Evenimentar publică un interviu cu omul de modă Lucian Broscățean, conf. univ. dr. și director al Departamentului Modă – Design Vestimentar al UAD Cluj-Napoca. Broscățean are peste 20 de ani de activitate în lumea „fashion”-ului și reprezintă o voce de ascultat în domeniul său în România. Un continuu explorator al modei contemporane, designerul a debutat în 2008 cu colecția „Nomadic Symptoms”. De-a lungul vremii, Lucian Broscățean a participat de cinci ori la rând la „Mercedes-Benz Fashion Week”, unde a abordat și dezvoltat, la fel ca-n întreaga sa carieră, versatilitatea, mobilitatea și stilul de viață nomad.
Evenimentar: Cu ce s-a schimbat moda de-a lungul zilelor pe care le-ai prins în copilărie?
Lucian Broscățean (L. B.): În 2001, la 16 ani fără 1 lună, primisem Premiul „Tineri Designeri” dat de D-na Doina Levintza – primul meu pas în domeniu). Atunci am rememorat cum s-a schimbat moda, ce mișcări seismice și mutații paradigmatice s-au provocat. Era digitală, cu toate platformele de promovare, a schimbat radical industria modei și, implicit, metodele de lucru/diseminare/promovare a produselor vestimentare. Schimbările au dus, pe de o parte, la o evoluție a tehnologiilor și a metodelor de lucru, care au devenit din ce în ce mai legate de un design responsabil și, pe de altă parte, noile medii au condus spre o nedorită superficialitate ce a înlocuit consistența unor demersuri temeinic realizate (cu excepții, bineînțeles).
Evenimentar: Dar de când cu studiul intens asupra design-ului vestimentar?
L. B.: Încă din copilărie desenam haine, eram fascinat de costumele tradiționale din Mărginimea Sibiului, care sunt predominant alb-negre și de hainele monahale ale măicuțelor și călugărilor de la Mănăstirile din Bucovina. În multe interviuri am subliniat că aceste elemente m-au urmărit în tot ceea ce am făcut, până în momentul în care mi-am dat seama că au devenit parte din identitatea mea vizuală și dintr-un „moodboard” pe care constant îl dezvolt.
Evenimentar: În magazine suntem asaltați de culori neon, cum vezi direcția pe care marii retail-eri vor să ne-o creioneze?
L. B.: Întotdeauna am susținut că moda și stilul vestimentar sunt extensii ale personalității purtătorului. Tendințele dintr-un anumit sezon pot fi importante, dar esențial este ca fiecare să-și identifice piesele care îl/o avantajează. Direcțiile respective, menite a crea profit, merită urmate doar dacă sunt în concordanță cu aspectele punctate mai sus.
Evenimentar: Cum s-ar îmbrăca Lucian Broscățean dacă pe lume ar fi doar culori?
L. B.: Am explicat obsesia mea „freudiană” pentru non-culorile alb-negru, dar, dacă ar fi să aleg culori, aș menționa cele două nuanțe sofisticate pe care le-am folosit în anumite colecții, anume – albastru cobalt și „midnight blue”, la care aș asocia nisipiuri și grejuri.
Evenimentar: Legat de tinerii studenți și absolvenți ai U. A. D.: cum se comportă talentul în legătură cu munca într-o universitate ca cea pe care o reprezinți?
L. B.: Din 2008 predau în cadrul Departamentului Modă-design vestimentar UAD Cluj-Napoca. 15 ani în care principalul scop al cursurilor a fost acela de a transforma pasiunea în job-uri relevante atât în industria modei, cât și în industriile creative. În fiecare an se semnează Acorduri de Parteneriat pentru internship-uri ale studenților/masteranzilor care au șansa să lucreze, încă din timpul studiilor, la branduri românești sau să meargă în burse de plasament prin Erasmus+ la branduri internaționale. Prin astfel de experiențe dobândesc și mai mult know-how care îi ajută, pe lângă portofoliul cu lucrările de semestru, să aplice la job-uri imediat după momentul absolvirii. În sensul acesta aș menționa unul dintre primele Parteneriate Instituționale de Practică, semnat încă din 2017 cu brand-ul irina schrotter din Iași, unde zeci de masteranzi au fost în internship-uri și au învățat o serie de procese tehnologice în fabrica unde lucrează în jur de 800 de oameni. Ela Ancuța și Raul Lazăr, actualii designeri ai brandului irina schrotter, au început prin a fi „intern-i”. „Dreams do come true!”
Doresc să mulțumesc, și pe această cale, designerilor români și brandurilor internaționale care au deschiderea de a lua „intern-i” sau chiar de a angaja absolvenți.
Evenimentar: Ce înseamnă să ai „pe mână” talente născute sau crescute, cu un viitor care, poate, nu te va mai include?
L. B.: Cu bucurie pot spune că demersurile didactice nu se opresc în momentul absolvirii. Rolul meu nu e doar acela de a împărtăși din experiența celor peste 20 de ani din lumea modei. Consider că sunt și un mentor pentru mulți dintre ei care aleg să rămână în domeniu și tocmai de aceea păstrez legătura cu majoritatea, mă interesez de traseul lor și încerc să îi ajut cât pot – cu scrisori de recomandare, cu recomandări pentru job-uri, cu networking.
Am o mare responsabilitate și sunt sigur că nu aș mai preda dacă nu aș mai fi relevant în ceea ce fac. Tocmai de aceea, de la un an la altul, actul de predare e despre o constantă evoluție și adaptare la cerințele angajatorilor din mediile profesioniste.
Evenimentar: Ce i-ai spune unui tânăr care ar fi nevoit să aleagă între Politehnică și Modă?
L. B.: Mă feresc să fie sentențios, pot doar să-l/să-o ajut să pună lucrurile în perspectivă, să înțeleagă ce presupune fiecare domeniu și ce poate să însemne pentru o dezvoltare bună.
Evenimentar: Personal, care sunt proiectele tale, la care trebuie să fim atenți zilele ce vin?
L. B.: Din octombrie, de când am fost ales în funcția de Director al Departamentului Modă-design vestimentar, s-au semnat o serie de noi parteneriate cu festivaluri, fashion week-uri și asociații care ne vor sprijini în promovarea tinerilor designeri. Urmează șă fie semnate și alte acorduri, tocmai pentru a continua și a duce mai departe demersurile creative realizate împreună cu colegele de Departament și cu partenerii din industria modei.
În paralel, continui proiectele legate de colecții, expoziții și curatorie – toate fiind extensii ale brand-ului personal.
Evenimentar: Care e ultimul vis pe care l-ai avut? Dar pe care ți l-ai dorit?
L. B.: Am visat că mă aflam în backstage-ului unui „fashion-week” (de obicei asta se întâmplă, fiind un om al culiselor…). Aș vrea să vizez că am mai mult timp liber.