Jazz in the Park a revenit la Pata Rât, acolo unde anul trecut organizatorilor le-a venit ideea de a ameneja o scenă în special pentru comunitatea de romi din zonă. Un teren din vecinătatea gropii de gunoi a orașului a fost amenajat pentru a-i primi marți seară pe locuitori, dar și pe clujenii curioși de viața la periferie. Concertele au fost susținute de Taraful lui „Siminic”, din Gherla, de JazzyBIT și de cunoscutul țambalist Marius Mihalache, împreună cu band-ul său.
Ritmurile de jazz au încercat să-i implice în spectacol pe locuitorii din apropierea gropii de gunoi a Clujului. Deși publicul e la Pata Rât a stigat de mai multe ori „Vrem manele, vrem manele”, artiștii Jazz in the Park și-au continuat, liniștiți, „numerele”. Cea mai plăcută de public a fost trupa lui Marius Mihalache. Band-ul a avut în program mai multe peise românești, acompaniate la țambal de liderul lui. Odată cu piesa de deschidere a cântării grupului, „Paparudă-rudă”, a venit și ploaia, intens cerută de vocea feminină din fața microfonului. Deși mulți clujeni s-au îndreptat, la primii stropi, spre autobuzele introduse gratuit care au pornit de la Pata Rât spre oraș, alții nu au renunțat la a petrece. Aceștia au cântat în ploaie cu noii lor prieteni, din comunitatea de la marginea orașului. Nu odată s-a întâmplat ca grupurile de vizitatori să fie invitate la dans de locuitorii zonei, pe ritmurile de gipsy-jazz.
Cântările de la groapa de gunoi au avut un public divers: în fața scenei – familii tinere de romi, împreună cu copiii, iar puțin mai retrași – clujenii veniți din oraș pentru o excursie interesantă. Comunitatea de la Pata Rât e de mai multe feluri: de la fete cu cercei mari, de aur, cu câte două smartphone-uri în buzunarele de la spate sau bărbați care transmit, live, concertele, pe Facebook, la copii murdari și dezbrăcați, care fug desculți printre cei din public.
Organizatorii Jazz in the Park au „construit” și un bar la marginea scenei, iar prețurile băuturilor au fost speciale, adaptate situației. Pentru o doză de bere, pofticioșii au scos din buzunar doar 3 lei, în timp ce, în oraș, celelalte baruri Jazz in the Park cer 7 lei pentru o bere la pahar. În partea opusă, câțiva locuitori mai inspirați de la Pata Rât au vândut bere, suc și energizante, de pe tarabe improvizate. Alții i-au așteptat pe iubitorii de jazz cu oale-gigant pline cu cucuruz fiert. Cumpărătorii erau însă, de multe ori descurajați să facă „tranzacții”. Grupuri de câte 3-4 copiii, adunate la punctele de vânzare, cereau insistent bani sau doze de suc celor care voiau să-și potolească setea. Cu toate acestea, nu au lipsit imagini în care copiii din zonă au primit în dar doze de suc și au fost poftiți la joacă de tinerii veniți la concert. Una peste alta, invitația Jazz in the Park pentru publicul de la groapa de gunoi a fost primită cu interes de locuitori, dar și de clujenii „de oraș”.
[rl_gallery id="1157"]
Pata Rât, ținta proiectelor Jazz in the Park de integrare a comunității
Concertele de ieri nu au fost singurele acțiuni de integrare a comunității făcute de organizatori. „Motivul nostru principal de a merge la Pata Rât este să arătăm publicului acel lor și să atragem atenția asupra lui și a problemelor de acolo, nerezolvate încă. Toate astea prin intermediul artei și a muzicii”, a spus directorul festivalului, Alin Vaida, în prima zi de Jazz in the Park. De anul trecut, organizatorii au finanțat o școală de vară pentru un număr de 30 de copii de la Pata Rât, dar și un proiect prin care unui număr de șase copii li s-a făcut câte un abonament la o sală de sport, unde au avut parte și de un instructor angajat special. Ultimul proiect pentru comunitate este construirea unui spațiu de joacă pentru cei mici, care trăiesc lângă groapa de gunoi. „Demersul construcției este destul de dificil și controversat, însă am primit o suprafață de pământ prin concesiune de la compania de salubritate Bratner Vereș. Trebuie să facem rost de autorizații, iar o firmă parteneră a anunțat că va dubla, gratuit, numărul de echipamente de joacă pe care le vom cumpăra de la ei”, a mai spus Alin Vaida. Proiectul se va finaliza după ediția din acest an a Jazz in the Park.