Pictorul Tiberiu Baciu invită publicul consumator de artă din Cluj și nu numai, să descopere viața problematizată prin prisma propriile stări în seria de lucrări ce compun expoziția de pictură „Călărețul albastru”.
Vernisajul expoziției „Călărețul albastru”, realizată în pensulă, va avea loc împrima zi din săptămâna ce urmează, luni, 13 martie, la Casino Centrul de Cultura Urbana, din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, din Cluj-Napoca, de la ora 18.00. Invitați vor fi redactorul cultural Demostene Șofron și prof. dr. Micuția Ioana.
Lucrările, realizate în perioada 2021-2022, constituie exteriorizări ale unei problematici intime, generatoare de tensiuni incurabile și sunt purtătoare ale propriilor obsesii, drame și neputințe desfășurate pe parcursul întregii existențe.
Relația lui Tiberiu Baciu cu arta este specială, îndelungă și complexă, aceasta constituind un filtru intrinsec de raportare la viață. Firescul alegerii unui parcurs profesional în domeniul artelor a constituit puntea de legătură cu realitatea concretă.
Seria de lucrări prezintă evoluția personală în succesiunea cronologică a propriei existențe. Dincolo de subiectivismul personal și specificitatea particulară, lucrările reprezintă un colaj de fragmente ce pot deveni revelatoare pentru existența altor indivizi, detaliile putând fi astfel recompuse în alte subiectivități și convertindu-se în generalizări.

Cadrele reflectă procesul de relaționare cu lumea în etape definite de experiențe, evenimente, situații, descriind un parcurs al stărilor de la extaz până la dramă, disperare, anxietate și resemnare. Firul narativ este fixat de elemente cu rol de simbol (pensulă, pahar, papuci, șobolan) ce completează repertoriul imaginar și a căror dinamică centrează mesajul.
Universul plastic se dezvoltă în jurul conceptelor de naivitate, pace, rațional și părtinire cosmică a căror simbioză definește viața. Alfabetul cromatic reflectă o abordare contrastantă a acestora și asigură o constanță de-a lungul seriei prin înglobarea într-un cod al culorilor: albastru = naivitate: alb = pace; roșu = rational; argintiu = părtinire cosmică.
Tratarea decorativă și vibrarea minimală a suprafețelor prin elemente ce se subordonează planității sunt principiile definitorii ale exprimării plastice și asigură epurarea mesajului de alte posibile interferențe formice.
Compozițiile se organizează în jurul raporturilor gol-plin, aerisit-aglomerat, pauză-ritm susținând configurările sintetice, tranșante și descriind un limbaj stilistic ce tinde spre universalizare.
