Cea de-a 27-a ediție a Festivalului Filmului Francez în România ajunge la Cluj-Napoca în 17–19 martie, la cinema Victoria și cinema Arta. Prin alegerea temei acestei ediții, „Cinéma, mon amour / Cinema-ul, dragostea mea”, festivalul își afirmă o dată în plus sprijinul pentru cinematografele din România, care se află de mulți ani într-o situație dificilă.Sărutul de pe afiș este o trimitere la Jean Eustache, unul dintre cei mai mari cineaști francezi.
La Cluj, festivalul prezintă 16 lungmetraje. Deschiderea evenimentului se întâmplă pe 17 martie la cinema Victoria cu comedia polițistă „L’Innocent”, de Louis Garrel, prezentată în cadrul secțiunii emblematice a festivalului, „Panorama”, care cuprinde cele mai apreciate filme franceze recente. Din această secțiune fac parte și „La Nuit du 12”, de Dominik Moll, recent recompensat cu premiul César pentru „Cel mai bun film”, „Saint Omer”, de Alice Diop, premiat cu „Leul de Argint” la Festivalul de la Veneția 2022, sau „La Syndicaliste”, de Jean-Paul Salomé, un thriller captivant bazat pe fapte reale, cu Isabelle Huppert în rol principal.
Publicul tânăr este așteptat la filmele „Stejarul”, o adevărată odă adusă naturii și la comedia „Le nouveau jouet”, de James Huth, cu Jamel Debbouze și Daniel Auteuil.
Competiția tinerelor talente – lungmetraj include 5 producții foarte recente, punând în valoare tineri regizori aflați la primul sau al doilea lungmetraj. Concursul pune în valoare, ca în fiecare an, filme de debut ale unor tineri regizori. Acestea intră în cursa pentru „Premiul publicului”: o bursă de 1.000 euro oferită de Institutul Francez din România. Printre lungmetrajele prezentate se numără „Mourir à Ibiza ”, de Anton Balekdjian, Mattéo Eustachon și Léo Couture, un film subtil și emoționant despre prietenie, și „Astrakan ”, de David Depesseville. Acesta din urmă a făcut parte din competiția Festivalul de la Locarno, în 2022, și este o explorare a copilăriei într-un ton naturalist și oniric.
De neratat este și filmul „Mes petites amoureuses” (1974) al marelui cineast francez Jean Eustache, prezentat în versiune restaurată.
3 filme dedicate publicului tânăr sunt incluse în programul festivalului la Cluj-Napoca, iar clasele de elevi sunt invitate vineri, 17 martie, ora 12, la cinema Victoria, la proiecția filmului „La petite bande”, de Pierre Salvadori, urmată de o discuție cu Daniel Iftene, lector la Facultatea de Teatru și Film, din cadrul UBB. Intrarea la acest film este gratuită pentru elevii și profesorii care însoțesc grupurile de elevi, pe baza înscrierii de către profesor prin acest formular: https://forms.gle/MnpQb6gDgRE81Lon7.
Pentru a marca 30 de ani de când România este membru al Organizației Internaționale a Francofoniei, festivalul prezintă la Cluj-Napoca, în cadrul noii secțiuni – „Pépites francophones”, producția franco-elvețiană „La ligne de Ursula Meier”, selectată la Berlinale 2022, care spune povestea unei familii disfuncționale și filmul tulburător – „Dalva” al regizoarei belgiene Emmanuelle Nicot, distins cu premiul „FIPRESCI Semaine de la critique”, la Cannes 2022.
Programul și cumpărarea biletelor se pot consulta și face la adresa: https://festivalff.ro/
Festivalul filmului francez este organizat de Institutul Francez din România în perioada 15–26 martie la București și în alte 12 orașe din țară: Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.
