În perioada 17 iulie – 11 august 2024, Muzeul de Artă Cluj-Napoca organizează expoziția personală de sculptură și desen „Pe spirala destinului” a artistului Dumitru Radu. Vernisajul va avea loc miercuri, 17 iulie 2024, de la ora 18.00, în sălile de expoziții temporare, de la parter ale Muzeului de Artă, în prezența artistului și curatoarei Luiza Barcan. Din partea instituției va fi gazdă muzeograful Florin Gherasim.
Expoziţia „Pe spirala destinului”va fi deschisă spre vizitare în perioada 18 iulie – 11 august 2024, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10.00 – 17.00.
Dumitru Radu s-a născut în anul 1957, în localitatea Valea Mare, din județul Vâlcea. Și-a descoperit de timpuriu vocația artistică, chemare pe care a urmat-o ca elev la Liceul de Artă din Craiova (1972 – 1976), iar, apoi, prin studii temeinice la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, unde a absolvit secția „Sculptură”, promoția 1985.
După terminarea studiilor, Dumitru Radu a ajuns, prin repartiție, la București, centru cultural în care s-a stabilit definitiv. Timp de decenii, a contribuit la educația artistică a tinerelor talente, ca profesor la „Palatul Copiilor”, iar apoi la Secția de „Artă Sacră” a Facultății de Teologie Ortodoxă. În paralel, efortul creativ din atelier, susținut cu autoexigență vreme de patru decenii, s-a concretizat în sute de lucrări din care se decelează evoluția unui stil propriu, original. Aceste lucrări au fost prezentate publicului în expoziții personale sau de grup în importante galerii și muzee de artă din țară: București, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Oradea, Bistrița, dar și din străinătate: Bulgaria, Japonia, Olanda, Ungaria, Germania, Italia ș.a.m.d. De asemenea, an de an, a participat la prestigioase simpozioane și tabere de sculptură monumentală în piatră, marmură, andezit, lemn, metal.
„Prin formele sale aerate, alungite, simplificate, unde doar portretul este detaliat, artistul accesează zonele înalte ale spiritului. În timp ce trupurile personajelor sunt redate prin forme pline și abia schițate, chipurile acestora se nasc în și din golul pâlniilor instrumentelor de suflat, a căror muzică vine prin mișcarea aerului”, a declarat Luiza Barcan într-o cronică despre creația artistică a lui Dumitru Radu.
Dumitru Radu este membru al „UAP” România și al „Asociației Internaționale a artiștilor Plastici Profesioniști UNESCO” iar, în timp, activitatea sa a fost recunoscută prin numeroase distincții și premii.