Artiști de pe trei continente vor concerta la Mera, în comuna Baciu, de lângă Cluj-Napoca, în perioada 2 – 5 august. La primul festival de world music organizat într-o șură sunt așteptate 3.500 de persoane. Mera World Music Festival va include 16 concerte cu artiști din România, Ungaria, Chile, Mexic și S.U.A. Evenimentar vă prezintă detaliat programul evenimentului, dar și “highlight”-urile ediției.

Evenimentul muzical de la Mera se ține în șura și curtea gospodăriei familiei Szarka, de pe Strada Principală, la numărul 26. Din acest an, a fost adăugată o nouă locație de concerte, și anume Biserica Reformată din sat. “Mera Wold Music e unicul festival de world music din țară de acest fel. Celălalt eveniment asemănător e Festival Plai, de la  Timișoara, care pune mai puțin accent pe cultura locală. Festivalul de la Mera are în program doar trupe care nu se îndepărtează de genul world music.”, a declarat unul din organizatorii evenimentului muzical, Bethlendi András.

Bugetul festivalului este de aproximativ 60.000 euro și este suținut din fonduri culturale nerambursabile de la AFCN, dar și de un fond din Ungaria. La prima ediție a festivalului au fost prezente 1.500 – 2.000 de persoane. La a doua ediție la Mera au venit peste 2.500 – 3.000. În 2018 sunt așteptate de 3.000 – 3.500 de persoane. Capacitatea maximă a curții-gazdă e de 4.000, deci maximum 1.000 pe zi.

Evenimentar vă prezintă programul complet al Mera World Music Festival, alături de “highlight”-urile celei de-a treia ediție, recomandate de co-fondatorul festivalului, Bethlendi András.

JOI, 2 AUGUST 

18:00 – PutriPop (Ungaria/România) – o formație cu virtuozi ai viorii, care la Mera vor interpreta melodii în limba română, maghiară și rromanes. Cântă stream music și folosesc instrumente cu corzi, trupa având doi violoniști excelenți și un vocalist.

20:00 – Nadara Gypsy Band (România) – o trupă iubită de publicul din regiune, provenită din satul Ceuaș, din Mureș, care are la activ performanțe precum participarea la Festivalul de Film de la Cannes.
21:30 Ferenczi György and the Rackajam (Ungaria) – un melanj creativ între muzica tradițională, blues, jazz și rock and roll

23.30 – Dans tradițional & Jam Session – Gazdă: Erdőfű zenekar (HU)

Momentul muzical de neratat din ziua de joi este concertul Nadara Gipsy Band, care o are ca vocalistaă pe franțuzoaica Alexandra Beaujard. Trupa a participat și la prima ediție a festivalului de la Mera. “În comunitatea de unde provin muzicanții trupei, din satul Ceuaș, există un grup mare de romi, care au dat generații întregi de muzicieni. Baza trupei Nadara provine dintr-o astfel de familie de muzicini. Nadara Gipsy Band a devenit, de-a lungul vremii, una din cele mai cunoscute trupe de world music”, a declarat organizatorul festivalului de la Mera, Bethlendi András.

 

VINERI, 3 AUGUST
19:00 – Fölszállott a Páva Show (Ungaria/România) – câștigătorii unui concurs de talente în muzica și dansul tradițional vor fi prezenți pe scena din Mera – între ei și cei doi organizatori ai Mera World Music Festival, dansatorii Bethlendi András și Varga Zoltán;

19:30 – Grupul Iza (România) – unul din cele mai autentice ansambluri de muzică tradițională din România, care vor cânta la Mera și muzică ucraineană și evreiască;

21:30 – Fonó zenekar (HU)

22:00 – Fonó Zenekar (Ungaria) – formație de muzică tradițională maghiară împletită cu muzica țărilor vecine. Fac o muzică autentică din bazinul carpatic.

23.30 – Dans tradițional – Gazdă: Erdőfű zenekar (HU)

Din ziua de vineri, publicul nu trebuie să piardă concertul Grupului Iza din Maramureș, cel mai interesant concert. “Pentru publicul român e foarte importantă cântarea Grupului Iza. Trupa reprezintă cultura muzicală tradițională transpusă într-un mod profesionist. Membrii trupei sunt printre puținii care nu combină folclorul cu alte stiluri”, a punctat Bethlendi András.

