Mera World Music Festival, primul festival desfășurat într-o șură își deschide porțile între 2 și 5 august. În cele patru zile ale evenimentului, la Mera vor avea loc 16 concerte cu artiști de pe trei continente, din: România, Ungaria, Chile, Mexic și S.U.A. O noutate în acest an este locația Bisericii Reformate din sat, care va găzdui câteva concerte din program. La Mera World Music Festival sunt așteptate 3.500 de persoane.

Pornit ca un concert organizat în satul Mera, din comuna Baciu după o tabără de dans de către cei doi organizatori principali, și ei dansatori de muzică tradițională, festivalul se află acum la a treia ediție. Evenimentul muzical de la Mera se ține în șura și curtea gospodăriei familiei Szarka, de pe Strada Principală, la numărul 26. Din acest an, a fost adăugată o nouă locație de concerte, și anume Biserica Reformată din sat.

„Ediția I a fost organizată după o tabără de dans, când am invitat o trupă de world music, care a avut succes enorm. Din câte știm, nu mai există un festival de șură, deci evenimentul e unic și pe partea muzicală, dar și pe partea conceptuală și ca locație.”, a declarat unul din fondatorii Mera World Music Festival, Bethlendi András (foto stânga).

Photo: Bethlendi Tamás 

Prima ediție, din 2016, a fost dedicată muzicii locale, dar a existat și un invitat din Belgia. Acum, la festival, sunt invitați de pe trei continente: Europa, America de Nord și America de Sud. Evenimentul include 16 concerte. La festival vor cânta artiști din: România, Ungaria, Chile, Mexic, S.U.A.

Numărul maxim de persoane care pot fi găzduite zilnic la festivalul din comuna Baciu e de 1.000 de persoane.

Referitor la programul Mera World Music Festival este de menționat faptul că joi, sâmbătă și duminică se țin concerte de world music, în timp ce ziua de vineri este rezervată muzicii autentice, tradiționale. Sâmbătă și duminică sunt cele mai pline zile, cele două zile fiind deschise de concertele organizate în biserica satului. Printre momentele muzicale de neratat de la festivalul din șura comunei Mera se numără Nadara Gipsy Band, Grupul Iza, deRuts, Nightloosers, Besh o droM, Laura Lackey’s Rhythm Revue, Guajiro Celentano sau Oláh Gipsy Beats.

Concertele, cu excepția celor din Biserica Reformată, vor avea loc pe scena din șura gospodăriei Szarka, „cartierul general” al festivalului, pe strada Principală, la numărul 26. După concerte, vor avea loc „șezători” în șură și jam-sesssion între șură și casa-muzeu. Vor avea loc seri tradiționale de dans, numite în ungurește „táncház”. Anul acesta zona de jam-session va fi acoperită, în caz că va ploua.

 

Proiecții de film, târg gastronomic, dialoguri și activități pentru copii

Publicul festivalului va putea participa, în timpul zilei, la o mulțime de evenimente în afară de concerte.

Astfel, în curtea Muzeului Bivolului din sat, un loc de vizitat în timpul și în afara perioadei festivalului, va avea loc un târg gastronomic unde aproximativ 15 producători locali vor expune legume, fructe, brânzeturi sau cărnuri. Pe parcursul târgului vor avea loc și evenimente precum preparea unei pizza cu mozzarella provenită de la bivolițele din Mera, dar și prepararea de porridge – o întâlnire între Țara Călatei și Scoția. De asemenea, vor putea fi degustate ceaiuri și siropuri din plante specifice locului. Târgul este coordonat de un cuplu de britanici deveniți celebrități locale, Sarah Meaker și Douglas McFarlane, stabiliți în Țara Călatei în urmă cu mai bine de 10 ani, care sunt promotori ai producției și consumului ecologic și responsabil.

Proiecțiile de film au un loc special și în cadrul acestei ediții a festivalului, în zona numită „Studioul din șură”, iar între peliculele care vor fi proiectate se numără și două producții BBC:

– „Dancing Room” – o dramă cu dans, în principal contemporan, pe muzica artiștilor de la Muzsikás, laureați ai unui prestigios premiu Grammy. Pelicula a fost filmată într-un penitenciar din Londra și muzica de pe fundal este transilvăneană. Drama a fost regizată în 1995 și prezentată pe BBC2;

– „Transylvania – The Band Plays On” – care vorbește inclusiv despre tradițiile din Mera. A rulat în cadrul serialului de documentar «Writen of the World», de la BBC, în anii ’90. Filmul a fost regizat în Transilvania după comunism de străini și are ca subiect cultura locală. Astfel, pelicula prezintă tradițiile muzicale locale din cinci sate din România: Mera, Viștea, Palatca, Zagra (BN), Budești (MM). De altfel, regizorul filmelor, Simon Broughton, va fi prezent la Mera World Music Festival, atât la proiecțiile de film, pentru discuții cu publicul, cât și la un dialog cu jurnaliști străini specializați în presa muzicală. La dialog vor lua parte ziariști din Spania, Anglia și din Polonia. Tema abordată va fi: efectul culturii global-local și întâlnirea dintre cele două spații.

