Familiile iubitoare de ciclism din Cluj pot să își petreacă timpul împreună, pedalând pe aceeași bicicletă. În această vară a fost inaugurat primul serviciu de închiriere de biciclete tandem din oraș.
Traficul aglomerat de la orele de vârf nu îi încurajează prea tare pe clujeni să circule cu bicicleta. Mai mult, cu toate că în ultimii ani s-au amenajat câteva piste de biciclete, spațiile destinate cicliștilor sunt destul de rare în Cluj-Napoca. Parcul Central și pista de pe malul Someșului, din zona Sălii Sporturilor „Horia Demian” au fost și au rămas locurile preferate ale acestora. În apropierea celor două spații de plimbări cu bicicleta s-a deschis primul serviciu de închiriere de biciclete tandem, botezat Double Trouble. Sediul Double Trouble se află lângă Podul Garibaldi, pe strada cu același nume, la numărul 19. De aici, în schimbul a 30 de lei, clujenii pot închiria o bicicletă dublă pentru o oră. Pentru două ore, aceștia vor plăti 50 de lei. Închirierea se face pe baza unui contract semnat între client și proprietar.
Ideea serviciului le-a venit unor tineri, care au îndrăgit de la primele pedale bicicleta tandem. “Suntem prieteni cu Axel și el avea o bicicletă tandem cu care ne tot plimbam. Ne-am dat seama ce experiență extraordinară este să pedalezi pe aceeași bicicletă împreună cu încă o persoană și am vrut imediat să împărțim această experiență inedită cu toată lumea. Ideea asta functionează în orașe ca Amsterdam, Copenhaga, de ce nu ar fi primită și la Cluj?”, povestește Ambarus Levente despre ideea lui și a prietenilor săi. Echipa din spatele Double Trouble e formată din două cupluri: Levente, împreună cu prietena sa – Azzola Katalin și Axel Bujor cu Kerekes Emőke. Pentru fiecare bicicletă, proprietarii lor au cheltuit 1.000 de euro, iar întreaga investiție s-a ridicat la 20.000 de euro. Pentru a fi mai vizibile în trafic, biciclete sunt dotate cu lămpi si stegulețe.
Primul serviciu de închiriere de biciclete tandem din oraș a fost primit bine de clujenii pasionați de pedalat. “Pâna acuma, publicul nostru este format, mai mult din studenți și tineri între 20 – 25 ani, dar vin la noi și familii cu unul sau doi copii. Avem clienți în fiecare zi, dar cei mai mulți în weekend”, spune Ambarus Levente.
Programul de la sediul Double Trouble este de la ora 16:00 la 21:00, în timpul săptămânii și de la 10:00 la 21:00, în weekend. Double Trouble deține un număr de șase biciclete tandem și o tricicletă, care este „biroul mobil” al proiectului. Cu ajutorul acestuia, ei au distribuit sticle de apă pentru participanții la ediția de la Cluj a Critical Mass, o întâlnire-protest a bicicliștilor din întreaga lume. Proprietarii Double Trouble vor să își mute sediul în Parcul Central, fapt pentru care au depus deja actele necesare la primăria clujeană. Ei intenționează, în viitorul apropiat, să achiziționeze și biciclete cursiere si de tip „mountain bike” (MTB), pentru ture mai lungi, care pot dura mai multe zile. Ca trasee, aceștia propun ture de vizitare a unor cetăți din Transilvania.
Pe tandem, din Oradea până în Bonțida, la Electric Castle
Double Trouble vor putea fi găsiți și la câteva festivaluri din țară. În perioada următoare, ei vor fi prezenți la Street Food Festival Cluj-Napoca, Double Rise, din Rimetea, dar și la Electric Castle. La festivalul din Bonțida, membrii Double Trouble vor ajunge pedalând pe două tandemuri pe traseul Oradea – Carei – Zalău – Bonțida. Astfel, ei vor deveni ECO ambasadori ai Electric Castle. Pentru implicarea în această campanie, ei vor primi intrarea gratuită la festival. Scopul campaniei ECO Ambasadori este de a promova transportul alternativ și de a sensibiliza opinia publică în legătură cu schimbările necesare pentru ca ciclismul să poată fi practicat ca mijloc de transport alternativ în viața de zi cu zi.