Cel de-al treilea „Electric Castle Live Session” s-a întâmplat printre palmieri și plante exotice luni, la Jibou, la grădina botanică. Locația aleasă de echipa EC a fost una inspirată, care a completat diversitatea destinațiilor lor muzicale. Evenimentar.ro a fost acolo, ca să descopere atmosfera de la unul din primele set-uri din serie.

„Răsfoind” online-ul, aflu, oarecum din greșeală, că următorul „Electric Castle Live Session” se întâmplă cu public și este filmat și transmis în direct, pe Facebook, ca și celelalte set-uri. Mai mult, oamenii care vor fi prezenți la eveniment vor trebui să își anunțe prezența, completând un formular mic, cu câteva date personale. Aflu că plecarea spre următoarea destinație aleasă de Electric Castle e peste o zi, iar totul se va întâmpla în Grădina Botanică „Vasile Fati” Jibou, din Sălaj. Mă scarpin în cap, mă gândesc ce am de făcut ziua viitoare, dar nu-mi vine nimic în minte. Așa că, îmi introduc datele și îi dau „Send”. Pe lângă date, completez cu „Nu” câmpul care afirma că nu am transport până la Jibou. „Bagă ei un autocar”, gândesc eu. La noua sesiune sunt așteptate 50 de persoane. Deja mă văd plecat spre orașul-vecin al Zalăului, locul de unde am plecat imediat după majorat. Aleg să merg și pentru că, până acum, am văzut grădina botanică din Jibou doar în fotografii.

Peste o zi, mă văd pornit spre Sala Sporturilor „Horia Demian”, de unde se face plecarea. Acolo, lângă un microbus alb, un grup de tineri socializează, dar se vede de la o poștă că nu au venit împreună. Șoferul, un bărbat bine, cu tenul mai închis, mă roagă, într-o română fără sens, să îi pun adresa de destinație pe GPS-ul de lângă volan. Ca să fac conversație, îl întreb dacă a mai fost la Jibou. Îmi zice că nu și-mi face semne multe, dar adaugă că el merge pe rute diverse: de la unele naționale, la drumuri prin Germania, Franța sau alte țări unde este trimis. Încep cu el o conversație, de complezență. Hopa, îi sună telefonul! „Da, da, dar cât? Bine, bine. Poftim? Poftim?”. Nu mai înțelege. Într-o secundă îmi pune telefonul la ureche, gesticulând nervos. La celălalt capăt al firului, cum se spune, e Andi Vanca, PR-ul Electric Castle, îi recunosc vocea. El care mă roagă să-i spun șoferului să mai stea 15 minute, că cineva întârzie. Îi zic că bine și mă uit spre șofer: Da’ dumneavoastră nu înțelegeți? Sunteți turc? În același timp, bărbatul îmi spune „Eu sunt turc, nu prea știu vorbi română”. Taman potrivire! Într-un final ajung și întârziații, ne numărăm vreo 15 și plecăm spre grădina botanică.

Despre drum nu am ce spune, doar că, de câteva ori, am „corectat” GPS-ul turcului, cu indicații precise pentru a ajunge la Jibou. Botul mașinii se oprește milietric, în fața porții grădinii botanice. Coborâm și ajungem la binecunoscutele „sere-sfere”, cum m-am gândit eu să le botez. Filmarea începe în 30 de minute. Mă plimb, mă învârt, aflu locul unde dj-ul va pune muzică… Totul se va întâmpla în sera cea mai mare, la multe grade cu plus. “Dacă vreți o bere, este o roabă cu gheață chiar la intrare”, sunt primit de unul dintre organizatori. Și, într-adevăr, era o roabă, ca la Loft, în Mamaia, numai că, de data asta, plină cu doze de bere. Îmi iau una pe care o simt mai rece și mă plimb printre plante și palmieri. “Începem!”. „Gata”, zic. Îmi aleg un loc mai retras, nu vreau să stau chiar în fața pupitrului dj-ului, că nu vreau să intru în toate cadrele filmate și date live, pe Facebook, pe contul Electric Castle.

Căldură mare printre palmierii și plantele exotice! Micul grup venit de la Cluj se răsfiră printre plante. Muzica e dată încet, lumea începe să danseze. „Vai”, zic, „ăstora le place să participe la regie”.  Dar nu „trec” mai mult de 2-3 beri, când mă găsesc dansând pe muzica lui Akos, un băiat despre care aflu că, atunci când nu pune muzică, lucrează pe la UNTOLD. Astăzi e în mare formă și a ales ritmuri lejere, de vară, în ton cu atmosfera. Intru, astfel, și eu în rândul lumii prezente și mă mișc pe muzică. Cameramanii roiesc printre noi, dar nimeni nu e deranjat. Eu profit de ocazie și îl mai întreb pe Andi – care a ajuns și el la grădină – despre Electric Castle și ce o să se mai întâmple la Bonțida. Îmi povestește diverse, mă bucur să aflu lucruri. Despre sesiunile ca cea de acum Andi zice că sunt evenimente care caută să asocieze modernul și muzica într-un context plin de istorie. Așa s-a întâmplat și la Cetatea Trascăului, de lângă Râmetea, dar și la biserica fortificată din Biertan. „Electric Castle Live Sessions” scoate în față, prin elementul muzical, locuri mai puțin cunoscute.

https://www.youtube.com/watch?v=ecJrToYcIsA

După vreun ceas de vreme, se dă semnul că live-ul e gata. Ne salutăm cu organizatorii, ne mulțumim unii altora și plecăm să găsim microbuzul. Turcul, de mai bine de 10 minute, amenință că pleacă fără noi, că ne-a așteptat destul. Râdem de el.

S-a făcut beznă. În microbuz se aude muzică de radio românesc, numai mizerii. Pe lângă „regalul” cu care am fost primiți de Akos la Jibou, zic și eu că astea-s prostii. Ajung acasă și mă trântesc în pat, pe jumătate amețit de la „berea de Loft”, pe jumătate amorțit de la oboseală. Pe bună dreptate, n-am mai fost într-o excursie de ani buni. Am mai fost la o iarbă verde, la marginea orașului, dar asta nu se pune. Adorm și mă trezesc a doua zi, după ce în vis mi-au apărut numai „cadre” tropicale.

Proiectul „Electric Castle Live Sessions” va continua și după festivalul de la Bonțida. Aproximativ, din două în două săptămâni, pe tot parcursul anului, organizatorii vor prezenta publicului locații surprinzătoare pe care acesta să le descopere prin muzică:  de la monumente ale naturii până la biserici fortificate sau cetăți părăsite. Unele seturi vor fi cu public, ca și cel de la Jibou.