După ce, la ultima înfățișare de la tribunal au înregistrat o victorie în fața serviciului Uber, taximetriștii din Cluj-Napoca merg mai departe. Șoferii plănuiesc să deschidă un proces pentru concurență neloială și împotriva Taxify.
Taxify este cel mai mare serviciu de „ride-hailing” european și la Cluj-Napoca e activ de mai puțin de două săptămâni. La fel ca în cazul procesului cu Uber, deschis imediat după lansarea de la Cluj, taximetriștii vor deja să dea în judecată operatorii serviciului.
Șoferii de taxi din Cluj care cer să se facă dreptate sunt în număr de 300 și sunt constituiți în Asociaţia de Monitorizare Taxi Transilvania. Asociația are ca scop îmbunătățirea sericiilor de taximetrie prin diferite propuneri și întâlniri cu principalii factori care realizează legile ce-i vizează. Pe lângă asta, ei le-au pus gând rău “concurenților” de la Uber și Taxify.
„Miercuri, la următoarea întâlnire, vom vorbi și despre un posibil proces cu Taxify, această clonă a Uber. Noi nu avem nimic împotriva aplicațiilor de genul lor, însă vrem ca și ei să aibă același sistem de reglementare. Ei fac aceeași activitate ca noi – taximetria – cu un simplu telefon care calculează cursa, însă aplicația nu are aprobare sau calificare a softului. E frustrant pentru că noi avem nevoie de zeci de acte, pe când ei doar de permis de conducere și talon. Asta înseamnă concurență neloială. Diferența dintre servicii apare din cauză că noi avem costuri mult mai mari”, a explicat pentru evenimentar vicepreședintele Asociaţiei de Monitorizare Taxi Transilvania, Ioan Pugna.
Referitor la faptul că ultima decizie a tribunalului a fost să interzică serviciile de transport efectuate de Uber în orașul de sub Feleac, taximetriștii clujeni sunt siguri că va fi una definitivă. „Noi ne așteptăm să câștigăm procesul cu Uber și să îi interzicem. Nu are cum să se dea alt verdict. Așteptăm motivarea apelului pe care au anunțat că îl vor face. În Ungaria, Bulgaria, Danemarca, Germania cei care s-au judecat cu ei au câștigat, iar Uber a fost interzis. E un val de astfel de decizii la nivel european.”, a mai spus Pugna.
În momentul de față, Uber e activ în patru orașe din România: București, Cluj-Napoca, Brașov și Timișora. La Cluj, Uber a început să opereze în urmă cu doi ani. Taxify, principalul oponent, a apărut la Cluj în 21 iunie 2018. Cluj-Napoca e al doilea oraș, după București, unde Taxify a intrat. Ambele servicii se pot folosi prin instalarea unei aplicații pe telefonul mobil.
Citește și:
Uber, interzis în Cluj! Compania va ataca decizia Tribunalului
Nouă „specie” de transportator, la Cluj: Șoferul „Uber+Taxify”