Serviciul de transport Uber a fost interzis la Cluj-Napoca. Decizia vine din partea Tribunalului Specializat Cluj, unde o asociație de taximetriști a intentat un proces companiei. Decizia instanței vine la doi ani de la lansarea Uber în orașul de sub Feleac, însă nu este definitivă.

Cea mai mare companie de „ride-sharing” din lume a fost acționată în judecată de taximetriștii clujeni pentru concurență neloială, în 2016, imediat după lansare. Astăzi, magistrații au dat decizia ca Uber să fie interzis în Cluj-Napoca. Astfel, compania nu va mai putea oferi servicii de transport fără deținerea autorizațiilor legale. Decizia Tribunalului Specializat Cluj nu este definitivă. Un alt serviciu asemănător, Taxify, a fost lansat săptămâna trecută la Cluj-Napoca. Șoferii Taxify sunt, în marea majoritate, și șoferi ai Uber. Evenimentar a publicat AICI un articol despre acest subiect.

„Dispune încetarea şi interzicerea practicilor de concurenţă neloială desfăşurate de pârâtele SC Uber Systems România SRL şi Rasier Operations B.V, constând în furnizarea de servicii în domeniul transportului, implicând transportul de persoane fără deţinerea autorizaţiilor legale, pe raza municipiului Cluj-Napoca. Dispune publicarea dispozitivului prezentei hotărâri într-un ziar de largă circulaţie, pe cheltuiala pârâtelor. Obligă pârâtele la plata în favoarea intervenienţilor a sumei de 60 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare”, se arată într-un comunicat Uber transmis Mediafax.

„Recent, a fost depus în Senat un proiect de lege care vizează reglementarea serviciilor de ridesharing. Acesta își propune crearea unei noi categorii de transport, similară cu cea din Lituania, Estonia sau SUA. În acest fel, piața serviciilor de transport ar deveni accesibilă mai multor șoferi, iar consumatorii ar avea o nouă opțiune. În majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, Uber lucrează deja doar cu șoferi profesioniști. Anul trecut, Curtea Europeană de Justiție a emis o decizie prin care stabilește că serviciile precum Uber sunt «servicii de transport urban non-public»” și că fiecare stat membru ar trebui să le reglementeze la nivel național.” mai spun oficialii Uber.

În momentul de față, Uber e activ în patru orașe din România: București, Cluj-Napoca, Brașov și Timișora. Clujenii călătoresc cu Uber din 4 august 2016. Uber este cel mai mare serviciu de „ride-sharing” și e prezent în peste 200 de state din lume. Serviciul care concurează cu taximetria a stârnit ample controverse la nivel mondial. El poate fi folosit prin instalarea unei aplicații pe telefonul mobil.

 

Citește și:

Nouă „specie” de transportator, la Cluj: Șoferul „Uber+Taxify”