SÂMBĂTĂ, 4 AUGUST 

14:00 – Dresch Mihály, Csoóri Sándor jr. and Lőrincz Hortenzia (Ungaria) – concert gratuit în Biserica Reformată din Mera – muzică tradițională cu rădăcini locale și regionale. Cei trei artiști se află într-o formulă reunită special pentru festival. Ei fac muzică inspirată din muzica țării Călatei.

16:00 Bognár Szilvia (Ungaria) – concert pentru copii și pentru familii – poezii în aranjamente muzicale tradiționale. Face un mix între muzica tradițională și poezii.

18:00 deRuts (Chile) – așa cum spun componentele formației (provenite din Franța, Austria și Chile), muzica lor e “o călătorie muzicală din Alpi până în Anzi”. Ele combină muzica tradițională europeană cu cea clasică și muzica tradițională din America de Sud

20:00 – Nightlosers (România) – definiția blues-ului ardelenesc, așa cum înșiși muzicienii definesc stilul muzical pe care îl abordează. Trupa are un adevărat grup de fani în Cluj și în jurul Clujului. Ei au un album unde pe copertă apar 3 bătrâni din Mera (cu instrumentele lor).
22:00 – Besh o droM (Ungaria) – muzica lor e de un dinamism ieșit din comun; cunoscuți în Ardeal, dar cu mare succes și la festivalul Sziget din Budapesta. În ficare an participă la scena de world music de la Sziget. Anul trecut au avut un concert în sură.

Din programul de sâmbătă, „must see”-urile sunt trupa deRuts, care are în componență trei fete care trăiesc în Chile, dar și Nightloosers, un nume cunoscut mai ales publicului clujean. N-ar trebui să fie pierdut nici proiectul Besh o droM din Ungaria, care se vor afla a doua oară la Mera.

DUMINICĂ, 5 AUGUST
14:00 Csoóri Sándor and Sons (Ungaria) – concert în Biserica Reformată din Mera – muzică tradițională, inspirată inclusiv din folclorul local al Merei – concert gratuit

16:00 – Eztán (România) – printre puținele trupe de world music din Transilvania

18:00 – Laura Lackey’s Rhythm Revue (SUA) – un mix special de New Orleans jazz, blues, dar și calypso și gospel. Sunt în premieră în România, au mai cântat doar la Sziget.

20:00 – Guajiro Calentano (Mexic) – o trupă autentic mexicană, energică și care revine la Mera după marele succes din 2017.

22:00 – Oláh Gipsy Beats (Ungaria) – un proiect all-stars cu cei mai buni muzicieni romi ai Ungariei; nu mai puțin de 11 artiști pe scenă. Comprimă soliștii celei mai recunsocute trupe de țigani din Ungaria – un fel de All Stars. Căutăm ca ultimul concert să aibă o importanță mai mare. Trupa asta se potrivește cu momentul închiderii festivalului prin calitatea muzicii. Comunitatea romă e un pod între diferite comunități din zona și regiunea noastră. Ei au cântat pentru fiecare nație și cunosc muzica fiecărei comunități.

Ultima zi îi are ca pioni principali pe mexicanii de la Guajiro Celentano, al căror solist aduce, prin apariția sa, “feelingul” de tequilla și chilli, fiind un adevărat Sancho Panza pe scenă. Festivalul se încheie cu concertul Oláh Gipsy Beats, un “all stars” format din 11 muzicieni romi. “Oláh Gipsy Beats va avea cel mai mare concert din festival, dat fiind numărul membrilor. Pe lângă asta, ei fac muzică țigănească ajutându-se de chitară, lucru prea puțin întâlnit în România”, a explicat Bethlendi András.

Programul întreg al cocertelor și al activităților din cadru Mera World Music Festival se poate accesa pe site-ul oficial.

Satul Mera se află la doar 13 kilometri de Cluj-Napoca, pe teritoriul comunei Baciu. La Mera se poate ajunge cu ușurință cu microbusele festivalului care vor porni de la Opera Maghiară (un bilet va costa 5 lei), cu autobusul M34 al CTP, cu trenul, cu mașina sau chiar și cu bicicleta. Mera World Music Festival are loc în perioada 2-5 august, în șura gospodăriei de la numărul 26.

Bilete de o zi la festival pot fi cumpărate cu 39 de lei. Abonamente pentru cele patru zile de festival pot fi achiziționate la prețul de 119 lei. Au fost puse în vânzare și abonamente de 3 zile la prețul de 89 de lei. Bilete și abonamente se găsesc pe site-ul oficial.