Tot în șura festivalului, în Gospodăria Szarka, se va amenaja și o zonă de relaxare cu hamace, unde vor avea loc și discuții cu atiști. În gospodăria vecină, între 12.00 și 18.00, copiii vor fi așteptați cu activități concepute special pentru ei: de la jocuri, la meșteșuguri, povești, cântece și cursuri de dans local.

În timpul festivalului vor avea loc și prezentări – realizate de profesioniști – ale tradițiilor din Mera, printre care și creșterea bivolilor, dar și prezentări de port popular, în colaborare cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Vor avea loc și cursuri de dans pentru adulți.

Un dialog special care va fi găzduit de Mera World Music Festival va fi organizat în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean și va trata subiecte precum punerea în valoare a culturii în Mera și în regiune, dar și în ce măsură este cultura un răspuns la problemele comunității. Va avea loc o discuție cu soții Sarah și Douglas, din Marea Britanie, cei doi care coordonează târgul gastronomic, care s-au mutat în Transilvania, în Țara Călatei, unde au cumpărat case tradiționale din zonă și acum informează micii producători despre oportunitățile legate de produsele locale din zona Mera.

Fonduri pentru copiii talentați, adunate prin donații

În acest an, Mera World Music Festival va avea o cauză socială căreia i se va dedica: strângerea de fonduri pentru copiii talentați din Mera și din Țara Călatei care nu au posibilitatea materială de a participa la cursuri de dans tradițional (organizate în sat de Varga Zoltán, unul din organizatorii festivalului, care s-a născut și trăiește în Mera), la cursuri de muzică tradițională, la tabere de dans, la festivaluri de profil etc. Acest fond cultural pe care Mera World Music Festival îl inițiază este o modalitate prin care festivalul dorește să contribuie la îmbunătățirea accesului la cultură al comunității, dat fiind faptul că tocmai comunitatea este cea care face posibil festivalul. Donațiile vor putea fi făcute la fața locului în cutii speciale de donații și, ulterior, prin virament bancar, într-un cont deschis special pentru asta.

„Noi predăm dans la peste 200 de copii din zonă și facem evenimente legate de cultura locală. Festivalul face parte din activitatea noastră anuală. De mult timp ne gândim să înființăm un fond cultural, idee pe care o lansăm public acum și încercăm să adunăm donații pentru lecții de dans și instrumente pentru copii.”, a mai spus Bethlendi András.

Noutățile ediției

O noutate în acest an este locația de concert Biserica Reformată. „Sperăm să atragem mai mulți localnici. De la 11 e slujba religioasă, iar de la 14.00 încep concertele. Încă nu am primit nici o părere de la localnici despre folosirea bisericii la un eveniment muzical, dar bârfele pot apărea după concert. Biserica e un spațiu mai special pentru comunitatea locală, de aceea concerte care sunt organizate acolo sunt foarte conectate cu cultura locală, se va cânta muzică tradițională și locală. Asta înseamnă că nu va fi ceva foarte diferit de ceea ce ei acceptă în biserica lor”, a declarat organizatorul.

„Sătenii sunt obișnuiți cu vizitatorii. Mera e bogat prin muzica și dansul local, are un turism cultural destul de dezvoltat, vin aici mulți turiști din Ungaria. Prezența străinilor în sat nu e un lucru ciudat pentru localnici. Locuitorii din Mera acceptă acest festival, participă la el, ei înțeleg că avem un aport la viața culturală a comunității. Suntem bineveniți, iar acest lucru se datorează și genului de muzică din cadrul evenimentului – nu cred că ar fi fost la fel dacă organizam un festival rock sau de muzică electronică. Să nu uităm nici faptul că ne desfășurăm în mijlocul satului, iar acest lucru e atipic pentru un festival de acest gen”, a mai spus Bethlendi András.

Despre decizia de a organiza Mera World Music Festival în același timp cu Untold, organizatorii spun că  a fost una conștientă. „Aveam varianta să mutăm data, dar publicul nostru nu este același cu cel de la Untold, iar, dacă asta se poate întâmpla, se poate participa și la ambele. E o alternativă la muzica electronică sau aglomerație, aici e vorba de muzică acustică la iarbă verde. Muzica de la Untold se aude, de multe ori, chiar până în Mera.”, a completat co-fondatorul Mera Word Music Festival.

