Două zile de artă performativă și film vor avea loc printr-o invitație a Tangaj Collective și Casa Tranzit, în 5 și 6 aprilie. Aflată în plină afirmare internațională, artista Simona Deaconescu prezintă spectacolul „BLOT – Body Line of Thought”, realizat în colaborare cu coregrafa canadiană Vanessa Goodman. Performance-ul explorează mișcarea din perspectiva relației pe care o avem cu bacteriile din corpul nostru.

Un performance puternic și îndrăzneț, interpretat de Simona Dabija și Maria Luiza Dimulescu, „BLOT” vorbește despre relația cu bacteriile din corpul nostru. În formatul său instalaționist, proiectul a fost prezentat anterior la plastic orchid factory (Vancouver, CA),  Bienala de Dans din Vancouver, XIII (Vancouver, CA) și expoziția Biofriction (Galeria Ectopia, Lisabona, PT). Cele două reprezentații de la Casa Tranzit deschid turneul din 2023 al spectacolului, ele fiind urmate de deplasări în București, Sofia, Timișoara și Mexic.

Pe 5 aprilie, după spectacol, de la ora 20:00, coregrafa Simona Deaconescu va susține conferința „Microcosmos performativ”. În cadrul conferinței, artista va discuta procesul de cercetare al unui proiect care a implicat experimentul atât la nivel științific, cât și la nivel coregrafic.

După a doua reprezentație a spectacolului, pe 6 aprilie, de la ora 20:00, organizatorii așteaptă publicul la “zone (ne)sigure”, o selecție inedită de șapte scurtmetraje de dans, prezentate de Bucharest International Dance Film Festival.

Mai multe informații despre programul din 5 și 6 aprilie de la Casa Tranzit, AICI.

„BLOT ” propune o serie de situații performative care explorează mișcarea din perspectiva relației pe care o avem cu bacteriile din corpul nostru. Spectacolul privește corpul uman ca un sistem interconectat, puternic și fragil în același timp. Dezbrăcat de sensurile sociale definite de limbaj, corpul se redefinește printr-un continuu dialog, la baza căruia stă principiul de coexistență. În „BLOT”, sărurile noastre funcționează ca un conductor pentru creativitate, electricitate și infecție. Sarea este peste tot, de la ocean la sol și corp, este un susținător esențial al vieții pe Pământ. O dună de sare creează un corp colectiv pe scenă. Sistemul nostru de transpirație definește identitatea noastră biologică prin mirosul unic al corpului, un miros generat de activitatea bacteriilor.

Programul celor două zile de dans, film și discuții este prezentat în parteneriat de Tangaj Collective și Casa Tranzit și face parte din “Retrocontrol – Documentare Performative în deplasare” – un proiect cultural de mobilitate națională și internațională co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Biletele la eveniment costă 35 de lei – preț întreg și 25 de lei, cu reducere pentru elevi, studenți și pensionari și se găsesc AICI (5 aprilie) și AICI (6 aprilie).