Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN) găzduiește în perioada 17 aprilie – 12 mai 2024, expoziția „Călător prin burguri transilvane”, cu lucrări de pictură și desen ale artistului bistrițean Sever Moldovan. Vernisajul va avea loc în data de 17 aprilie, de la ora 18.00, în prezența artistului și a invitaților săi: artistul vizual Dorel Găină și critical de artă Vasile Duda. Din partea instituției va fi gazdă muzeograful Florin Gherasim.

Sever Moldovan s-a născut în anul 1958 în comuna bistrițeană Telciu, unde și-a descoperit de timpuriu vocația artistică. A urmat cursurile Liceului de Artă din Cluj-Napoca, pe care le-a absolvit în anul 1977. A optat pentru studii superioare la Institutul Politehnic clujean, absolvind Facultatea de Construcții în anul 1983, urmând, apoi, un parcurs profesional tehnic-ingineresc la Primăria din Bistrița, serviciul „Monumente ”. Filonul activității artistice l-a preocupat, însă, constant, astfel încât, după ani, a redevenit student al Universității de Artă și Design (UAD) din Cluj-Napoca, unde a obținut licența la secția „Pedagogia Artei”, promoția 2007. Este membru al „Uniunii Artiștilor Plastici”, filiala Cluj – Bistrița – Zalău, din anul 2015.
Încă din perioada studiilor, apoi după absolvire, Sever Moldovan s-a integrat în elanul creativ al generației sale, având un portofoliu bogat în expoziții personale sau de grup în centre culturale precum Bistrița, Cluj-Napoca, Iași, Satu Mare, București, Alba Iulia, Târgoviște, Târgu Jiu, Besançon și Ornans-Franța, dar și participări la tabere de artă la Colibița – Bistrița, Cinciș-Hunedoara, Abrud-Alba, Ornans- Franța etc.

Expoziția propusă acum la Muzeul de Artă Cluj-Napoca este rod al selecției unor lucrări menite să oglindească paleta investigațiilor creative și a tematicii care îl preocupă de ani buni pe artist. Edificatoare sunt gândurile exprimate de exegetul bistrițean Vasile Duda: „Artistul Sever Moldovan are un demers plastic închegat, maturizat la intersecția dintre construcția rațională și sensibilitatea cromatică, iar subiectele sale, inspirate constant, pasionat și cu expertiză din atmosfera expresivă a Bistriței și a burgurilor Transilvaniei, îl recomandă ca un veritabil maestru al vedutelor contemporane”.

Expoziția va fi deschisă în perioada 18 aprilie – 12 mai 2024, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.