Muzeul de Artă Cluj-Napoca invită publicul să viziteze expoziția comună „CROMOFORM”, în perioada 12 – 29 septembrie 2024, semnată de Eugen Farcaș, Imola Szentpéteri, Tibor Kolozsi și Simona Kolozsi. Vernisajul va avea loc în data de 12 septembrie 2024, de la ora 17.00.

„CROMOFORM” este o expoziție și un exercițiu artistic prin care se aduc sub aceeași cupolă patru artiști și lucrările lor. Divergența și convergența ideilor, modurilor de exprimare sau a rezultatelor acestor tipuri de exprimare oferă o particularitate și coerență aparte întregului concept expozițional. Patru fire narative se intersectează și, în ciuda cromaticii diferite, creează un țesut plin de viață și energie spirituală și fizică. Abstractul se întâlnește cu figurativul, paleta coloristică vie cu cea sumbră, formele bidimensionale cu cele tridimensionale în același spațiu, oferind privitorului un material complex asupra căruia să mediteze și să deslușească ițele narațiunilor specifice și ale celor create de convergență.  Privitorul devine un călător pe un drum unde formele și culorile devin elemente ale unei hărți mentale, care așteaptă să fie descifrate și interpretate sau reinterpretate în contextul general al creațiilor artistice și în cel particular și personal. Chiar dacă fiecare artist prezent pe simeze are o specificitate în limbajul vizual, în cel al așezării culorilor pe suprafața de lucru sau al modelării materiei brute, exponatele pot avea un înțeles aparte pentru cel care urmărește procesul de creație și dorește să capteze sensul artistic.

Eugen Farcaș, Imola Szentpéteri, Tibor Kolozsi și Simona Kolozsi sunt artiști consacrați, cu o structură spirituală bine ancorată în lumea artelor vizuale și a creațiilor artistice complexe și pline de esență. Eugen Fărcaș ne aduce în prim plan o interpretare și o prezentare a lumii înconjurătoare și a ideilor sub forma unor lucrări care oscilează între o lume a abstractului pur și una unde formele ascunse capătă și un contur mai vizibil. Kolozsi Tibor este un artist care ne prezintă de fiecare dată creații clar conturate, dar pline de mesaje simbolice, acoperite cu un văl al eternului spirit mistic. Lucrările lui, sunt scurte incursiuni într-un univers artistic, care permite privitorului să continue narațiunea pornită de artist, iar prin imaginație să creeze în jurul sculpturii o proprie poveste. Această versatilitate spirituală o regăsim cu siguranță și la Simona Kolozsi sub forma unor lucrări pline de energie și substanță. Lumea ei este una care oscilează între expresii artistice marcate de forme ușor identificabile, dar și de forme care ne provoacă la o discuție imaginară între esența lucrării și propria lume spirituală. Imola Szentpéteri este, în oarecare măsură, nota disonantă de pe partitură, cea care oferă un pilon disonant, dar complementar expoziției. Lucrările ei sunt produsul unui spirit apropiat de universul palpabil al materialului și ființei vii, un observator al trecerii timpului și un cronicar al clipei și al spațiului înconjurător. Broderiile și picturile în ulei folosesc o paletă coloristică vie, care ne prezintă un univers plin de speranță, dinamism și  optimism, unde prezența felină devine nu numai un element simbolic al cotidianului uman, ci și un apel la o joacă cu ideile din spatele creațiilor artistice.