Bilete și abonamente

Bilete de o zi la festival pot fi cumpărate cu 39 de lei. Abonamente pentru cele patru zile de festival pot fi achiziționate la prețul de 119 lei. Au fost puse în vânzare și abonamente de 3 zile la prețul de 89 de lei. Bilete și abonamente se găsesc pe site-ul oficial.

Copiii cu vârsta mai mică de 14 ani vor avea acces la festival pe baza unui bon de consumație de 10 lei/zi. Persoanele îmbrăcate în costum popular vor intra gratuit. Această inițiativă se adresează cu precădere localnicilor, mai ales femeilor din sat, care poartă adesea veștminte tradiționale cu diferite ocazii speciale.

Transport și cazare

Satul Mera se află la doar 13 kilometri de Cluj-Napoca, pe teritoriul comunei Baciu. La Mera se poate ajunge cu ușurință cu microbusele festivalului care vor porni de la Opera Maghiară (un bilet va costa 5 lei), cu autobusul M34 al CTP, cu trenul, cu mașina sau chiar și cu bicicleta.

Pentru cei care doresc să stea în sat peste noapte, localnicii își deschid porțile și în acest an și oferă atât camere, cât și locuri de campare. Pentru rezervări și informații suplimentare doritorii sunt rugați să scrie un e-mail la camping@maraworldmusic.com. Pe lângă cazare, turiștii vor primi și un mic-dejun făcut de localnici.

Bugetul și echipa festivalului

Bugetul festivalului este de aproximativ 60.000 euro și este suținut din fonduri culturale nerambursabile de la AFCN, dar și de un fond din Ungaria. Acestora se adaugă sumele primite de la sponsori și cele câștigate din vânzarea biletelor. Echipa din spatele festivalului este de 30 de voluntari și 10 organizatori principali (fondatorii, echipa de comunicare și cea de administrație). Munca la ediția nouă începe înainte ca festivalul din anul curent să aibă loc.

Povestea festivalului
Înainte de prima ediție, cei doi dansatori au organizat două cocerte în șura-gazdă a festivalului. „Avem o tabără de dans popular care se mută, an de an, din sat în sat pentru impactul asupra regiunii. Când am făcut-o în satul Mera, la evenimentul de după am chemat o trupă de world music, care a avut un succes enorm. Am pus afișe în crâșmele din Cluj-Napoca înainte cu trei zile de concert și au venit cam 300-400 de persoane. Asta am repetat-o și a doua oară și, atunci, am mutat tabăra de aici și șura a rămas să găzduiască festivalul de azi. Festivalul nostru e unicul festival de world music din țară de acest fel. Mai e Festival Plai, de la Timișoara, dar noi încercăm să fim mai locali și nu primim trupe care sunt prea departe de acest gen muzical. Faptul că e organizat într-un sat, îi dă un aer special.”, a mai spus Bethlendi András.

La prima ediție a festivalului au fost prezente 1.500 – 2.000 de persoane. La a doua ediție la Mera au venit peste 2.500 – 3.000. În 2018 sunt așteptate de 3.000 – 3.500 de persoane. Capacitatea maximă a curții-gazdă e de 4.000, deci maximum 1.000 pe zi.

Cum a fost în 2017 la Mera World Music Festival

 

Istoria muzicală a șurii gospodăriei Szarka

Curtea în care se ține festivalul are o poveste aparte și o istorie muzicală de luat în seamă. Curtea familiei Szarka era trecută de sătenii care voiau să ajungă la izvorul din capătul ogradei, de unde mulți oameni din sat luau apă potabilă. Se spune că domnul Szarka, fostul proprietar al gospodăriei era un cunoscut cântăreț amator. El avea mulți bivoli și unul dintre aceștia nu dădea lapte numai dacă i se cânta. Astfel, familia Szarka cânta întotdeauna atunci când mulgea animalele, în șura care astăzi e gazda evenimentului muzical. Vecinii și oamenii din sat îi cunoșteau pe soții Szarka pentru muzica lor, cântată în timpul mulsului.

Despre localitatea-gazdă a festivalului

Mera e parte integrantă din Țara Călatei, o regiune care include 42 de localități. Atât Mera, cât și regiunea sunt caracterizate de diversitatea culturală oferită de conviețuirea românilor, maghiarilor și romilor. Țara Călatei este cunoscută în întreaga lume pentru costumele sale populare, muzica tradițională și arhitectura special, porțile spectaculoase fiind doar un exemplu. În Mera, moștenirea culturală, inclusiv muzica și dansul tradiționale, este o parte importantă din viața de zi cu zi a oamenilor.