Cel mai important eveniment hipic din țară, Salina Equines Horse Trophy, va fi organizat pentru a treia oară la Turda în perioada 5-8 iulie, în vecinătatea Salinei din localitate. Concursul aduce pe domeniul bazei ecvestre Salina Equines din Turda peste 200 de sportivi și cascadori ecveștri de renume mondial.

În programul celor patru zile de concurs, iubitorii sportului călare va lua parte la un program plin, din care vor face parte probele: Obstacole, Anduranță și Atelaje. Dintre acestea, Anduranța este cel mai puțin spectaculoasă, însemnând un maraton de “bucle” de 30, 60 și 80 de kilometri făcut în jurul salinei turdene. Pe lângă cele trei probe, publicul este invitat la show-urile de seară susținute de cascadori renumiți în toată lumea, ca Amandine Delion, Tomas Santiago, Charles Delaunay sau chiar Marion Levavasseur, cunoscut că a apărut în peliculele Mission Impossible și Hunger Games. La Turda va veni și Miron Bococi, denumit “cel mai tânăr îmblânzitor de cai din lume”. De asemenea, legendara familie Dobrovitz va fi prezentă cu show-uri impresionante de atelaje cu patru și șase cai, iar serile se vor încheia în ritm de flamenco. “Hipismul este un sport în plină creștere și devine tot mai accesibil în zona Clujului, odată cu crearea mai multor baze și cluburi ecvestre. Evenimentul nostru este unul grandios, fără egal în România iar scopul său este promovarea și popularizarea sportului ecvestru”, a declarat directorul de evenimente al Salina Equines Horse Trophy, Cristian Bondor.

Evenimentul se vrea a fi dedicat întregii familii. În timp ce părinții participă la partea sportivă, copiii vor putea rămâne în zona “Mama cu copilul”, unde se vor organia diverse jocuri și ateliere iar cei mici vor fi supravegheați îndeaproape. Există, de asemenea, și o zonă culinară.

Organizatorii susțin că centrul de echitație clujean a beneficiat de investiții de 3 milioane de euro în ultimii doi ani din partea proprietarului său, omul de afaceri Simion Mureșan. Astfel, suprafața acestuia s-a dublat și de la 2 hectare a ajuns la 4. În baza ecvestră Salina Equines se oferă servicii de echitație, acestea incluzând inițierea în călărie sau diferite terapii în lucrul cu calul. Aici se află două manejuri exerioare și unul “indoor”.Totodată, baza are 54 de locuri permanente și 50 de cai, din care 20 sunt aflați în pensiune. Cei care aleg să își țină calul aici, beneficiază de locul propriu-zis, dar și de îngrijirea animalului și acces la infrastructură. Caii pot fi închiriați și pentru diferite competiții.

Accesul la probele din cadrul concursului sportiv Salina Equines Horse Trophy au un preț modic, de 5 lei, iar copiii mai mici de 10 ani vor intra gratuit. Pentru show-urile de seară publicul va trebui să plătească mai mult: 65 de lei/persoană – loc la tribună și 100 de lei/persoană la zona VIP, care beneficiază și de mâncare și băutură. Tichetele de intrare pot fi cumpărate online de pe  www.myticket.ro si www.entertix.ro. O parte din prețul biletelor va merge, la fel ca în edițiile trecute pentru o cauză umanitară. În anii trecuţi, banii au fost folosiți la dotarea Blocului Operator al Spitalului Municipal Turda. Programul și informații despre bilete se pot găsi pe salinaequines.ro, salinatrophy.ro, dar și pe pagina de Facebook a evenimentului.