Câteva colecții bazate pe mișcarea feministă, noul val de feminism și stereotipurile feminine au fost printre cele mai apreciate la Gala UAD Fashion Design 2018. Una dintre acestea, intitulată “Red is the New Black” a făcut referire la Epoca Victoriană și a avut ca inspirație romanul “Povestea Slujitoarei” al lui Margret Atwood. La gală au fost prezentate 21 de colecții ale studenților de la licență și masterat de la Design Vestimentar. Cele mai multe premii le-au primit Alexandru Pop și Raul Lazăr.

Gala UAD Fashion Design 2018, cel mai așteptat moment de fashion din România, a avut loc sâmbătă seara, într-o locație nouă, la parterul Platinia Shopping Center. Organizată din anl 1994, gala de la Cluj a studenților de la Design Vestimentar a stârnit și în acest an un real interes. Evenimentul a adunat laolaltă oameni din lumea modei clujene și nu numai. Au fost prezentate în fața publicului numeros colecțiile de licență și master a 21 de studenți. La finalul evenimentului, printre cei mai premiați dintre aceștia au fost Alexandru Pop și Raul Lazăr, pentru colecțiile „The virAGOs”   și „Glam Anarchy” .

„Gala UAD Fashion Design este o serioasă și ambițioasă rampă de lansare pentru studenți. Evenimentul reprezintă performanță, susținere o diversitate excelentă și, nu în ultimul rând, viziune. Totodată, înseamnă pasiune și mentorat, cel mai important premiu comun” , a explicat, la început, profesorul universitar doctor Elena Basso Stănescu, gazda evenimentului.

Deși activ în medii diverse, de multe ori fără legătură cu designul vestimentar, publicul de la Gala UAD a ocupat ieri seară cele câteva sute de scaune așezate în holul Platinia Shopping Center. Participanții și-au găsit cu greu locurile rezervate pentru fiecare. Gala de fashion a început cu o întârziere de jumătate de oră, dar nimeni nu a protestat.

21 de studenți și-au prezentat coelcțiile pe care le-au făcut pentru licență și master, 14 dintre aceștia intrând în prima categorie. Cea mai premiată colecție a fost „The virAGOs” , a lui Alexandru Pop – 7 premii. Cu ținutele create de el, acesta a vrut să “investigheze” statutul femeii și normele impuse de societate în ceea ce o privește. „Am căutat să hibridizez corpul uman printr-un joc de volumetrii care exagereaza silueta feminină dar care împrumută și caracteristici specifice siluetei masculine. Am studiat cele 4 valuri ale feminismului care au dat naștere unor repere vestimentare pe care le-am urmărit în momentul conceperii colecției cum ar fi fusta mini, o piesa mai mult simbolic reprezentată în colecție dar și costumul masculin adaptat siluetei feminine.” , a povestit pentru evenimentar cel mai premiat student de la gală, Alexandru Pop.

Masterandul Raul Lazăr a câștigat 5 premii pentru colecția sa, „Glam Anarchy”  , care a propus o estetica Punk și Neo-punk și a încercat să descopere influența acestor curente în moda contemporană.

După prezentările tinerilor, au urmat câteva momente publicitare, pregătite de partenerii galei. La final au fost alese colecțiile câștigătoare. Ultimul moment și cel mai important pentru studenți a fost manejul absolvenților, momentul de glorie al tinerilor designeri, însă în public scaunele erau goale. Participanții au ales să se retragă încă dinainte la un pahar de vin, în localul partener, aflat în aceeași incintă.

Gala UAD Fashion Design este printre cele mai imporante evenimente de modă din ţară. Acesta prezintă creaţiile absolvenţilor din cadrul specializării Modă-Design Vestimentar. Inițiată în 1994, Gala UAD Fashion Design are loc în luna iunie a fiecărui an și reușește să creeze o reţea de conexiuni extrem de importante pentru comunitatea de modă românească. Astfel, gala e un fenomen unic în peisajul învăţământului universitar artistic din România.

 

[rl_gallery id=”1387″]

 

Colecțiile de la Gala UAD Fashion Design 2018

 

Nivel Livență, coordonate de prof. univ. dr. Anca Pia Rusan

Nora Larcher – „Manifestation of Silence”

Naomi Turcu – „Alarma”

Diana Turc – „Personal”

Vlad Pavel – „Salba-Neagra”

Bogdan Benea – „Outside the Box”

Frigy Nóra – „Nomad”

Radu Hășmășan – „Behave”

Diana Cojocariu – „Funky aka Monkey”

Andrada Morutan – „Debandada”

Ștefan Toma – „Zaz Zuh Zas”

Alexandra Burtiuc – „Divergent”

Paula Clitan –  „My secret Garden”

Paul Păduraru – „Power”

Alexandru Pop – „The virAGOs”

 

Nivel Master, coordonate de prof. univ. dr. Elena Basso Stănescu, lect. univ. dr. Lucian Broscăţean

Borbala Ferencz – „The return of the Shreds”

Smaranda Buc – „Psihokitch”

Bogdana Firu – „Red is the New Black”

Veronica Tomos – „Post Reality”

Bianca Ilonca – „Allmost Famous”

Raul Lazăr – „Glam Anarchy”

Mădălina Stan – „Eon”

 

Premiile Galei UAD Fashion Design 2018

Premiile Henkel

– Perwol: Premiul de originalitate: Alexandru Pop, Paula Clitan

– Syoss – Premiu pentru inovație: Veronica Tomoș

Premiul Jolidon: Alexandru Pop

Premiul Mac Cosmetics : Alexandru Pop

Premiile Tempting Brands

ROUTE 66 și Marie-Antoinette: Mădălina Stan, Paula Clitan

Premiul Vestige: Raul Lazăr

Premiul Datsa Textil: Raul Lazăr

Premiile Artigiana House: Raul Lazăr, Bianca Ilonca, Veronica Tomoș, Alexandru Pop, Ștefan Toma, Smaranda Buc, Paul Pădruraru, Vlad Pavel

Premiile oferite de Alin Gălățescu – 6 + 2 premii :

– Alexandra Burtiuc, Paula Itan, Alexandru Pop, Romică Toma, Smaranda Buc, Raul Lăzar;

– Alexandra Burtiuc și Veronica Tomoș

Premiul descusut.ro: Alexandru Pop

Premiul Morphoza: Bogdan Benea

Premiul Molecule F: Alexandru Pop

Premiul V for Vintage: Raul Lazăr

Premiile oferite de Matei Miko – 10 premii.

 

Foto: Adrian TOMOȘ, Mihai HENDEA