Cea mai importantă expoziție de fotojurnalism la nivel internațional, World Press Photo, ajunge, începând de mâine și la Cluj-Napoca. După o pauză de 28 de ani, evenimentul va avea loc la Muzeul de Artă în perioada 28 iunie – 22 iulie.

Expoziția de la Cluj face parte dintr-un eveniment anual internațional, prezent în peste 100 de spații din peste 45 de țări. Aceasta este văzută de mai mult de 4,5 milioane de oameni în fiecare an. În România, World Press Photo este pentru al nouălea an consecutiv. În 2018, evenimentul a fost prezent în București, în luna mai și la Timișoara, în iunie. La Cluj-Napoca este a doua oară când vor putea fi văzute fotografiile celor mai buni fotojurnaliști din lume vor. Prima dată, expoziția World Press Photo a poposit în orașul de pe Someș imediat după Revoluție, în 1990.

„Suntem bucuroși ca acest gen de conținut să ajungă la cât mai mulți oameni. Noi urmărim impactul educational asupra unui public larg. În acest an, la București, efectul fotografiilor asupra traficului general de la expoziție a fost fantastic: în cele aproape 20 de zile, care au inclus și Noaptea Muzeelor, am avut 12.000 de vizitatori, deci a fost un succes”, a declarat pentru evenimentar coordonatorul ediției World Press Photo România, Silvia Floares.

București, Cluj-Napoca și Timișoara se alătură turneului internațional World Press Photo, prezent în orașe ca Amsterdam, Milano, Tokio, Roma, Sevilla, Bari, Barcelona, Zurich sau Hanoi. Deschiderea expoziției de la Cluj va avea loc joi, 28 iunie, de la orele 18.00, la Muzeul de Artă. În rest, ea va putea fi vizitată de vineri până duminică, în intervalul orar 10.00 – 17.00, până în 22 iulie. Prețul unui bilet este de 6 lei.

De-a lungul timpului, la concursul World Press Photo au participat și fotojurnaliști români. Ultimul premiu adus în țara noastră a fost acordat în 2017 lui Vadim Ghirda, fotojurnalist al Associated Press. Ghirda a luat locul al doilea la categoria “Probleme contemporane”, secțiunea “Singles”, cu o fotografie de presă făcută în timpul migrației spre Europa a unor refugiați din Orientul Mijlociu.

Premiul cel mare Word Press Photo 2018, o fotografie din Venezuela

Premiul cel mare al competiției este de 10.000 de euro. La ediția din acest an, a cărui gală a avut loc la mijlocul lunii aprilie, la Amsterdam, premiul cel mare a fost câștigat de fotoreporterul din Mexico al agenției franceze Frace Press, Ronaldo Schemidt. Fotografia câștigătoare (foto principal) prezintă un protestatar venezuelean, care fuge cuprins de flăcări. Tânărul, care poartă o mască de gaze, a fost imortalizat după ce a fost cuprins de flăcările răspândite de rezervorul unei motociclete incendiate. Acesta a supravieţuit incidentului, dar a suferit arsuri de gradul unu şi doi.


Expoziția World Press Photo de la Cluj cuprinde 137 de fotografii din opt categorii de concurs. Aceasta este organizată de Fundația Eidos, prin fotoreporterul New York Times Cristian Movilă, cu experiență în zonele de confloct și spriinită de Muzeul de Artă Cluj-Napoca și Consiliului Județean Cluj.

Despre World Press Photo

World Press Photo a luat naștere în 1955, când un grup de fotografi olandezi au organizat prima ediție în scopul de a-și arăta munca unui public internațional. Competiția a ajuns la a șaizeci și una ediție în 2018 și a reunit înscrieri din toată lumea: 5.034 de fotografi din 125 de țări au trimis 73.044 de imagini. Juriul a oferit premii în 8 categorii către 42 de fotografi din 22 de țări. Toate lucrările câștigătoare vor putea fi văzute de publicul clujean în perioada 28 iunie – 22 iulie.

Fotografiile premiate la World Press Photo 2018 pot fi văzute pe site-ul oficial.