Ziua Internațională a Holocaustului comemorează anual victimele atrocităților naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, marcând eliberarea lagărului Auschwitz-Birkenau în 1945. Data de 27 ianuarie a fost desemnată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite din 1 noiembrie 2005, ca zi dedicată memoriei și comemorării victimelor Holocaustului. Casa Tranzit vine în fața publicului cu o proiecție cinematografică, dar și cu un spectacol de teatru.

Alături de restul comunităților globale ce reflectă asupra ororilor trecutului și onorează memoria celor care au suferit și au pierit în această perioadă tulbure, Casa Tranzit din Cluj-Napoca comemorează victimele Holocaustului, organizând două evenimente speciale: o proiecție de film și un spectacol de teatru.

Proiecție de film:

„Gesturi de Rezistență”

sâmbătă, 27.01

Ora: 19:00

„Gesturi de Rezistență” (2019) este un film documentar despre rezistența evreiască antifascistă din timpul războiului. Filmul aduce împreună mărturiile personale de rezistență antifascistă, în diferite forme, ale unora dintre ultimii supraviețuitori ai Holocaustului din România, Republica Cehă și Slovacia. Documentarul prezintă, intercalat, atât imagini de arhivă ale mișcărilor de protest și ale actelor individuale de solidaritate de astăzi, cât și mărturii ale protagoniștilor, materiale de arhivă și opere de artă antifascistă, cu scopul de a pleda pentru o cale care să modeleze prezentul și viitorul nostru astfel încât egalitatea și justiția pentru toți să fie valorile principale ale societății noastre.

Filmul a fost realizat de Olga Ștefan cu aportul Brarislava Policy Institute și Post Belum.

Producător: Asociația UMA ED ROM NIA

Filmul va fi proiectat la Casa Tranzit și accesibil online pe pagina de Facebook [https://www.facebook.com/tranzith/], în 27 ianuarie (începând cu ora 19:00) și 28 ianuarie.

Limbi: română, engleză, cehă, slovacă

Subtitrări: Limba Română (la Casa Tranzit); Limba Engleză (online)

Durtă: 62 de minute

Proiecția online a filmului va fi urmată de o discuție pe ZOOM cu autoarea filmului, Olga Ștefan și filosoful Mihály Szilágyi-Gál. Discuția va fi în engleză iar linkul de participare va fi disponibil pe pagina de Facebook a evenimentului, AICI.

Spectacol de teatru:

„Îl cunoașteți pe Arpad Weisz?”

duminică, 28.01

Ora:19:00

„Îl cunoașteți pe Arpad Weisz?” este un spectacolul inspirat de textul „De la campionat la Auschwitz” de Matteo Marani, al cărei protagonist este fotbalistul și antrenorul Arpad Weisz, una dintre victimele legilor rasiale din Italia. Povestea lui Arpad Weisz este tulburătoare și impresionantă. În ea conviețuiesc entuziasmul pentru un antrenor care a revoluționat jocul de fotbal și neplăcerea stârnită de comportamentul italienilor și al europenilor în fața antisemitismului insidios care contamina treptat continentul.

Limbi: Italiană, cu subtitrări în limba română

Scenariul pe baza textului „de la campionat la Auschwitz” de Matteo Marani

Pe scenă: Consuelo Battiston and Leonardo Bianconi

Dramaturgia și regia: Gianni Farina

Vizual: Tania Zoffoli

Organizare: Maria Donnoli, Marco Molduzzi după o idee de Elena Di Gioia în colaborare cu Liberty / Stagione Agorà

Producție: E production

Data premierei: 29 ianuarie 2022, Castelmaggiore

Spectacol prezentat de MENOVENTI

Parteneri: Institutul Italian de Cultură din București și Teatrul Evreiesc de Stat din București

Durată: 60 de minute

Detalii: AICI.

Intrarea este gratuită, dar publicul poate sprijini Casa Tranzit alăturându-te susținătorilor Patreon, AICI.  Casa Tranzit se numără printre pionierii mișcării independente, fiind unul dintre cele mai longevive centre culturale din România. Reziliența acestui spațiu se datorează celor mulți care au contribuit pe parcursul a 26 de ani cu muncă, idei, grijă și resurse.  Contribuția ta ne ajută să mergem mai departe!