimbledon în 2022, și Nadia Podoroska (63 WTA), semifinalistă de Roland-Garros în 2020. Sunt prezente la Cluj, la această ediție, și ultimele două câștigătoare ale marelui trofeu Transylvania Open WTA250 la simplu: Tamara Korpatsch (81 WTA) și Anna Blinkova (46 WTA).

Cinci jucătoare din România se află pe tabloul principal al Transylvania Open WTA 250: Ana Bogdan (66 WTA), Jaqueline Cristian (84 WTA), Andreea Mitu (WC – 171 WTA), Miriam Bulgaru (WC – 192 WTA) și Anca Todoni (WC – 235 WTA). Miriam Bulgaru a urcat pe tablou după recenta retragere din competiție cauzată de o accidentare a Gabrielei Ruse, finalistă Transylvania Open 2023.

„Suntem gata de start și extrem de fericiți că deschidem o nouă ediție Transylvania Open, la Cluj. Dacă anul trecut continuitatea turneului stătea sub semnul întrebării, acum ne bucurăm că am reușit atât de multe: am păstrat acest turneu în România și am revenit la mai puțin de patru luni de la ultima ediție. Avem de anul acesta un loc mult mai bun în calendarul WTA. De curând, Transylvania Open a câștigat din nou titlul de cel mai bun turneu din lume la categoria WTA 250, pentru al doilea an consecutiv. Avem un tablou puternic cu nume mari ale tenisului mondial. Avem jucătoare din România și, cu siguranță, publicul va transforma din nou arena într-un spațiu plin de emoții. Avem tenis, avem magie. Nu ne rămâne decât să ne bucurăm de Transylvania Open.”, a declarat directorul Transylvania Open WTA 250, tenismanul Patrick Ciorcilă.

Transylvania Open, turneul de trenis din Cluj-Napoca, ajuns anul acesta la cea de-a treia ediție, a obținut, din nou, pentru al doilea an consecutiv, titlul de „Best Tournament of the Year” la categoria 250! Premiul de cel mai bun turneu din lume la categoria lui a fost oferit în urma voturilor exprimate de jucătoare, care au ales competiția favorită din circuit.

„Cu mare plăcere vă informez că, încă o dată, Transylvania Open a fost votat „Turneul Anului WTA 250”, de către jucătoarele WTA. Acordarea acestui premiu pentru al doilea an consecutiv este o dovadă a determinării continue, a angajamentului și a muncii susținute depuse de echipa voastră pentru a oferi o experiență remarcabilă, recunoscută în mod clar de jucătoarele din circuitul WTA”, a declarat președintele / CEO WTA, Steve Simon la momentul premierei.

„Echipa Transylvania Open este mândră pentru organizarea unui eveniment care depășește constant așteptările, creând o atmosferă și un mediu în care jucătoarele se simt confortabil și capabile să performeze la cel mai înalt nivel. Ați dobândit o reputație bine meritată și ați stabilit un standard la care alții pot să aspire.”, a completat acesta.

„Avem motiv de sărbătoare! Transylvania Open a fost ales din nou cel mai bun turneu din lume la categoria WTA 250, pentru al doilea an consecutiv. E incredibil, mai ales că noi suntem abia la a treia ediție, deci ne trăim „copilăria” în lumea turneelor. Acest titlu nu e însă o întâmplare. Este o realizare care arată munca dedicată a echipei noastre, susținerea și entuziasmul publicului și, bineînțeles, aprecierile jucătoarelor. Le mulțumim și suntem bucuroși că s-au simțit atât de bine la Cluj! 

Ne-am angajat să facem evenimentul nostru senzațional și faptul că jucătoarele WTA apreciază asta este cea mai bună răsplată pentru munca și pasiunea pe care o avem pentru tenis. Acum, ne pregătim cu și mai mare entuziasm de următoarea ediție, care va avea loc de data aceasta în februarie, la început de sezon. O poziție mai avantajoasă pentru noi care ne va ajuta să creștem și mai mult. Ne vedem în 3-11 februarie!”, a completat directorul Transylvania Open WTA 250, Patrick Ciorcilă.

Turneele care au câștigat premiul WTA Turneul Anului au primit această recunoaștere datorită excelenței personalului, a organizării, a fanilor pasionați care au participat la turneu și a devotamentului arătat de organizatori față de sport și față de sportivi. 

“Am câștigat primul meu titlu WTA la Transylvania Open anul acesta și, alături de partenera mea Jil, am avut parte de o săptămână grozavă la Cluj! Echipa turneului face acei extra pași pentru a se asigura că jucătoarele se simt bine, dar și că au parte de multă distracție!”, a spus câștigătoarea celei de-a treia ediții Transylvania Open la dublu, Jodie Burrage, alături de Jil Teichmann.

Premiile ​​sunt împărțite în trei categorii, în funcție de diferitele niveluri ale turneelor ​​WTA. Câștigătorii distincției WTA Turneul Anului 2023 sunt:

– Best WTA 1000: Indian Wells;

– Best WTA 500: Charleston Open;

– Best WTA 250: Transylvania Open.

Transylvania Open 2023 a avut loc în perioada 16-22 octombrie, iar marea câștigătoare la simplu a fost Tamara Korpatsch. Tânăra jucătoare din Germania a obținut la Cluj primul titlu WTA 250 din carieră, după finala jucată cu Gabriela Ruse. Campioane la dublu au fost Jodie Burrage și Jil Teichmann, după finala disputată cu Leolia Jeanjean și Valeriya Strakhova. Pentru Gabriela Ruse, turneul de la Cluj a deschis o serie de victorii în Billie Jean King Cup unde, alături de Jaqueline Cristian, Anca Todoni și Horia Tecău, a adus victoria României în fața Serbiei.

Cea de-a patra ediție a Transylvania Open are loc la mai puțin de cinci luni de la încheierea ultimei ediții, în 3-11 februarie 2024. Asta, după ce turneul de tenis din Cluj a obținut o nouă poziție în calendarul Woman’s Tennis Association (WTA), mai avantajoasă și cu șanse mari de a trage la Cluj și mai multe nume mari ale tenisului mondial feminin. La următoarea ediție și-au anunțat deja prezența: Ana Bogdan, Jaqueline Cristian și Gabriela Ruse.